Oväntat besked till svenska hushåll – Nordea går ut med varning

2024 01 26

En hög inflation har pressat svenska hushåll de senaste åren.

Den tickande inflationen har varit huvudfokus för centralbanker runt om i världen, vilket har lett till kraftigt stigande styrräntor.

Sverige är inte något undantag.

Riksbanken har höjt styrräntan från 0,25 procent i juni 2022 till dagens nivå på 4,0 procent.

Nu har läget dock förändrats drastiskt.

Det uppger storbanken Nordea i en ny analys.

Banken framhåller att en stor vändning har skett – marknaden räknar numera med en långsammare prisökningstakt och en betydligt mindre restriktiv penningpolitik.

Ett glädjande besked för hushåll som tampas med höga räntor. Nordea bedömer att Riksbanken kommer att sänka styrräntan flera gånger under 2024.

– Centralbankernas förväntade räntesänkningar skapar förutsättningar för en återgång och stabilisering av tillväxt, inflation och delvis även av ränteläget, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Varnar: Inflationen kan bli för låg

Det finns dock orosmoln på finanshimlen, även fast framtida risker inte handlar om höga räntor och en tickande inflation.

Nordea bedömer i stället att den största risken framöver är att inflationen blir för låg, under Riksbankens mål på två procent.

– Vi bedömer att risken för en alltför låg inflation blir ett växande tema under 2024, vilket motiverar ytterligare räntesänkningar. Sammantaget räknar vi med att styrräntan sänks vid varje möte från och med maj, och att styrräntan därmed är 2,50 procent i december 2024, framhåller storbanken enligt GP.

Kan vara problematiskt

En alltför låg inflation kan vara problematiskt eftersom en viss inflation fungerar som ett smörjmedel i ekonomin.

–  Med en inflation på 2 procent kan exempelvis lönebildningen lättare se till att arbetskraften fördelas på ett bra sätt i ekonomin. Det är svårt att sänka löner eftersom detta inte anses acceptabelt, framhåller Riksbanken på sin hemsida.

Om inflationen är mycket låg och lönerna inte kan sänkas blir det således svårare att anpassa löneförhållandena – det vill säga de relativa lönerna mellan olika yrken, företag och branscher.

– Detta gör det svårare att locka arbetskraft till de delar av ekonomin där de gör störst nytta. I förlängningen kan detta medföra både högre arbetslöshet och sämre produktivitetsutveckling, skriver Riksbanken.

En alldeles för låg ränta kan även ställa till det om Riksbanken bedömer att det är nödvändigt att sänka räntan.

– Målet på två procent ger ett visst utrymme att kunna sänka räntan för att stimulera efterfrågan i lågkonjunkturer och få upp inflationen, utan att styrräntan skulle slår i golvet, framhåller centralbanken.

Foto: Nordea

Text: Redaktionen


Forskare uppmanar: Sätt varningsetiketter på falukorv

2024 06 28

Vanliga livsmedel kan nu få nya varningsetiketter.

Sedan tidigare har svenska forskare varnat för så kallade ultraprocessade livsmedel.

Där ingår bland annat falukorv, sojaburgare, chips och fryst pizza.

Studier visar att ultraprocessad mat kan vara beroendeframkallande, och dessutom dåligt för hälsan på olika sätt.

– Du kan inte stå emot maten, en riktig, riktig ”craveing”. Med det sagt är alla forskare rörande överens om att det finns ett beroendeliknande beteende, har näringsfysiologen Kristina Andersson sagt till TV4.

Vill se varningar

Ultraprocessad mat bedöms ersätta mer hälsosamma kostvanor över hela världen och inom forskarsamfundet vill man se att det görs mer för att informera om saken.

Carlos Monteiro, professor i näringslära och folkhälsa, vill se att man sätter nya varningsetiketter på sådana livsmedel, ungefär som man gör med tobaksprodukter.

