Sjukhus gjorde fel – 18-åring dog
2024 01 15
En 18-åring i Sollefteå dog efter en rad misstag på ortens sjukhus.
Tonåringen hade kommit till akutmottagningen med lindriga symtom på grund av körtelfeber, men blev därefter sämre.
Hjärt- och lungräddning krävdes för att hålla honom vid liv. Akutkirurgi var nödvändigt, men någon sådan har inte funnits på sjukhuset sedan 2017.
Personalen ringde Sundsvalls sjukhus för råd, som hänvisade vidare till en person i Örnsköldsvik som därefter skickade en kirurg med ambulans till Sollefteå som ligger tio mil bort.
Operationen inleddes 90 minuter senare, men 18-åringens liv gick inte att rädda, rapporterar Dagens Nyheter.
Medger flera misstag
Efter 18-åringens död medger Region Västernorrland att en rad misstag i vården begicks.
Ungdomen led av en sprucken mjälte som upptäcktes för sent för att transportera honom till ett sjukhus med akut kirurgi.
– Sammantaget tyder utredningens resultat på att patienten möjligen kunde ha överlevt om nämnda felhändelser inte hade inträffat samt om möjligheten till akut operation hade funnits på plats vid Sollefteå sjukhus, framhåller regionen enligt DN.
Halvår efter Ivo-kritik
Dödsfallet skedde ett halvår efter att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserat en grundregel om att akuta kirurgpatienter i Sollefteå ska hänvisas till Örnsköldsvik i första hand, alternativt Sundsvall.
Regeln ansågs otydlig för personalen och farlig för patienterna.
– Det är uppenbart att vi har haft rutinmässiga brister och stundtals hög arbetsbelastning, säger Glenn Nordlund (S), ordförande i regionstyrelsen, i en kommentar till tidningen.
Ska lära av misstagen
Händelsen anmäldes enligt lex Maria till Ivo som hittills inte fattat beslut i ärendet.
– En anmälan enligt lex Maria ska utföras då en händelse inträffat och en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig vårdskada enligt patientsäkerhetslagen, förklarar Vårdhandboken på sin hemsida.
Lex Maria-anmälningar görs även för att vården ska lära sig av tidigare misstag och inte upprepa samma sak igen.
– På så sätt vill man förhindra att andra skadas inom vården, informerar 1177 på sin sajt.
Det tragiska dödsfallet har också satt nytt ljus på en tidigare undersökning som visade att knappt hälften av Region Norrbottens invånare har tillgång till akutkirurgi inom 30 minuter.
Arkivfoto: Jan Alfredsson/Västerbottens läns landsting
Text: Redaktionen