Storbank säger ja – viktigt för många hushåll
2024 01 22
I nästan två års tid har bankkunderna fått besked efter besked om höjda räntor.
För många hushåll passerades smärtgränsen under förra året.
– Det är anmärkningsvärt. Många har det knapert just nu, sade exempelvis Skandiabankens vd Arvid Krönmark till Aftonbladet våren 2023.
Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr höll med.
– Vi ser i våra studier att hushållen aldrig varit så pressade som nu. Inflation och räntorna har gjort att man behövt dra ner på konsumtion för att ha råd med sitt boende och matkostnader, sade han till SVT.
Går med på sänkning
Hushållen har vädjat om räntesänkningar. Och nu har bankerna börjat lyssna.
Efter att Riksbanken i november lämnade styrräntan oförändrad har ett flertal storbanker redan gett besked om sänkta räntor.
Nu gör en av dem det igen.
SBAB sänker sina räntor – för tredje gången på mindre än två månader.
Enligt Mikael Inglander, vd på SBAB, är det en följd av att man har hörsammat det ekonomiska läget bland svenska folket.
– Vi förstår att det senaste årets ränteuppgångar medför en hård belastning för vissa hushåll, säger han i ett pressmeddelande.
De nya villkoren gäller från och med idag.
– Vår ambition är att ha en följsamhet mellan bolåneräntor och upplåningskostnader – och samtidigt kunna erbjuda konkurrenskraftiga bolån.
En av flera
Räntesänkningen är relativt liten. Den gäller för bolån med bindningstider på 3 månader, 1 år och 2 år och parkerar på 0,05 procentenheter.
Men SBAB betonar att sänkningen ska ses i sammanhanget av att det är en av flera på kort tid.
– Detta är tredje gången SBAB sänker bolåneräntorna efter Riksbankens beslut i november, att inte höja styrräntan, framhäver banken.
Även små förändringar gör skillnad
Beskedet kommer efter en tuff höst. Även mindre räntehöjningar har påverkat nästan 20 procent av hushållen mycket negativt.
– Det kan tyckas anmärkningsvärt att så många som var femte bolånetagare med en belåningsgrad över 50 procent uppger att deras privatekonomi skulle påverkas mycket negativt av en så förhållandevis liten räntehöjning som 0,25 procentenheter, sade Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB, i höstas.
– Att så många riskerar att behöva använda sina sparpengar för att betala räntorna är allvarligt då det inte är ekonomiskt hållbart i längden.
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen