Svensk stad förbereder för total kris – “klarar oss bara tre dagar”
2023 12 13
Kraftiga förebyggande krisåtgärder sätts nu in i en av Sveriges större städer.
Tre dagar.
Det är den ynka tiden som Linköping, med över 160 000 invånare i kommunen, skulle klara sig vid händelse av en kris – eller ännu värre – om kriget kommer.
En upprustning värd hundratals miljoner kronor sker i kommunen där 23 byggnader förses med reservkraft och nödvatten.
Förbereder om "det värsta inträffar"
Men nu har Linköping beslutat om ytterligare en enorm åtgärd för att trygga invånarna “ifall det värsta inträffar”, som kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M) formulerar det, rapporterar Corren.
Kommunen ska lägga undan hela 2,5 miljoner frystorkade måltider för att förskolor, grundskolor och äldreboenden ska kunna få mat i upp till tre månader om krisen kommer.
– Det här är ett av flera väldigt viktiga beslut för att vi som kommun ska kunna ta det ansvar som jag är helt säker på att Linköpingsborna förväntar sig vid en allvarlig kris eller krigssituation. Det handlar om att kunna hålla igång samhällsviktig verksamhet, säger Niklas Borg till Corren.
"Ett stort åtagande"
Idag produceras drygt 25 000 måltider inom skola, vård och omsorg. Att lägga undan 2,5 miljoner portioner beräknas ta uppemot sex år.
Var maten ska förvaras vill Linköpingspolitikerna inte avslöja.
Totalt kommer de nya åtgärderna, utöver inköp av utrustning, kosta 3,5 miljoner kronor varje år till dess att lagret är färdigställt.
– Över två och en halv miljon portioner är ett stort åtagande och jag konstaterar, när vi bygger upp vår civila beredskap, att vi är en av de kommuner i landet som har kommit längst i det här arbetet, säger Niklas Borg.
Smaken inte prioriterad
Även andra kommuner och städer har köpt in frystorkad mat för att deras invånare inte ska svälta om det uppstår i en krissituation.
Uppsala, Sveriges fjärde största stad, är en av dessa.
– Detta är en ny företeelse i kommunala verksamheter, sade Eva Sundberg, projektledare vid MATtanken, till Landsbygdsnätverkets hemsida.
Hållbarheten för maten ska vara 25 år och i upphandlingen ställs krav på godtagbar smak och kvalitet.
– Det är såklart en utmaning det där med smaken men i en kris handlar det ju inte så mycket om att alla ska tycka om maten utan om att överhuvudtaget få mat, säger Anders Sundin, måltidschef i Uppsala kommun, i samma pressmeddelande.
Foto: D. Samatkulov
Text: Redaktionen