Trafikverket varnar för nytt E22

2024 01 17

Ett kraftigt snöoväder har dragit in över Sverige under onsdagen.

SMHI har utfärdat en orange varning, den näst högsta, från Bohuslän ner till stora delar av Halland.

Västkusten är hårt drabbat.

Polisen uppmanar allmänheten att inte ge sig ut på vägarna.

– Väglaget är inte lämpat för bilkörning. Det är snövallar och mycket snö och dålig sikt, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler till GP.

Förberedande åtgärder

Under onsdagen har flera åtgärder vidtagits för att möta snöovädret.

Kollektivtrafik har ställts in på många håll, skolelever tvingas stanna hemma och Trafikverket har satt in bandvagnar.

– Vi har beslutat att skicka bandvagnar som kommer att stå räddningstjänsten till förfogande. Vi kommer skicka tre till Göteborg och tre till Uddevalla, sa Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket, till P4 Väst under gårdagskvällen.

Varnar för skräckscenario

Trafikverket har agerat förebyggande.

Men myndigheten utesluter inte att ett nytt skräckscenario kan uppstå på vägarna.

Den 3 januari fastnade cirka 1 000 fordon på E22 mellan Hörby och Kristianstad. Människor satt fast i sina bilar i många timmar innan de kunde evakueras.

Nu varnar Bengt Ohlsson, presschef på Trafikverket, för att ett nytt E22 kan uppstå.

– Det finns alltid risk för att vi ska få ett nytt E22. En olycka som pluggar igen vägbanan och snö som ställer till det. Vinden skapar stora snövallar som inte går att ta sig förbi. Snömässigt är det ingen skillnad då och nu, säger han till Expressen och tillägger:

– Vi har inte kameror som täcker alla 10 000 kilometer av väg och sker en olycka måste vår ledningscentral få reda på det, men det kan ta tid.  

Uppmaningen: Ta med termos och filt

Även polisen varnar för att ett liknande scenario kan inträffa.

– Om man trots allt måste ge sig ut i trafiken idag så är det klokt att ta med sig en termos med varm dryck samt jacka alternativt filt ifall man blir stående med bilen. Då klarar man sig en stund, säger Hans-Jörgen Ostler till GP.

Foto: E. Myznik

Text: Redaktionen


Nya regler hos flera flygbolag – när man bokar resa

2024 06 01

Flera flygbolag tvingas ändra reglerna som gäller när resenärerna bokar sina biljetter.

Årets semestersäsong är bara runt hörnet och trycket på att boka utlandsresor är högt. Enligt resebyrån Ticket har sommarens bokningar ökat med tio procent jämfört med samma period förra året.

Samtidigt är det många som fortsatt känner sig ekonomiskt begränsade efter flera år med höjda räntor och vardagskostnader – och därför väljer flygbolag i budgetkategorin som exempelvis Ryanair och EasyJet.

Men nu väntas ett förbud införas hos bland annat dessa bolag som påverkar folk som bokar sina biljetter, rapporterar The Guardian.

Avgifter förbjuds

Nämnda flygbolag, samt Vueling och Volotea, har nämligen åkt på böter på totalt 150 miljoner euro för att man tar betalt för passagerarnas handbagage.

Nu ska den regeln förbjudas. Dessutom ska även policyn att ta ut extra avgifter för att reservera närliggande platser för barn och andra anhöriga försvinna.

Bakom beskedet står Spanien vars departement för sociala rättigheter och konsumentfrågor gått i bräschen för att få till en förändring.

– Den största sanktionen som utfärdats av departementet, konstaterar The Guardian.

Svenskarnas favorit

Just Spanien är också svenska folkets favoritdestination i sommar. Flest resor går till Malaga och Mallorca, enligt Ticket. Även Alicante och Barcelona finns bland de fem populäraste destinationerna.

Spanien däremot står fast som ohotad etta när det kommer till svenskarnas sommarfavorit, där Malaga ökat med 26 procent och Mallorca med hela 30 procent, framhåller resebyrån i ett uttalande.

Den spanska flygbolagsföreningen ALA rasar samtidigt mot de nya förbuden och kallar böterna för “oproportionerliga”.

Föreningen menar att praxisen är helt laglig och att europeisk lagstiftning erkänner flygbolagens frihet att sätta sina egna priser.

Klagat på "missbruk"

Beslutet om de nya reglerna kommer efter en utredning som bedrivits sedan juni förra året. Detta efter att flera konsumentorganisationer klagat på flygbolagen “missbrukar” möjligheten att ta ut extra avgifter.

Foto: Portuguese Gravity

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Svenska storföretag handlar med Ryssland – här är namnen

2024 06 01

Flera svenska storbolag kallas upp till utrikesdepartementet.

Bolagen misstänks ha rundat sanktioner mot Ryssland.

Det rapporterar DN med hänvisning till uppgifter från EU-kommissionen.

Under våren har kommissionen kontrollerat att europeiska företag följer sanktionerna mot Ryssland.

Nu pekar uppgifter på att flera företag exporterat varor till diktaturen, i strid med EU:s regelverk.

Flera kända svenska bolag pekas ut.

Det handlar bland annat om följande aktörer, uppger DN:

- Industribolaget Atlas Copco  

- Telekomjätten Ericsson

- Bil- och lastbilstillverkaren Volvo

- Industriföretaget SKF

- Verkstadskoncernen Sandvik

”Får avgöra hur man går vidare”

Enligt dokumenten har EU-kommissionen identifierat flera misstänkta transaktioner med Ryssland. Uppgifterna pekar på att sanktionerade varor som tillverkats i EU kan ha hamnat i Ryssland.

Nu kallas de svenska storbolagen upp till utrikesdepartementet för ett sammanträde med UD och myndigheter som ansvarar för sanktionerna mot Ryssland.

– Vi säger inte att bolagen har brutit mot några sanktioner. Men vi har fått den här datan, och nu får svenska myndigheter avgöra om och hur man går vidare med detta.

Det säger Lars Schmidt, Sveriges sanktionssamordnare, till DN.

Flera sanktionspaket

Sedan starten av den ryska invasionen av Ukraina har EU riktat hårda sanktioner mot Ryssland. Det trettonde sanktionspaketet presenterades i februari 2024.

Ambitionen med EU:s sanktioner är att:

- minska Kremls förmåga att finansiera kriget

- se till att Rysslands politiska elit får betala ett högt ekonomiskt och politiskt pris och

- försvaga Rysslands ekonomiska bas.

Inga av EU:s sanktioner mot Ryssland riktar sig mot leveranser av livsmedel, medicinsk utrustning eller läkemedel till befolkningen i allmänhet. Jordbruksmaskiner omfattas inte direkt av några exportförbud. 

Inga sanktioner är heller riktade mot handel med jordbruksvaror eller livsmedel, till exempel spannmål eller gödningsmedel, mellan Ryssland och länder utanför EU. 

– Våra sanktioner kringskär kraftigt Rysslands ekonomiska bas och minskar alla utsikter att modernisera den. Vi kommer att fortsätta att pressa Ryssland och dem som stöder landet på slagfältet. Vi kommer att fortsätta att jaga Putins kumpaner. Och vi kommer att jaga dem som hjälper Ryssland att kringgå sanktionerna eller hjälper till att fylla förråden med krigsmateriel, framhåller Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, i ett uttalande.

Foto: I. Ryabov

Text: Redaktionen