Känsligt krav-sms cirkulerar i Sverige

2024 01 30

Märkliga meddelande om att betala in mystiska skulder skickas runt till privatpersoner.

Larmet kommer direkt från branschföreningen Svensk Inkasso som nu går ut med en varning för att bedrägeriförsök görs i olika inkassobolags namn.

Mycket känsligt läge

Utskicken kommer i ett mycket känsligt läge när fler svenskar än någonsin är kraftigt skuldsatta – över 400 000 personer var registrerade hos Kronofogden vid årsskiftet.

Avsändarna tycks alltså utnyttja en svår situation som många svenskar har hamnat i.

– Meddelandena uppmanar mottagaren att ringa ett angivet nummer eller besöka en hemsida som verkar tillhöra inkassobolaget, framhåller Svensk Inkasso i ett pressmeddelande.

– Och i vissa fall att swisha in pengar för en påstådd skuld.

Men numret som står angivet i meddelandet går inte alls till det inkassobolag som omnämns i samma meddelande.

Och hemsidan man hänvisas till är inget annat än en kopia av originalet.

Både sms och e-post

Utskicken har gjorts via både sms och e-post till privatpersoner. Vem som ligger bakom de mystiska meddelandena är dock inte känt.

I instruktionerna uppmanas man även att ladda ned olika typer av appar. Det är också bedrägeri, enligt Svensk Inkasso, som meddelar att man enbart ska använda sig av inkassobolagets egna onlinetjänster.

– Om du har fått ett misstänkt meddelande och är osäker på om du faktiskt har en skuld, kontakta det aktuella inkassoboalget direkt genom deras officiella kanaler för att verifiera kravet, uppmanar branschföreningen.

Sex bolag drabbad

Enligt Svensk Inkasso är det, så vitt föreningen vet, sex stycken inkassobolag som hittills drabbats av att bedragarna använder sig av deras namn.

- Visma

- Alektum Group

- Gothia Inkasso

- Intrum

- Sergel

- Svea Inkasso

Uppmanar: gör tre saker

Föreningen uppmanar den som blir skrämd av de falska kraven att göra tre saker innan man hör av sig eller betalar in några pengar:

  1. Kontrollera inkassobolagets officiella kontaktuppgifter
  2. Swisha inte pengar utan att kontrollera mottagaren
  3. Använd inkassobolagets online-tjänster och ladda inte ned appar

Foto: J. Leupe

Text: Redaktionen


Swedbank-ekonom: Många svenskar måste prioritera om – kommande veckor

2024 08 26

En tuff tid väntar för många svenskar som kommer att tvingas göra hårdare prioriteringar de kommande veckorna, enligt en Swedbank-ekonom.

För många svenskar är det just nu tufft ekonomiskt, trots att lönen precis har kommit.

September är en månad som nästan kan jämföras med de så kallade oxveckorna efter jul, och många människor är tvingade att leva rejält sparsamt.

I år kan tiden efter semestern bli extra fattig för många, varnar Swedbank, rapporterar SR.

”Får prioritera hårt”

Många människor har under en längre tid tyngts av inflation och höga räntor, och om man dessutom har spenderat under semestern så kan september bli riktigt tufft.

– Av tradition så gillar vi att unna oss lite extra under semestertider, och det är klart att nu kommer ju notan för den här semestern, och det ska betalas, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till radiokanalen.

Han menar att det blir riktigt tufft för många.

– Jag tror att många nu kommer få prioritera hård för att klara räkningarna under augusti och september, säger han.

September är också Stockholmsbörsens svartaste månad, statistiskt sett, rapporterar radiokanalen.

Handeln pessimistisk

I dagarna kom också nyheten att skulderna hos Kronofogden växer och att allt fler får betalningskrav, rapporterar SVT.

– Det kan förklaras med ett tufft ekonomiskt läge, där vi ser att många är överbelånade och har överkonsumerat, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på myndigheten, till kanalen.

Samtidigt märker även handeln av att det alltjämt är tuffa tider.

Trots att Riksbanken har aviserat räntesänkningar så förblir handelns framtidsförväntningar dystra, uppger Svensk Handel i ett uttalande.

Branschens syn på de kommande tre månaderna är pessimistisk.

– Månadens Handelsbarometer påvisar det vi poängterat under en längre tid. Hushållen håller fortsatt hårt i plånböckerna till följd av bland annat hög inflation och höga räntekostnader, säger Sofia Larsen, VD på Svensk Handel.

– Att Riksbanken nyligen aviserade för att fler räntesänkningar är att vänta var positivt, men vi tror att takten behöver vara betydligt mer offensiv. Sverige behöver en handlingskraftig Riksbank, menar hon.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Japan skickar upp stridsflyg – blixtagerar

2024 08 27

Ett kinesiskt militärflyg har brutit mot rådande förbud och tagit sig in i japanskt luftrum.

Det är första gången någonsin som en sådan kränkning bekräftas, rapporterar NHK.

Japans flygvapen har omedelbart svarat på den kinesiska provokationen.

Stridsflyg har skickats upp och jagat bort planet som alltså kommer från Kina, uppger den japanska nyhetsbyrån.

Analyserar kränkningen

Enligt japanska medier handlar det om ett spaningsplan av typen Y9 från den kinesiska militären som ligger bakom kränkningen.

Planet flög in i Japans luftrum utanför staden Goto i Nagasaki, en ögrupp i västra delarna av landet närmast den kinesiska gränsen.

– Försvarsdepartementet analyserar syftet med flygningen och fortsätter att övervaka situationen, framhåller NHK.

Varnat för att bli indragna i krig

Kränkningen har idag skett under en mycket orolig tidpunkt i den asiatiska regionen.

Så sent som i somras varnade just Japan för att ett nytt krig i världen kommer allt närmare som till och med skulle kunna eskalera till deras eget territorium.

Landet syftar på ökningen av Kinas militära övningar vid Taiwan som enligt Japan tycks syfta till att förbereda de kinesiska styrkorna för en möjlig invasion av ön.

– På grund av den ökade militära aktiviteten kan vi inte utesluta möjligheten till ökade spänningar, framhålls i den japanska bedömningen, rapporterade Reuters i juli.

50 000 amerikanska soldater

I Japan finns över 50 000 amerikanska soldater stationerade. USA har även hundratals militärflygplan och flera krigsfartyg som Washington skulle kunna sätta in för att försvara Taiwan.

På så sätt fruktar Japan att de själva kan bli indragna i en potentiell konflikt.

– Den 548-sidor långa bedömningen lyfter också fram Kinas planer på att fördubbla sin kärnvapenarsenal till mer än 1 000 stridsspetsar till 2030, uppgav nyhetsbyrån.

Vid Natos toppmöte samma månad pekade försvarsalliansen ut Kina som helt avgörande för Rysslands möjlighet att fortsätta kriget i Ukraina.

Kina reagerade starkt på anklagelserna och varnade försvarsalliansen för att provocera fram en reaktion.

– Deklarationen från Nato-toppmötet i Washington är full av kalla kriget-mentalitet och krigförande retorik, och Kina-relaterat innehåll är fullt av provokationer, lögner, hets och smutskastning, hävdade landets representanter i ett uttalande.

Arkivfoto: Courtney Witt, U.S. Air Force

Text: Redaktionen