– Det ersätter hälsosammare, mindre bearbetade livsmedel över hela världen och orsakar också en försämring av kostens kvalitet på grund av sina många skadliga egenskaper. Tillsammans driver dessa livsmedel på pandemin av fetma och andra kostrelaterade kroniska sjukdomar, såsom diabetes, säger han till The Guardian.

Begränsa marknadsföringen

Samtidigt vill Monteiro begränsa marknadsföringen för sådana livsmedel.

– Det behövs folkhälsokampanjer som de mot tobak för att minska farorna med det. Sådana kampanjer skulle inkludera hälsoriskerna med konsumtionen. Reklam för ultraprocessad mat bör också förbjudas eller kraftigt begränsas, och varningar på förpackningarnas framsida bör införas liknande dem som används för cigarettpaket.

Mycket bearbetat

Ultraprocessad mat är mer bearbetad än annan mat och kan komma i olika former.

Bland annat kan det rör sig om falukorv och sojaburgare.

– Ultraprocessade livsmedel inkluderar också produkter med tillsatt fett och socker, framhåller Livsmedelsverket.

– Exempelvis chips, glass, godis, choklad, sötade frukostflingor. Processat kött som korv och chark räknas också som ultraprocessad.

Dåligt för hälsan

Kopplingar har länge gjorts mellan ultraprocessad mat och olika sjukdomar.

– Enligt Nova är ultraprocessad mat livsmedel som har bearbetats ”mycket”, på ett sätt som är negativt, fortsätter myndigheten.

– Bearbetad mat får innehålla ingredienser som behövs vid tillverkningen för att maten ska få särskilda egenskaper. Ett exempel på sådana ingredienser är tillsatser.

Foto: M. Mlynek resp Nik

Text: Redaktionen


Ny Bank ID-varning – här är meddelandet som sprids

2024 06 27

Bank ID-användare varnas nu för en ny SMS-bluff som cirkulerar.

Det är inte den första gången som problem gällande bedrägeriförsök uppstår angående Bank-ID.

Som bekant använder de allra flesta svenskar den digitala legitimationsappen, vilket förstås även gör det intressant för bedragare.

Nu cirkulerar ett nytt meddelande gällande Bank-ID som kan ställa till det för folk.

Det rapporterar Råd & Rön.

Så lyder meddelandet

Det är en användare som har skrivit in om att den har fått ett meddelande som ser ut att komma från Bank-ID.

I meddelandet riktas en uppmaning som kunder ska följa.

– Hej, vänligen kontakta oss omgående då det sker signeringar med ditt mobila bankid intensivt. Mvh spärrservice, lyder meddelandet.

Därtill medföljer ett nummer, och användaren uppmanas att agera för att lösa problemet.

Är tydliga

Bank-ID har sedan tidigare varnat för att den här typen av meddelanden skickas runt, men att man inte ska klicka på dem eller följa några uppmaningar.

– Använd aldrig ditt BankID när någon som kontaktar dig ber dig göra det, framhåller Bank-ID.

– De myndigheter, banker, polis eller företag som erbjuder BankID kontaktar dig aldrig via telefon, mail eller liknande för att uppmana dig att logga in på eller ladda ner nytt BankID.

Tre uppmaningar

Den som blir utsatt för ett bedrägeri har fått tre uppmaningar från Bank-ID att följa.

- Spärra ditt BankID.

- Kontakta din bank.

- Gör en polisanmälan.

Går att rapportera

För den som har fått ett bluff-sms är det viktigt att det rapporteras.

– Om du har fått ett bluff-sms som gör dig misstänksam och som du vill rapportera behöver du bara vidarebefordra meddelandet till nummer 7726, meddelar Bank-ID.

– På så sätt får operatörerna information om sms:et och dess innehåll, och kan förhindra att det skickas till fler personer.

Bank-ID är en av flera ledande aktörer i Sverige som har fått sitt varumärke kapat av bedragare som försöker lura till sig pengar.

Bland annat har bedragarna även riktat in sig på att använda företag som Postnord och Ikea.

Foto: BankID

Text: Redaktionen