Mystisk nödlandning – uppgifter om ”radioaktiva ämnen” ombord

2023 12 12

Ett passagerarplan från flygbolaget Utair har genomfört en mystisk nödlandning i Ryssland.

Boeing 737-planet med 104 personer ombord ska ha lyft från Moskva med destination Khanty-Mansysk, en stad mitt i landet, strax efter midnatt i måndags lokal tid.

Men efter att ha lämnat den ryska huvudstaden tvingades flyget efter 40 minuter att återvända till Vnukovos internationella flygplats. 

Detta efter att ha cirkulerat söder om Moskva flera gånger, visar flygradardata som spårat planet.

Bar "radioaktiv last"

Enligt ryska Telegramkällor med anknytning till säkerhetstjänsten drabbades planet av ett mekaniskt fel, uppger Newsweek.

– Ett fel på landstället, framhåller kontot SHOT.

Planet uppges även ha fraktat icke namngivna “radioaktiva ämnen”.

– Den farliga lasten ombord skadades inte, uppger samma konto.

Men därefter går uppgifterna isär.

En av Telegramkanalerna hävdar att flyget redan var på väg till Moskva när de mekaniska problemen rapporterades.

Oklart hur många passagerare

Rysk åklagarmyndighet har bekräftat att ett flygplan rapporterat in uppgifter om mekaniska vingproblem och att det varit skäl för nödlandning.

Men åklagaren påstår samtidigt att det enbart var 66 passagerare ombord, skriver Newsweek.

Enligt ryska medier ska den “radioaktiva lasten” ha varit avsett för ett onkologiskt sjukhus.

Uppgifterna är inte bekräftade.

Bland de värst drabbade i världen

Det senaste året har antalet störningar i den ryska flygtrafiken tredubblats.

Anledningen bedöms vara att västerländska sanktioner, på grund av Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina, skapat en brist på reservdelar i landet.

Ryssland är ett av de mest drabbade länderna i världen när det gäller flygolyckor – bara USA har haft ett högre antal olyckor och dödsolyckor kopplat till flygtrafik.

Enbart under 2023 har kommersiella plan varit inblandade i hela 180 incidenter som krävt nödlandningar på grund av tekniska problem, erfar Newsweek.

Motsvarande siffra under 2022 var blott 61.

Från september till 8 december i år har det inträffat 60 incidenter där motorbränder, funktionsfel eller andra tekniska problem tvingat flygplan att överge sina avsedda rutter.

Arkivfoto: Y. Orlov

Text: Redaktionen


Utdött rovdjur på väg att väckas till liv – forskare förtvivlade

2024 10 17

Vetenskapen uppges vara nära ett kontroversiellt genombrott.

Den tasmanska tigern, formellt kallat pungvargen, förklarades officiellt utrotad på 1930-talet.  

Nu är den australiska köttätaren på väg att väckas till liv igen.   

Detta efter att ett team av amerikanska och australiensiska forskare hävdar att man gjort en rad vetenskapliga genombrott på området, rapporterar Sky News.   

Pungvargen, även kallad tasmansk tiger eller "thylacine". Foto: E.J. Keller.

"99,9 procent korrekt" 

Bakom forskningen står det USA-baserade företaget Colossal Biosciences, som tidigare även meddelat att man planerar att få tillbaka mammuten och dronten från de döda.  

Från ett 108 år gammalt exemplar bevarat i alkohol på ett museum i Melbourne har forskarna extraherat en DNA-sekvens från djuret som de hävdar är 99,9 procent samma som originalet.

– Med denna nya resurs i handen kommer vi att kunna avgöra vad en pungvarg kan smaka, vad den kunde lukta, vilket typ av syn den hade och till och med hur dess hjärna fungerade, säger professor Andrew Pask från University of Melbourne, som är en av forskarna inblandade i projektet, till tv-kanalen.

Odlat i ett labb

De nya pungvargsproverna beskrivs som “de bäst bevarade antika exemplaren teamet har arbetat med”.

Men att ha tillgång till djurets gener är bara ett steg mot att återuppliva den tasmanska tigern.

Colossal använder genrederingstekniker för att ändra arvsmassan hos pungvargens närmaste släkting – den fettsvansade pungmusen som är stor som en hamster.

Enligt forskarna har man genomfört över 300 pungvargshärledda genetiska “ändringar” av pungmusceller som odlats i ett labb.

Man har även lärt sig hur man framkallar ägglossning i det lilla hamsterliknande djuret och odlat dess embryon utanför livmodern.

Forskare förtvivlade

Försöken att återuppliva pungvargen har inte gått utan kritik.

Många naturvårdare hävdar att alla de miljontals dollar som investerats av företag som Colossal istället borde användas för att bevara livsmiljöerna för djur som för närvarande riskerar utrotning.

Det inkluderar exempelvis en femtedel av Australiens inhemska däggdjur.

Andra menar att det är oetiskt att väcka liv i ett sedan länge utdött djur till en livsmiljö som är så kraftigt försämrad av mänsklig aktivitet. 

En del forskare pekar också på att det rent tekniskt är för svårt att genomföra. 

Pungvargen klassades formellt som utrotad 1936. Genom åren har det förekommit rapporter om folk som sett djuret även efteråt, men utan konkreta bevis.

Foto: C. Stark

Text: Redaktionen


Motorcykelföretag i konkurs

2024 10 17

Ett MC-företag som tillverkade eldrivna motorcyklar tackar för sig.

Det är fortsatt tungt i fordonsbranschen.

På torsdagen kommer besked om att det italienska motorcykelföretaget Energica, som tillverkade eldrivna motorcyklar, går i konkurs.

Det rapporterar Carup.

Syntes hos Jay Leno

Energica grundades 2010 och har fått stor uppmärksamhet under åren.

Bland annat syntes företagets produkter i den amerikanska tv-profilen Jay Lenos garage.

En rad olika problem för produktionen av elmotorcyklar, som förefaller mer utmanande än för elbilar, har nu fällt företaget som kommer att auktionera ut sin verksamhet.

Marknaden svag

Den svaga internationella fordonsmarknaden har även ställt till det för Energica, som det amerikanska företaget Ideanomics gick in i.

– I mars 2022 slutförde Ideanomics framgångsrikt ett frivilligt uppköpserbjudande, vilket gjorde det möjligt för aktieägarna att omvandla bolaget till en privat enhet, vilket gjorde det mer fritt och flexibelt i hanteringen av finansiering och flexibelt i sin tillväxt, framhåller Energica i ett pressmeddelande.

– Den efterföljande krisen på elmarknaden och nedgången i sektorns investeringar påverkade dock Ideanomics och äventyrade följaktligen Energicas investeringsmöjligheter.

“Går inte längre”

Energica fortsätter.

– Trots ledningens ansträngningar att aktivt och i stor utsträckning söka efter nya investerare - alltid i syfte att bevara fortsatt drift i borgenärernas bästa intresse - har det under de senaste timmarna blivit tydligt att dessa alternativa möjligheter inte längre är genomförbara.

– Det ger inte bolaget något annat val än att besluta om att inleda en konkurslikvidation, vilket möjliggör återbetalning av borgenärer i den utsträckning det är möjligt från likvidationsintäkterna och enligt pari passu-regeln och prioritetsordningen.

Fortsatt tufft

Det är som bekant fortsatt tufft på fordonsmarknaden och Energica är sannerligen inte det enda företaget som har tvingats kasta in handduken.

Många branschaktörer sätter stort hopp till kommande räntesänkningar som någonting som kan få fart på marknaden och investeringarna igen.

Foto: G. Coolen

Text: Redaktionen