Orbán går tvärsemot Sverige – “Det är ett skämt”
2023 12 11
Sverige och många andra länder är övertygade om att Ukraina hör hemma i EU.
Senast nästa år vill Sverige att förhandlingarna om att göra Ukraina till en fullvärdig medlem i EU rullar igång.
– Den svenska regeringen stöder beslutet att inleda de förhandlingarna efter årsskiftet. Det är inte längre en fråga om, utan när och hur EU ska växa, sade statsminister Ulf Kristersson i samband med en EU-politisk debatt i riksdagen i november.
Orbán: "Ett skämt"
Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller inte med.
Han sätter sig helt på tvären till att välkomna Ukraina till EU – på grund av landets problem med korruption.
– Ungern är en granne till Ukraina. Vi vet exakt vad som kommer att ske, säger Orbán enligt Politico, som hänvisar till en intervju med franska Le Point.
– Ukraina är känt för att vara ett av de mest korrupta länderna i världen. Det är skämt! Vi kan inte fatta beslut om att inleda en process med anslutningsförhandlingar, tillägger den ungerska ledaren.
Ukraina: "Hela EU:s framtid står på spel"
Den här veckan samlas EU:s ledare i Bryssel för att fatta två historiska beslut om Ukraina.
Först ska en plan om att inleda diskussioner om landets anslutning EU godkännas, därefter ska 50 miljarder euro frigöras för att möjliggöra ett nytt bistånd.
Ukraina har också noterat den ungerska regeringens motstånd.
Dmytro Kuleba, utrikesminister i Ukraina, menar dock att det inte bara handlar om hans land – utan framtiden för hela EU står på spel.
– Jag kan inte ens föreställa mig, jag vill inte ens tala om de förödande konsekvenserna som kommer att inträffa om EU-rådet misslyckas med att fatta detta beslut, säger han enligt Reuters.
"Demokrati med anmärkningar"
I det demokratiindex som sammanställs av tidningen The Economist landar Ukraina på 5,42 poäng av 10 möjliga, vilket enligt mätningen definierar landet som en “demokrati med anmärkningar”.
När president Volodymyr Zelensky valdes till president var just kampen mot korruption en av hans absolut viktigaste valfrågor.
– Vi måste genomföra systemförändringar, sade presidenten så sent som i augusti.
Bland annat har flera regeringsföreträdare, exempelvis försvarsminister Oleksij Reznikov och vice försvarsminister Hanna Maljar, fått sparken.
Korruptionsanklagelser var inte den formella motiveringen till varför ministrarna gick gå, men många experter har hävdat att så kan vara fallet.
Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet resp President of Russia Office
Text: Redaktionen