Sverige frångår skarpa sanktioner
2024 01 14
Sedan krigsutbrottet i Ukraina har EU infört omfattande sanktioner.
Sanktionerna gäller handel mellan unionens länder och Ryssland. Syftet med sanktionerna är att inte stöta Ryssland ekonomiskt.
– Bland annat har luftrummet stängts för tillträde av ryska flygplan och hamnar för anlöp av ryska fartyg.
Sanktionerna mot Ryssland
EU:s sanktioner mot Ryssland innehåller import- och exportrestriktioner mot varor och tjänster inom ett antal sektorer.
Sanktionerna berör bland annat högteknologi och energi. Men sanktionerna innefattar även restriktioner inom finanssektorn samt ett antal förbud.
– Ett antal ryska mediaföretag är också föremål för sanktioner. Det har även införts krav på företag i EU att vid export av vissa varor till tredje land kontraktsmässigt föreskriva att vidareexport till Ryssland är förbjuden, uppger Sveriges regering via sin hemsida.
Många som drabbas
Det är många som påverkas av sanktionerna.
– Vad gäller sanktioner mot individer och enheter omfattar listan över 1900 personer och enheter. Sanktionerna omfattar frysning av tillgångar i EU, förbud att tillgängliggöra medel till de listade samt förbud mot resa in i eller genom EU.
Ett undantag
Flytande naturgas omfattas ännu inte av sanktionerna.
Ryska gasleveranser sker i dag till Sverige genom Gasum, ett statligt energibolag som ägs av vårt grannland Finland, som har en av sina terminaler i Nynäshamn.
Under helgen anlöpte ett fartyg från gasterminalen i ryska Vysotsk. Och det är inte första gången.
– Det här har pågått hela tiden, säger Olga Vaisänen, kommunikation- och hållbarhetsansvarig på Gasum, till SVT Nyheter.
Grannlandet vill förbjuda
Litauen och Lettland har redan förbjudit import av gasen, rapporterar Aftonbladet. Även Finland förbereder sig nu för att genomföra ett importförbud av rysk gas.
Tobias Billström (M), Sveriges utrikesminister, har tidigare sagt att man vill se sanktioner mot rysk fossilgas på EU-nivå.
Men tills vidare fortsätter Sverige att frångå de skarpa sanktioner som både Litauen och Lettland redan följer.
Foto: Q. Graaf
Text: Redaktionen