SPRICKA I SAMARBETET: M rundar SD – omdebatterad lag kan införas
2024 02 03
Sverigedemokraterna är missnöjda med Moderaternas hantering av ett omdebatterat lagförslag.
Lagen som väcker upprörda känslor är den utlovade könstillhörighetslagen.
Den nya lagstiftningen ska göra det enklare att byta juridiskt kön, eftersom det inte längre kommer att krävas en medicinskt diagnos.
– Det är en viktig reform för att förbättra livsvillkoren och stärka friheten för transpersoner, skrev Tidöpolitikern Camilla Waltersson Grönvall (M), Paulina Brandberg (L), Johan Hultberg (M) och Lina Nordquist (L) i Expressen i höstas.
Men Tidöpartierna är inte överens om den nya lagstiftningen. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna motsätter sig lagförslaget.
I september meddelade därför Moderaterna och Liberalerna att de avser att pröva frågan i riksdagen.
Därmed är M och L beroende av att Socialdemokraterna röstar ja till förslaget.
Det planerade samröret med S väcker starka känslor hos samarbetspartnerna.
– Det är klart att det är ett problem när Moderaterna och Liberalerna väljer att runda vårt samarbete. Kan det bli en trend? Betyder det att KD eller SD också kan göra upp med S? säger en högt uppsatt KD-källa till SvD.
SD djupt kritiska
Sverigedemokraterna reagerar även starkt på den planerade uppgörelsen med S.
– Vi tycker att man har hanterat ärendet på ett dåligt sätt. Inget som strider mot överenskommelser eller avtalet, men det sätter en praxis om var gränserna går. Vi har haft dialoger kring detta och de är mer än väl medvetna om vår inställning och vad vi anser om deras hantering, säger en SD-källa till SvD.
Fakta könstillhörighetslagen
- Moderaterna och Liberalerna har lagt fram ett utskottsinitiativ där den gamla lagen föreslås delas upp genom att frågan om juridiskt kön skiljs från frågan om kirurgiska ingrepp i könsorganen.
- Det innebär att processen för den som vill byta juridiskt kön förenklas.
- I dag krävs utredningar från läkare, psykolog och socionom som leder fram till en medicinsk diagnos, vilket ofta tar flera år.
- Moderaterna och Liberalerna föreslår en enklare utredning av exempelvis en läkare eller psykolog. Utredningen ska sedan fungera som underlag för Socialstyrelsens beslut.
- Enligt förslaget måste personer som ansöker om att byta juridiskt kön fyllt 18 eller 16 år. I det senare fallet krävs vårdnadshavarnas medgivande.
Källor: Moderaterna och Liberalerna
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen