Norska politiker fattar kontroversiellt beslut
2024 01 09
Norges regering har lagt fram ett förslag om utvinning på havsbotten.
Förslaget gäller utvinning av viktiga mineraler.
Förslaget ledde genast till starka protester hos delar av den norska befolkningen. Främst fanns kritiken hos starka klimataktivister som menade att utvinningen skulle leda till katastrofala följder för miljön.
Men politikerna menar att de tar ett helhetsgrepp om frågan.
– Vi har varit måna om att det här är en öppning som ska säkerställa att vi får reda på om det faktiskt går att utvinna mineraler på ett lönsamt, hållbart och ansvarsfullt sätt, säger Marianne Sivertsen Næss, ledamot i Stortinget, till NRK.
Därför är utvinningen viktig
Utvinningen av havsbotten är av stor vikt, inte minst sett ur ett internationellt perspektiv.
– Om vi inte utvinner mineraler och blir mer beroende av Kina och Ryssland på mineralsidan, då blir det också en katastrof. Då kommer vi inte att kunna genomföra det gröna skiftet. Jag tror att alla länder verkligen har en skyldighet att se om de har mineraler som de kan utvinna hållbart.
Det säger Norges olje- och energiminister Terje Aasland till NRK.
Klubbat beslut
Det var länge osäkert om Stortinget, Norges motsvarighet till Sveriges regering, skulle rösta igenom förslaget eller inte. Men så blev det.
De fyra partierna nådde under tisdagen en överenskommelse om brytning på havsbotten vilken antogs i Stortinget.
Under dagen beslutade Stortinget att därmed tillåta prospektering och utvinning av eftertraktade mineraler på havsbotten.
Stortingsmajoriteten har kommit till slutsatsen att gruvdriften kommer att leda till en lönsam, hållbar och sund mineralverksamhet till havs.
Olje- och energiminister Terje Aasland säger till NRK att han är glad att beslutet klubbats igenom.
Kritik från övriga partier
Men alla partier är inte nöjda med det klubbade beslutet.
Partierna SV, Rødt, Venstre, MDG och KrF röstade emot det klubbade beslutet och anser att Norge saknar kunskap om miljön i 99 procent av de havsområden som är aktuella för gruvdrift.
Foto: M. Konig
Text: Redaktionen