Tungt besked för Rusta – “Tiden är en faktor”

2024 01 28

It-attacken mot Tieto Evry slår mycket hårt mot Rusta.

Som bekant har hackerattacken mot Tieto Evry påverkat många aktörer, såväl privata som statliga.

Företaget kan bekräfta att den ryska gruppen Akira ligger bakom it-angreppet som har fått stor påverkan på flera system.

Nu bekräftar lågpriskedjan Rusta att de har förlorat många miljoner på grund av attacken.

Det rapporterar Dagens industri.

“Tiden är en faktor”

Bolaget ger besked om att man förlorat ungefär 70 miljoner kronor i försäljning på grund av vad som skett.

– Effekten i Rustas fjärde kvartal är fortsatt osäker men antas vara materiell. Tiden är en faktor och ju längre driftstörningarna pågår desto större konsekvenser får det för Rustas värdekedja och därmed försäljning, framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Hemsidan nere

IT-attacken har inneburit enorma problem vad gäller varuförsörjningen till varuhusen.

E-handeln har heller inte varit tillgänglig i samband med störningarna och kapaciteten i kassorna beskrivs som begränsad.

Det går inte att nå Rustas hemsida för närvarande.

– Just nu påverkas vi av tekniska störningar hos vår IT-leverantör, vilket gör att du inte kan besöka vår hemsida. Våra varuhus är dock öppna som vanligt, meddelar företaget.

Enorm påverkan

Det är som bekant inte bara Rusta som har påverkats.

På fredagen har fyra regioner gått upp i stabsläge efter förra veckans hackerattack.

– Det är uppenbart att vi har att göra med en allvarlig händelse vars omfattning vi ännu inte känner till den fulla vidden av, säger ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) enligt SVT.

Regionerna som berörs är Västerbotten, Sörmland, Blekinge och Uppsala.

Uppgifter kan ha läckt

På håll finns stor oro för att personuppgifter kan ha läckt från regionerna.

– Leverantören har inte kunnat ge oss något besked om Akira har kommit över några uppgifter, säger Johan Thunberg som är sjukvårdsledare i Region Västerbotten.

Även riksdagen, Sametinget och flera olika företag har påverkats.

Foto: G. Ribeiro

Text: Redaktionen


Skarp Bluetooth-varning utfärdas – hela Sverige uppmanas agera

2025 04 17

Den trådlösa tekniken Bluetooth är en integrerad del i många svenskars vardagsliv.

Mängder av olika enheter kopplas upp med hjälp av tekniken. Det rör sig om allt från trådlösa hörlurar till högtalare. Bluetooth används även i många bilar.

De kommande åren väntas antalet enheter med Bluetooth öka betydligt.

– Under 2023 uppskattas leveranserna av Bluetooth-enheter ha uppgått till fem miljarder och den beräknade årliga tillväxtökningen (CAGR) fram till 2028 beräknas till åtta procent, rapporterar cybersäkerhetsföretaget NordVPN.

Nu varnar företaget för att den kraftigt ökningen kan få allvarliga konsekvenser. Eftersom tekniken är väldigt enkel att använda medför det också potentiella risker.

– Bluetooths smidighet är också dess stora nackdel. Det räcker till exempel med att råka trycka på en knapp för att sätta enheten i ”upptäckbart” läge. När det är aktiverat kan angripare enkelt utnyttja sårbarheter och kringgå de mest avancerade säkerhetsfunktionerna, vilket gör det möjligt att exempelvis installera skadlig kod eller stjäla känsliga uppgifter, Marijus Briedis, teknikchef (CTO) på NordVPN.

Tio attacker varje dag

Enligt rapporten 2024 IoT Security Landscape Report utsätts Bluetooth-enheter i hemnätverk för i genomsnitt tio attacker varje dygn. Bland de mest utsatta enheterna hittas smarta säkerhetskameror, dörrlås och tv-apparater.

– Förutom mobila enheter och hemnätverk kan Bluetooth användas mot personbilar. Samma svaghet som i mobila Bluetooth-enheter kan användas för att ansluta till en bil, något som kallas för ’Car Whisperer’. Ett enkelt sätt att undvika detta är att byta original-PIN-koden, som för många enheter inklusive bilar kan vara så enkel som 0000 eller 1234, säger Briedis.

