Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

2024 01 25

Att pensionen inte kommer räcka framstår allt mer som en verklighet för väldigt många som så småningom ska lämna arbetslivet.

Nyligen ändrades pensionsåldern i Sverige. Lägsta åldern för att ta ut inkomstgrundad pension höjdes från 62 till 63 och gränsen för när garantipension tidigast kan tas ut gick från 65 till 66 år.

Det innebär att folk jobbar längre – vilket också ger högre pension.

Men trots det ökar oron bland blivande pensionärer mycket tydligt, larmar Swedbank i ett pressmeddelande.

– Samtidigt är det många som uppger att de inte har koll på hur stor pension de kommer få, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Kraftig ökning

På bara tre år har de äldre än 55 år som oroar sig för en otillräcklig pension ökat från 51 till 65 procent, visar en undersökning från Kantar Sifo som banken beställt.

Det är en kraftig stegring. Hälften uppger dessutom att man inte kommer att ha råd att göra sådant som man tänkt när man väl går i pension.

Värst är det bland kvinnor – hela 73 procent av kvinnorna är oroliga för att pengarna inte ska räcka.

Swedbank: nu är det för sent

Många ångrar dessutom att man inte i ett tidigare skede bekantat sig med pensionssystemet och vad som styr hur mycket pengar det blir i slutändan. Nästan en tredjedel av de tillfrågade kvinnorna önskar även att de valt ett annat yrke med högre lön.

Och nu är det i princip för sent att ångra sig, understryker Swedbank.

När det inte är så många år kvar till pension kan det vara svårt att påverka själva pensionen i sig, säger Madelén Falkenhäll.

Undersök direkt vad som gäller

Swedbank uppmanar dock till att försöka öka sparandet, om det finns ekonomiskt utrymme vill säga.

– Man kan också se över utgiftssidan, för att skapa en bättre ekonomi. Det kanske finns abonnemang och prenumerationer som går att säga upp eller till försäkringar att samla på samma ställe för ett bättre pris, säger hållbarhetsekonomen.

Banken pekar också på att det, för de som är oroliga, är hög tid att börja undersöka vad som gäller för pensionen i den berörda åldersgruppen.

– Ett första steg för att minska oron kan vara att sätta sig in i sin pension, kolla upp hur hög den förväntas bli och försöka förbereda sin privatekonomi för det, säger Madelén Falkenhäll.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kraftig prisförändring för chips och godis

2024 11 06

Snacks och godis är den varukategori som ökat mest i pris.

Det visar ny statistik från Matpriskollen. 

Sedan oktober 2023 har priserna för snacks och godis ökat med hela 8,4 procent i genomsnitt. Det är 3,3 procentenheter mer än mejeriprodukter, som tar andraplatsen på prisökningslistan.

”600 miljoner kronor dyrare”

I genomsnitt ökade livsmedelspriserna med 0,2 procent i oktober, enligt Matpriskollen.

– 0,2 procent kan låta som en mycket liten siffra men det innebär faktiskt ungefär 600 miljoner kronor dyrare dagligvaror på årsbasis så det rör sig om ganska stora summor även om vi de senaste åren tyvärr sett betydligt högre ökningar än så, säger Matpriskollens vd Ulf Mazur i ett uttalande.

Enligt Mazur är prisökningarna på mejeriprodukter mest oroväckande.

– Det vi ser är dramatiskt då mejeriprodukter utgör hela 18 procent av totala dagligvaruförsäljningen. så det är en stor del av vad vi handlar och äter.

Tre produkter pekas ut

Tre mejeriprodukter noterade störst prisökningar i oktober. Det rör sig om matfett som ökade mest med 3,6 procent och mjölk & grädde med 2,4 procent.

Arla Foods och Norrmejeriers produkter utgjorde en stor del av prisuppgångarna.

–  Ett Bregottpaket 500 gram, har nu ökat med 10 kronor sedan i våras. Nu steg det 5 kronor eller runt 10 procent. Priserna nu är på samma höga nivå som efter att kriget bröt ut 2022. Detsamma gäller smörpaketen från Arla. Ett laktosfritt smörpaket från Arla kostar nu cirka 75 kronor. En ökning med hela 7 kronor under oktober. Det är stora ökningar och tyvärr är det nog mer att vänta då matfettspriserna ökar i Europa, säger Ulf Mazur.

