Orbán ger tydligt besked – efter kravet om Sverige
2024 02 05
Oppositionen i Ungern har begärt ett extrainsatt möte i landets parlament för att rösta om Sveriges Natoansökan.
Bakom begäran står bland annat socialdemokratiska MSZP.
– Sverige är en engagerad partner till Nato. De har deltagit i alliansens fredsskapande arbete sedan 1994 och har tagit en aktiv roll i tidigare och nuvarande Nato-ledda fredsstödjande operationer. Sveriges anslutning till Nato kommer stärka strävan att gemensamt garantera Europa och dess folks säkerhet, skrev partiet i ett uttalande för drygt en vecka sedan.
MSZP gick ut med en direkt uppmaning till landets premiärminister Viktor Orbán.
– Det är dags för Orbán att stoppa den dumma, skadliga och onödiga charaden. Vi tar därför initiativ till att sammankalla en extra session i parlamentet. Låt oss äntligen acceptera förslaget om att Sverige ska gå med i Nato!
Orbáns svar: Dyker inte upp
Vid 13-tiden på måndagen inleddes det extrainsatta mötet som den ungerska oppositionen begärt.
Viktor Orbáns regeringsparti Fidez dök inte upp.
Det rapporterar SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick som bevakar mötet.
En tydlig markering mot Sverige och ett tydligt svar till oppositionen. Frånvaron innebär att en omröstning om den svenska ansökan omöjliggörs.
Den ungerska oppositionen är kritiska till Orban-regeringens agerande.
– Fidesz spelar ett pokerspel men det finns ingen vinst att vinna. Vi har ingen aning om vad det är de vill ha ut av det. Så fort jag får veta kommer jag meddela mina gröna partivänner i Sverige, säger en ledamot för Ungerns gröna parti till SVT.
Pressar Sverige om möte
Ungerns regeringen har framhållit att man vill att Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) ska resa till landet för att diskutera den svenska Natoansökan innan en omröstning.
– Bollen är på er planhalva, skrev Zoltan Kovacs, talesperson för Ungerns regering, i ett inlägg på X i fredags.
Den svenska regeringen har klargjort att det inte finns några skäl att förhandla med Ungern.
Utrikesminister Tobias Billström (M) betonar att Ungern inte har ställt några särskilda villkor på Sverige, till skillnad från Turkiet som Sverige ingick ett avtal med.
– Jag ser inte i dagsläget någon anledning till förändring på den här punkten, utan det vi hoppas naturligtvis att Ungern ska fortsätta att ratificera så fort som möjligt, sa utrikesministern till Aftonbladet när han ombads att kommentera Ungerns krav på Sverige.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen