Erdogan skriver under Sveriges Nato-ansökan

2024 01 26

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har skrivit under Sveriges Natoansökan.

Det uppger Reuters.

Långdragen process

I över ett och ett halvt år har Turkiets president Erdogan slutligen gett upp sitt motstånd mot Sveriges ansökan till Nato.

Men nu har presidenten vänt.

Parlamentet röstade tidigare veckan för medlemskapet.

Nu meddelar Reuters att presidenten skrivit under Sveriges Natoansökan.

Det innebär att landet officiellt ratificerat ansökan.

Många krav

Turkiet har under en lång period krävt att Sverige vidtar diverse steg för att motverka vad Turkiet betecknar som terrorism och annan antiturkiskt aktivitet.

Processen har försvårats av att en docka föreställandes Erdogan hängdes i en lyktstolpe i Stockholm.

Ytterligare försämringar av Sveriges och Turkiets relation skedde i samband med att högerextremisten Rasmus Paludan reste från Danmark till Sverige för att bränna upp koranen.

Vi välkomnar Turkiets ratificering av Sveriges Natoansökan. Vi har nu nått en avgörande milstolpe på vägen mot ett fullvärdigt medlemskap i Nato.

Det framhåller statsminister Ulf Kristersson på X i kväll.

Bara Ungern kvar

Nu återstår endast Ungern som är det enda av Natos 32 medlemsländer som ännu inte godkänt Sveriges Natoansökan.  

På regeringens hemsida räknas de viktigaste datumen och händelserna upp avseende Sveriges väg in i Nato.

Bland annat följande:

– 24 februari 2022 – Ryssland inleder sin fullskaliga invasion av Ukraina

– 17 och 18 maj 2022 – Sveriges ansökan om Natomedlemskap undertecknas av dåvarande utrikesminister Ann Linde och överlämnas till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg av Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff. 

Samtidigt lämnar Finland in sin ansökan om medlemskap i Nato. 

– 5 juli - 27 september – 28 av Natos 30 medlemsländer ratificerar Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll i sina nationella parlament. Endast Turkiet och Ungern kvarstår.

Kristerssons argument

Regeringen Kristersson betonar även bakgrunden till Natoansökan.

– Rysslands agerande innebär ett strukturellt och långsiktigt kraftigt försämrat säkerhetspolitiskt läge i Sveriges närområde.

– Det får omfattande och långtgående konsekvenser för Sveriges säkerhet. Natomedlemskapet och en kraftig upprustning av det svenska försvaret är en omedelbar följd av denna insikt. 

Arkivfoto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen


Natoland har skickat ut två krigsfartyg – “en nödsituation”

2025 07 14

Natoländerna Italien och Grekland slår larm om ett nytt land.

Ryska vapen flödar till Libyen i Nordafrika.

Det varningen kommer nu allt intensivare från de två Natomedlemmarna och riktas direkt till Europa, rapporterar Politico.

– Libyen är en nödsituation som Europa måste hantera tillsammans, framhåller Italiens utrikesminister Antonio Tajani enligt tidningen.

Skickat ut två krigsfartyg

Enligt Italien och Grekland riskerar Natos och EU:s stora fokus på Ukraina att allianserna missar ett allvarligt hot mot Europas säkerhet som växer fram i Lybien.

Dels ökar flyktingströmmen från landet, dels ökar Rysslands inflytande. Ryska vapen flödar in i landet och planer på en ny flottbas i hamnstaden Tobruk finns på agendan.

Grekland oroas dessutom över att det Natoallierade landet Turkiet söker hjälp från Libyen i den territoriella frågan om Medelhavets uppdelning.

Aten har också skickat två krigsfartyg för att utföra patruller utanför Libyen som svar på migrationsökningen och dess strategiska oro över att dess ärkerival, Turkiet, samarbetar med libyerna för att dela upp Medelhavet i maritima zoner för energiutvinning, rapporterar Politico.

Hjälper Ryssland

Även enskilda EU-diplomater har slagit larm om utvecklingen i Libyen. Gensvaret från övriga Europa och Nato har dock hittills varit svalt.