Därför stiger priset

Enligt Matpriskollen finns det tre anledningar till varför mejeripriserna ökar:

- Avräkningspriset till Arlas bönder har ökat 7 månader i rad och nu höjdes det även för november. Det är nu högre än 2022. Avräkningspriset reflekterar efterfrågan och utbud på mjölk i Europa. Sedan ett tag är efterfrågan mycket högre än utbudet och då stiger priserna och ersättningen Arlabönder i alla länder likaså. Mängden mjölk i Europa minskar och räcker helt enkelt inte till och då stiger priserna. 

- Det andra är den Gröna omställningen, där vi i Sverige måste göra stora klimatinvesteringar för att klara våra klimatmål. Därför fonderar Arla Foods pengar så att man kan stötta initiativ på gårdarna för att göra insatser för biologiska mångfalden och på så sätt minska utsläppen eller användandet av fossila produkter. Det kan tex vara att testa nya foder för att få ner utsläppen av metangas. Det kostar bara för bonden, men man investerar för att möta klimatmålen.

- Det tredje är de ökande förpackningsavgifterna på grund av Producentansvaret för förpackningar som infördes 2023, där producenten av en produkt ska betala kostnaden för återtagningen. Kommunerna sköter insamlingen, men producenterna får notan och därefter vi konsumenter och den ökar hela tiden. 

Källa: Matrpiskollen

Foto: A. Jostelius resp E. Doronila

Text: Redaktionen


Superstjärna rasar mot valresultatet – ”hatar er alla”

2024 11 06

Donalds Trumps valseger väcker upprörda känslor bland många kändisar i USA.

En av flera som reagerar är rapparen Cardi B som har 165 miljoner följare på Instagram. På plattformen publicerar hon ett foto med texten ”jag hatar er alla riktigt mycket”.

Tidigare under natten raderade världsstjärnan ett annat inlägg där hon kommenterade valresultatet i olika delstater.

– Det är därför vissa delstater drabbas av orkaner, skrev Cardi B i det raderade inlägget.

Rapstjärnan har tidigare deklarerat att hon står bakom Trumps motståndare Kamala Harris. För fyra dagar sedan talade hon dessutom på ett av Harris kampanjmöten.

”Mitt barn snyftar”

Skådespelaren Christina Applegate och författaren Stephen King är två andra kändisar som reagerar med bestörtning på valutgången.

Applegate uppmanar människor att ”sluta följa henne” om de röstat på Trump.

– Mitt barn snyftar för att hennes rättigheter som kvinna kan tas bort. Om du inte håller med, vänligen sluta följa mig, framhåller artisten.

Stephen King anser att demokratin är hotad.

– Det finns en skylt som du kan se i många butiker som säljer vackra men ömtåliga föremål: UNDERBAR ATT SE PÅ, FANTASISK ATT HÅLLA I, MEN NÄR DU HAR SÖNDER DEN, DÅ ÄR DEN SÅLD. Du kan säga detsamma om demokrati, skriver han på X.

Alla kändisar är dock inte upprörda.

Entreprenören Elon Musk, som kampanjat med Trump, berömmer väljarna.  

– Det amerikanska folket gav Donald Trump ett kristallklart mandat för förändring, framhåller han på X.

S-ledaren orolig – statsministern gratulerar

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har gratulerat Donald Trump till valvinsten.

– Jag gratulerar Donald Trump till att ha blivit vald till nästa president i USA. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans och fortsätta den utmärkta relationen mellan USA och Sverige som vänner och allierade, framhåller Kristersson i ett uttalande.

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) ger uttryck för en större oro. Hon bekymrar sig särskilt över Trumps abortpolitik. Enligt Andersson kommer presidenten fortsätta att driva en politik som begränsar aborträtten i USA.

– Det kommer innebära att fler kvinnor kommer att dö, säger hon till GP.

– Är det inte lagligt med abort så gör kvinnor abort på annat sätt. Och där är dödligheten betydligt högre. Det är fruktansvärt.

Foto: Official White House Photo by Tia Dufour

Text: Redaktionen