UTRIKES: Enorm ilska mot svenskt företag – “En massaker”
2023 12 31
Kraftig kritik riktas nu mot ett svenskt jätteföretag inför en historisk rättegång.
Det är oljebolaget Lundin Oil som under de senaste åren har hamnat i rampljuset.
Företaget, som hade en tydlig närvaro i vad som idag är Sydsudan kring millennieskiftet, genomgår för närvarande en historisk rättegång.
Inför rättegången vittnar de som bodde i området om hur de upplevde situationen, och beskriver sin enorma ilska gentemot företaget.
Det rapporterar The Guardian.
Står åtalade
Lundin Oils högsta chefer Ian Lundin och Alex Schneiter står för närvarande åtalade för grovt folkrättsbrott.
Den pågående rättegångsprocessen gäller de övergrepp som påstås ha skett i Sydsudan i samband med Lundin Oils oljeprospektering.
Åklagaren yrkar på att företaget ska ha hyrt in milisgrupper med hjälp av den sudanesiska regeringen för att kontrollera områden med betydande råvaror, någonting som lett till extrema våldsamheter.
“En massaker”
En som berättar om sin upplevelse är George Tai Kuony, som var 15 år gammal när väpnade styrkor tog sig in i hans by och ändrade hans liv.
– Mitt liv har aldrig varit detsamma. Oljan kom till vårt område, det borde ha varit en välsignelse. Det borde ha varit till gagn för samhället, berättar han för The Guardian.
– Det var en massaker. De ville att vi skulle dö. De ville att vi skulle försvinna.
“Är ovanligt”
Den juridiska rådgivaren Ebony Wade förklarar att fallet är ett mycket ovanligt sådant.
– Det är otroligt sällsynt att företagsledare ställs till svars för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Det finns väldigt få möjligheter för offer för grova internationella brott att söka upprättelse, så i den bemärkelsen är detta en oerhört viktig rättegång.
Satt i styrelsen
En som har en roll som vittne i rättegångsprocessen är den tidigare svenske statsministern Carl Bildt (M), som tidigare har suttit i styrelsen hos Lundin Oil.
– Det är bisarrt att detta har pågått under en så lång tid. Jag gav vittnesmål för tio år sedan och jag har inte fått någon information över huvud taget, har han sagt till SVT.
– Nu vill de att jag ska komma till rättegången och jag kommer gärna i morgon. Men jag får inte komma förrän februari 2025. Så här kan inte rättsväsendet hålla på.
Foto: B. Besevic
Text: Redaktionen