– Rysslands roll i Libyen fortsätter att expandera och används som den centrala noden i sin afrikanska strategi, framhåller en diplomat enligt samma tidning.

Bland annat uppges Libyen hjälpa Moskva att kringgå sanktioner och använda migration som “vapen”.

Tusentals anländer till Kreta

Grekland gav förra veckan besked om nya hårda migrationslagar för att hantera ökningen av antalet migranter från Libyen på Kreta. 

Det sker mitt under högsäsongen för turismen. Hittills har 9 000 personer anlänt till Kreta från Libyen sedan årets början. De flesta har kommit de senaste veckorna.

– En nödsituation kräver nödåtgärder och därför har den grekiska regeringen fattat beslutet att informera Europeiska kommissionen om att den kommer att avbryta handläggningen av asylansökningar, initialt i tre månader, för de som anländer till Grekland från Nordafrika sjövägen, framhäver Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Foto: Jim Hampshire, US Navy

Text: Redaktionen


Trump har fått nog av Putin – “massivt” besked om kriget

2025 07 14

USA är nära en “vändpunkt” i kriget gällande Rysslands invasion av Ukraina.

Det säger den republikanska senatorn Lindsey Graham, som drivit på för “benkrossande” sanktioner mot Kreml.

Nu framhåller han att måttet tycks vara rågat.

– I månader har president Trump försökt locka Putin till förhandlingsbordet. Han har infört tullar mot länder som tillåter fentanyl att komma in i vårt land, ett annat dåligt beteende, men lämnat dörren öppen när det gäller Ryssland. Den dörren är på väg att stängas, säger Graham till CBS och tillägger:

– En av de största felberäkningarna Putin har gjort är att spela Trump. Och håll bara utkik, under de kommande dagarna och veckorna kommer det att göras en massiv ansträngning för att få Putin till förhandlingsbordet.

Första beskedet: skickar Patriot

Natten till måndagen kommer det första beskedet.

USA skickar de för Ukraina efterlängtade Patriotmissilerna till det krigsdrabbade landet, bekräftar Donald Trump.

– Vi kommer att skicka Patriots, som de desperat behöver, eftersom Putin verkligen överraskade många människor. Han pratar trevligt och bombar sedan alla på kvällen. Det finns ett litet problem där. Jag gillar det inte, säger presidenten enligt Reuters.

"Vapen kommer flöda"

I torsdags sade Trump att han sannolikt skulle komma med ett mycket viktigt tillkännagivande om Ryssland under måndagen. Fler besked kan därmed följa.

– Vi kommer i princip att skicka dem diverse mycket sofistikerad militär utrustning. De kommer att betala oss 100 procent för det, och det är så vi vill ha det, säger Trump.

Lindsey Graham talar i liknande termer.

– Under de kommande dagarna kommer ni få se vapen flöda på rekordnivåer för att hjälpa Ukraina att försvara sig, säger senatorn.

"Extremt trött på Putin"

Enligt Graham kan vapenleveranserna ske parallellt med de omtalade sanktionerna, som bland annat innebär 500 procentiga tullar mot länder som handlar energi med Ryssland.

Senatorn beskriver åtgärden som en “slägga mot Putins ekonomi och alla länder som stöttar Putins krigsmaskin”.

– Vi går efter de människor som håller igång Putin, och ytterligare sanktioner mot Ryssland självt. Detta är verkligen en slägga som president Trump har tillgång till för att avsluta det här kriget.

Flera medier spekulerar i om Trumps och Putins “bromance” officiellt är över i och med nattens besked.

Han gör detta eftersom han är extremt trött på Putin och för närvarande inte tror att han kan få Putin till förhandlingsbordet och få en hållbar lösning på situationen i Ukraina, framhåller exempelvis danska TV2:s USA-korrespondent Lotta Mejhde till den egna kanalen.

LÄS MER: Trump överväger nytt beslut – vill skicka meddelande till Ryssland

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder resp President of Russia Office)

Text: Redaktionen