“Alla måste ändra sitt beteende” – riskerar 20 procent högre kostnad

2024 01 08

Alla hushåll måste ändra sitt beteende när det gäller elförbrukningen.

Det menar en ny konsekvensanalys från Energimarknadsinspektionen.

Anledningen är att det är trångt i ledningarna när många förbrukar el samtidigt vilket tvingar elnätsbolagen att bygga ut elnäten – och det kommer att bidra till högre priser för kunderna.

Ändrar man inte sitt beteende kan man få så mycket som 20 procent högre kostnad enligt analysen, rapporterar Sveriges Radio.

– Det finns en risk att det blir dyrare om man inte ändrar sin förbrukning vid just det tillfället, säger Sandra Widén, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till radion.

Alla gör om avgifterna

De närmaste åren kommer Sveriges alla 150 elnätsbolag att göra om sina avgifter. En stor del av avgiften kommer att baseras på vilken tidpunkt på dygnet som elen förbrukas – då nätet kan överansträngas och efterfrågan är hög.

– Om alla dessutom i ett område använder el precis samtidigt så innebär det att nätet måste byggas ut väldigt mycket. En jämnare förbrukning innebär att man kanske inte behöver bygga ut så mycket och hela kundnätet får lite lägre tariffer, säger Sandra Widén.

Flera har redan höjt

Senast 2026 ska alla elnätsbolag vara färdiga med sina nya avgifter.

En del bolag har redan höjt dem. Jättebolaget Vattenfall är ett av dem som meddelat sina kunder att elnätsavgiften för privat- och företagskunder blir dyrare från och med 1 januari 2024.

‒ Vi går in i en period med nya ekonomiska förutsättningar, där vi bland annat behöver anpassa oss till ett högre ränteläge. Vi ser också ett stort behov av satsningar i förstärkning och utbyggnad av elnätet för att möta den stora elektrifiering som just nu pågår, sade Cecilia Zetterström, kund- och marknadschef Vattenfall Eldistribution AB i ett pressmeddelande i slutet av förra året.

"Ökade investeringar"

Vattenfalls prishöjning motsvarar cirka 110 kronor per månad för en villakund och cirka 20 kronor för en lägenhetskund.

Även exempelvis Öresundskraft, Göteborg Energi och Kraftringen är bolag som meddelat att man höjer sina elnätsavgifter från och med årsskiftet.

– Det snabba svaret på varför elnätsavgiften höjs 2024 är höga räntor, kostnadsökningar till följd av inflation och ökade investeringar i elnätet, framhöll Göteborg Energi i ett pressutskick i december.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nytt förbud – ska införas på alla pizzerior

2024 09 28

EU sätter ned foten med ett nytt förbud som bland annat påverkar Sveriges pizzerior.

Alla pizzakartonger måste förändras för att möta nya krav.

Det beslutet har nu formellt fattats av EU-kommissionen.

Förbudet gäller en grupp så kallade PFAS-ämnen, ett samlingsnamn för industriellt framställda kemikalier, som bland annat finns i vanliga pizzakartonger.

Ett av ämnena som stoppas kallas för PFHxA, som även hittas i exempelvis kläder och smink.

– Begränsningen kommer att förbjuda försäljning och användning av PFHxA i konsumenttextilier såsom regnjackor, livsmedelsförpackningar såsom pizzakartonger, konsumentblandningar såsom vattentätande sprayer, kosmetika såsom hudvårdsprodukter samt i vissa skumsläckare som för utbildning och testning, utan att kompromissa med säkerheten, bekräftar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Giftigt för miljö och hälsa

Skälet till att ämnena förbjuds är på grund av risker för miljö och hälsa. Rester från PFHxA tar nämligen extremt lång tid att brytas ned.

Kemikalieinspektionen i Sverige, som är ett av länderna som drivit på förändringen, välkomnar beslutet.

– Det är ett positivt steg framåt även om vi hade velat gå ännu längre, men det är bra att det händer något, säger Bert-Ove Lund, docent, från myndigheten i en kommentar till Sveriges Radio.

"Vår tids mest problematiska"

Förbudet är följden av flera år av påtryckningar, både från politiken och föreningslivet.

I dag innehåller mängder av livsmedelsförpackningar PFAS, vilket är ett hot mot människors hälsa. Sverige borde driva på EU, och även införa ett nationellt förbud av PFAS kopplat till livsmedel, framhöll exempelvis Karin Lexén från Naturskyddsföreningen i DN 2019.

Regeringen meddelade förra året att man ställde sig bakom EU:s framtagna förslag om att stoppa användning av kemikalierna.

– PFAS är några av vår tids mest problematiska ämnen, och dessa giftiga ämnen sprids tyvärr till människor, djur och övrig natur. Därför tycker jag att det är väldigt positivt att vi nu tar ett steg närmare ett beslut om en EU-harmoniserad begränsning av PFAS, för att skydda människors hälsa och miljön, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i februari 2023.

Tillåts i industrin

Förbudet är dock inte helt omfattande.

Ämnena kommer att vara fortsatt tillåtet inom industrin, till exempel i elbilsbatterier, bränsleceller och halvledare.

Foto: J. Oladujoye

Text: Redaktionen


Swish går ut med varning till användare

2024 09 28

Swish varnar nu alla privatanvändare.

Det rör sig om en skarp uppmaning som betaltjänsten riktar till de privata användarna.

Bedrägerier är alltjämt ett mycket stort problem och nu har Swish fått anledning att informera användare om hur de arbetar.

Detta för att förebygga bedrägerier där personer litar på samtal och sms som tycks komma från Swish, men egentligen inte gör det.

Går ut med varning

Swish går ut med en varning och en skarp uppmaning via sin webbsida.

– Swish kontaktar aldrig privatanvändare via telefon, mejl eller sms. Om du har blivit kontaktad av någon som uppger sig vara från Swish ska du inte svara på smset/mejlet eller fortsätta samtalet. Kontakta sedan polisen, menas det.

Stort problem

Swish har tidigare skickat ut flera liknande varningar och det har även flera andra ledande svenska aktörer gjort.

Biltema och Länsförsäkringar är två som har behövt gå ut och varna kunder för bedragare på senare tid.

Polisen bedömer att bedrägerier fortsatt ökar i Sverige.

Annat bedrägeri

Samtidigt har polisen i bland annat Motala, Boxholm, och andra städer gått ut och varnat för att ungdomar lurar folk med hjälp av Swish.

– Vi har uppmärksammat och fått till oss flera fall av Swish-bedrägerier i vårt område. Det rör sig om fake Swish, det ser ut som man betalar men det går ingen transaktion mellan köpare och säljare, förklarar Polisen Motala på sociala medier.

– Det har varit ungdomar som har försökt sig på det här. I något fall har det lyckats och det är mycket likt förfarandet och utseendet vid en riktig Swish.

Informerar föräldrarna

Motalapolisen fortsätter.

– För er som bedriver någon form av försäljning där ni tar betalt med Swish var extra uppmärksamma. Använd gärna Swish företagsapp om ni har möjlighet, meddelar polisen på Instagram.

– Till er föräldrar vill jag att ni pratar med era barn om att det här är brottsligt och vad det kan få för konsekvenser för ungdomarna om de skulle få för sig att använda sig av fake Swish.

Foto: Swish

Text: Redaktionen