Hushåll uppmanas – så mycket ska du spara 2024
2023 12 30
Det finns flera ekonomiska fallgropar att se upp för inför det kommande året.
Precis som 2022 blev även 2023 ett kämpigt år med hög inflation och stigande räntor som tog hårt på en stor del av svenska folket.
Den tuffa ekonomin har gjort att många behövt använda sig av sparpengar för att klara av hushållskostnaderna. Under pandemin ökade sparandet generellt, och nu gäller det att börja spara igen för att skapa sig en ny buffert.
Uppmaningen kommer bland annat från vardagsekonomen Magnus Hjelmér vid ICA Banken.
– Även om det kommer många positiva signaler nu är faran inte riktigt över än. Det är viktigt att ta lite lärdom av de plötsliga kostnadsökningarna vi har sett, och att bygga på sin buffert igen när man har möjlighet, säger han till Göteborgs-Posten.
Swedbank: så mycket ska du lägga undan
På Swedbanks hemsida har storbanken tydliga direktiv om vilka rekommendationer som gäller för sparande.
Enligt banken är tumregeln att lägga undan drygt tio procent av sin lön efter skatt.
– Först och främst ska man spara ihop till en buffert. Vi brukar rekommendera en buffert på två månadslöner, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på just Swedbank.
– Bor du i en villa kan du behöva en större buffert och bor du i en hyreslägenhet en lite mindre buffert.
"2-3 månadslöner"
Nordea ger samma rekommendation till sina kunder.
Enligt banken behövs dels en trygghetsbuffert på drygt 2-3 månadslöner efter skatt om du blir sjukskriven eller arbetslös, men också en akutbuffert för oväntade utgifter som till exempel om kylskåpet går sönder.
– En akutbuffert bör ligga på omkring 10 000 – 30 000 kronor, beroende på din livssituation, understryker Nordea på sin hemsida.
Sprid inte ut sparandet
Men det är skillnad på sparande och sparande.
Claudia Wörmann, boendeekonom vid Hypoteket, framhåller att sparandet inte ska spridas ut för mycket under året. Dessutom ska man inte spara mer än vad man kan – går det inte att lägga undan pengar varje månad bör man tänka om.
– Många säger att man ska sprida ut sitt sparande, och så helt plötsligt får man inte ens ihop till bufferten. Om man inte kan spara så mycket så tycker jag att man ska bortse från det, säger Claudia Wörmann till GP.
Foto: MarcusOscarsson.se
Text: Redaktionen