Ju närmare desto större hot

Den värsta formen av Bluetooth-attacker kallas för ”Bluebugging”. Det innebär att hackare tar full kontroll över enheten, utan offrets vetskap. Angriparen kan använda enheten för att ringa samtal, skicka SMS, komma åt internet och tjuvlyssna på samtal.

– Attacker som dessa kallas Bluesnarfing och Bluejacking. I en Bluesnarfing-attack stjäl en angripare information från exempelvis telefonens kalender, e-post, SMS, foton och videor. Bluejacking är mindre allvarligt och innebär mest att oönskade meddelanden eller annonser skickas till enheten. Angripare kan dock även ringa internationella och dyra samtal, vilket kan stå dig dyrt, säger Marijus Briedis.

Enligt NordVPN utförs de flesta attackerna på kort avstånd, cirka 10 meter från enheten. Det är möjligt att råka ut för attacker på längre avstånd, men det är ovanligare eftersom längre avstånd ger mindre bandbredd, vilket gör attacken mindre skadlig.  

Uppmanar svenska folket

Nu går NordVPN ut med fem uppmaningar till svenska folket. Företaget uppmanar invånare att vidta följande åtgärder för att skydda enheter från Bluetooth-attacker:

  • Stäng av Bluetooth. Att stänga av Bluetooth när det inte används minskar risken avsevärt att exponeras för attacker. Det är även lämpligt att ändra Bluetooth-synligheten till dold.
  • Gör Bluetooth-enheter osynlig. På vissa enheter är det möjligt göra de oupptäckbara. Att ändra den inställningen förhindrar illasinnade aktörer från att para ihop sig med enheten.
  • Avvisa okända anslutningsförfrågningar. Man ska aldrig acceptera Bluetooth-enheter som försöker ansluta utan ens vetskap.
  • Sätt ett lösenord. Genom att ändra och/eller ställa in lösenord för Bluetooth-anslutningar är det möjligt att förhindra obehöriga enheter från att ansluta automatiskt.
  • Håll utkik efter misstänkt aktivitet. Om telefonen kopplar bort samtal eller om meddelanden som inte skickats av användaren upptäcks kan det betyda att enheten är komprometterad. Då är det läge att titta på vilka Bluetooth-enheter som finns sammankopplade och överväga en fabriksåterställning av enheten.

Foto: Minhthai0105 resp J. Gibson

Text: Redaktionen


Trump har vaknat – får vredesutbrott direkt

2025 04 16

USA:s president Donald Trump har vaknat för dagen och väcker direkt stor uppmärksamhet.

I ett inlägg på Truth Social går presidenten till hårt angrepp mot det prestigefyllda universitetet Harvard.

– Harvard har nästan anställt alla radikala vänstergalningar, fårskallar och idioter, dundrar Trump och tillägger:

– På grund av det kan Harvard inte längre betraktas som en anständig läroplats, och bör inte finnas med på någon lista över världens största universitet och högskolor. Harvard är ett SKÄMT, de lär ut hat och dumhet, och borde inte längre få federala medel.  

Bakgrund

Harvard har motsatt sig en kravlista från Vita huset, som bland annat innehåller krav på nya anställningsrutiner, antagningsprocesser och förändringar i styrningen.

Trumpadministrationen har också krävt att mångfaldskontor ska stängas och samarbeten med migrationsmyndigheter för att granska utländska studenter.

Samtliga åtgärder har sin grund i att Vita huset anser att Harvard inte gjort tillräckligt för att bekämpa antisemitism.

Harvard har sagt nej till kraven, vilket fått Donald Trump att agera kraftfullt. Presidenten har fryst 2,2 miljarder dollar i statligt stöd till universitetet. 

Obama försvarar

USA:s tidigare president Barack Obama tar Harvard i försvar.

– Harvard fungerar som ett exempel för andra högre institutioner genom att avfärda ett olagligt försök att strypa den akademiska friheten, skriver han på X.

– Låt oss hoppas att andra institutioner följer efter, tillägger Obama.

Harvards president Alan Garber vill inte att Vita huset ska påverka hur lärosätet ska styras. 

– Ingen regering - oavsett vilket parti som sitter vid makten - bör diktera vad privata universitet kan undervisa, vem de kan anta och anställa, och vilka studier och forskningsprojekt de kan ägna sig åt, säger han i ett uttalande.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen