Skarp varning från Vladimir Putin

2023 12 23

Kreml hotar USA och Europa med “allvarliga konsekvenser”.

Sedan Vladimir Putin beordrade den fullskaliga invasionen av Ukraina för snart två år sedan har tillgångar från ryska centralbanken frysts av västvärlden.

Nu har brådskande diskussioner mellan USA och övriga G7-nationer inletts om att beslagta de ryska tillgångarna, som tros vara värda över 300 miljarder dollar, och använda dem till att stärka Ukraina och deras försvar mot Ryssland.

Diskussionen har fått Moskva att koka av ilska, rapporterar The Guardian.

– Det olagliga beslagtagandet av våra tillgångar förblir undantagslöst på agendan både i Europa och USA, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov enligt den brittiska tidningen.

– Den här frågan är oacceptabel för oss. Potentiellt är det extremt farligt för det globala finansiella systemet.

Hotar med "militär eskalering"

Ryssland varnar nu västvärlden för att göra verklighet av planerna på att beslagta tillgångarna, som skulle kunna ske i februari i samband med tvåårsdagen av invasionen.

Om väst inte lyder varningen utesluter inte Putinregimen “ytterligare militär eskalering”, säger Sergei Ryabkov, biträdande utrikesminister i Ryssland.

– Ni måste inse att Ryssland aldrig kommer att lämna dem som gör det ifred, hotar en annan representant från den ryska regeringen inför presskåren på fredagen.

Desperat Ukraina

Joe Biden har hittills inte skrivit på något beslut som ger grönt ljus för en sådan strategi.

Men samtalen om att lägga beslag på de ryska bankpengarna har accelererat eftersom republikanerna har blockerat en överenskommelse om ett nytt militärt bistånd till Ukraina – ett paket som Ukraina desperat behöver efter att motoffensiven inte bar frukt.

– Det är nödvändigt att arbeta på konkreta metoder för att använda frysta ryska tillgångar för att kompensera för skadorna som orsakats av Ryssland, sade Ukrainas president Volodymyr Zelensky redan i våras.

– Det kommer att vara en fredsskapande handling över hela världen. Potentiella angripare måste se detta och komma ihåg att världen kan vara stark.

Rysk hämnd

I april undertecknade Putin ett dekret som bemyndigar ryska staten att tillfälligt ta kontroll över utländska företags tillgångar i Ryssland.

Beslutet ses som en uppenbar hämnd mot frysningen av ryska tillgångar utomlands.

– I slutändan, om någon konfiskerar något från oss, kommer vi att se vad vi kan konfiskera i gengäld. Och om något hittas gör vi det givetvis direkt. Därför är det här ett steg som inte kan få något annat än allvarliga konsekvenser, säger Dmitrij Peskov.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättesmäll för populär lågpriskedja – har 93 butiker i Sverige

2025 04 13

Lågprisjätten ÖoB går med storförlust.

Kedjan, som har 93 butiker i Sverige, redovisar en rörelseförlust på 115 miljoner norska kronor för det första kvartalet.

Enligt ägaren Europris beror nedgången på omfattande utförsäljning av tidigare sortiment som ska ersättas av nya produkter.

– De ekonomiska resultaten under första kvartalet fortsatte att påverkas av en utförsäljning som kannibaliserade på annan försäljning, framhåller den norska koncernen i ett uttalande enligt Market.

Vidare konstaterar Europris, som ägt ÖoB sedan maj 2024, att det kommer ta tid att vända den negativa utvecklingen.

– Som tidigare kommunicerats kommer det att ta tid att återställa ÖoB som en attraktiv shoppingdestination och vända den negativa utvecklingen i kundflöde.

Ledande lågpriskedja

ÖoB:s tidigare ägare Runsvengruppen öppnade sitt första varuhus i Linköping 1961.

Drygt 30 år senare köpte Runsvengruppen upp Överskottsbolaget, som senare blev ÖoB.

I maj 2024 förvärvade Europris hela ÖoB. Den norska lågpriskoncernen ägde sedan tidigare 20 procent av ÖoB, men är i dag ensam ägare.

Europris driver mer än 370 varuhus i Sverige och Norge och har en årlig omsättning på 14 miljarder kronor.

Stort intresse för lågpriskedjor 

ÖoB:s ras inträffar samtidigt som svenska konsumenters benägenhet att handla hos lågpriskedjor ökar.

På tjugo år har omsättningen i den svenska lågprishandeln nästan fyrdubblats – från cirka 30 miljarder kronor 2004 till 114 miljarder kronor i dag.

Det visar en granskning som tagits fram av HUI Research på uppdrag av fastighetsutvecklaren inom lågprishandel, Prisma Properties.

Undersökningen visar bland annat att:

- Antalet anställda i den svenska lågprishandeln nästan har tredubblats sedan 2004.

- Lågpriskedjornas planerade nyetableringar i Sverige de kommande åren kommer att resultera i tusentals arbetstillfällen. Ett exempel är Lidl som redan i dag har cirka 5 600 anställda i Sverige och planerar att öppna 90 nya butiker, vilket skulle innebära cirka 2 500 nya arbetstillfällen (beräknat utifrån genomsnittligt antal anställda i nuvarande butiker).

- Lågprishandelns expansion inte bara sker i storstadsregionerna, utan också i mindre kommuner.

Foto: iXimus

Text: Redaktionen


USA väljs bort – största fallet sedan pandemin

2025 04 13

Nu kommer en smäll för den amerikanska turistsektorn.

Nya siffror visar att allt fler europeiska resenärer väljer bort USA som turistmål.

Fallet kopplas till Donald Trumps ekonomiska och politiska beslut som har skakat världen under de senaste veckorna.

Det rapporterar Financial Times.

USA väljs bort

Antalet europeiska resenärer som besöker USA har minskat kraftigt i takt med politiska och ekonomiska spänningar.

Besökare från Västeuropa som stannade minst en natt i USA minskade med 17 procent i mars jämfört med för ett år sedan, enligt International Trade Administration.

Resandet från vissa länder – däribland Irland, Norge och Tyskland – minskade med mer än 20 procent.

Största sedan pandemin

Det rör sig om det största turistbortfallet sedan pandemin.

Det totala antalet utländska besökare som reser till USA minskade med 12 procent jämfört med året innan i mars, den brantaste nedgången sedan mars 2021 då resesektorn drabbades av pandemibegränsningar.

Trenden bedöms utgöra ett hot mot den amerikanska turistindustrin, som står för 2,5 procent av landets BNP.

Vissa flygbolag och hotellgrupper har varnat för en minskad efterfrågan på transatlantiska resor.

“Otroligt”

CNN har pratat med några européer som valde bort USA-resan, bland annat fransmannen David Pereira.

– Som många fransmän är vi uppslukade av den amerikanska kulturen. Så vi älskar den. Men det är bara helt otroligt nu, säger han.

“Är enormt”

Jean-François Rial, vd för Frankrikes ledande lyxresearrangör Voyageurs du Monde, menar att sedan Trumps tillträde i slutet av januari har bokningarna av USA-resor bland hans förmögna franska kunder sjunkit med ”kolossala” 20 procent.

– Under de 30 år som jag har varit i branschen har jag aldrig sett något liknande för någon destination. Det är enormt.

Rial kritiserar också den amerikanska regeringen för att tona ned effekterna av Trumps politik på det internationella resandet, och säger att kollegor i branschen i Frankrike rapporterar liknande trender.

Foto: The White House

Text: Redaktionen