Ekonomiskt glädjebesked – topplacering för Sverige
2024 01 17
Inflationstakten i Sverige sjönk med besked i december.
Enligt Eurostats beräkningar landade den svenska inflationen på 1,9 procent. Eurostat är ett generaldirektorat inom Europeiska kommissionen. Deras uppgift är att sammanställa och redovisa officiell statistik för EU.
Topplacering
Inflationssiffran innebär att Sverige tar plats på en åtråvärd EU-lista.
Tillsammans med nio andra länder är Sverige ensamma om att ligga under centralbankernas inflationsmål på cirka två procent, rapporterar Europaportalen som tagit del av Eurostats statistik.
– För hela EU hamnade inflationen betydligt högre, 3,4 procent, drivet av prisökningar i östra EU samt Tyskland, 3,8 %, och Frankrike, 4,1 %, uppger nyhetssajten.
Positiva signaler
Att inflationen sjunkit tillbaka är ett välkommet besked.
Det framhåller vice riksbankschef Anna Breman i ett tal på bostadsseminariet Bopol Live i Stockholm.
Under sitt anförande konstaterar Breman att ”Riksbankens räntehöjningar har effekt”.
– Konjunkturen mattas av och inflationen sjunker ungefär på det sätt som Riksbanken sett framför sig. Arbetsmarknaden försvagas, men sysselsättningen är fortsatt hög sett ur både ett historiskt och ett internationellt perspektiv.
– Vår prognos är att aktiviteten i svensk ekonomi gradvis ökar mot slutet av året när inflationen fallit tillbaka och hushållens inkomster ökar.
Höjer ett varningens finger
Samtidigt varnar Anna Breman för att svenska hushåll måste vara beredda på bakslag.
Framtiden är osäker, enligt vice riksbankschefen.
– Inflationen ska inte bara komma ner till 2 procent, den ska vara varaktigt låg och stabil. Utsikterna för det är goda. Men flera faktorer kan påverka utvecklingen – inte minst företagens prissättningsbeteende, växelkursen och den geopolitiska utvecklingen, säger hon och tillägger:
– Inför vårt nästa penningpolitiska möte den 31 januari behöver vi fortsatt bevaka utvecklingen, bedöma olika risker och ha beredskap att anpassa penningpolitiken om inflationstrycket väntas bli högre eller lägre.
Foto: M. König
Text: Redaktionen