OVÄNTAD TREND: Svenska folkets resebeteende förvånar

2023 12 10

Det senaste året har priset för utlandsresor skjutit i höjden.  

I maj meddelade Statistiska centralbyrån, SCB, det har blivit 33 procent dyrare att flyga utomlands på ett år.  

Men trots den nya prisbilden och en kärv ekonomisk situation så fortsätter svenska folket att resa.  

Faktum är att antalet resebokningar ökar kraftigt, trots det svåra ekonomiska läget.   

När resebolaget Apollo släppte sina erbjudanden inför vintern blev det försäljningsrekord.  

Det blev den bästa försäljningsdagen sedan 2014 - och en ökning med över 40 procent jämfört med förra året. 

Siffrorna förvånar Martina Krantz, som är pressansvarig på Apollo.  

– Vi förväntade oss ett högt tryck under försäljningsveckan, men att det skulle resultera i den bästa försäljningsdagen på nästan 10 år hade vi verkligen inte räknat med. Försäljningen överträffade verkligen alla förväntningar, vilket är otroligt rolig, säger hon i ett uttalande.  

”Slutsålda sedan länge”  

Under jul- och nyårshelgen har Apollo noterat en försäljningsökning på tio procent jämfört med förra året.  

Flera andra resebolag rapporterar om liknande siffror.  

Allt fler svenskar väljer att fira jul och nyår utomlands.  

–  De bästa resorna är slutsålda sedan länge. Det går alltid att hitta platser till Gran Canaria eller Teneriffa i sista stund, men det är dyrt. Och av rena gruppresor är mycket slutsålt, säger Emanuel Karlsson, vd för Rolfs Flyg och Buss, till GP.  

Martina Krantz vittnar om samma fenomen.  

Hon berättar att Apollo sett en tydlig ökning jämfört med förra årets julhelg – till exempel har antalet bokningar till Gran Canaria ökat med 20 procent.  

Här är förklaringen  

Enligt Carl Mårtensson, som är prisstatistiker på SCB, kan den stora uppgången förklaras av åren under pandemin.  

Svenska folket är redo att öppna plånboken för att roa sig efter att ha tvingats leva restriktivt under pandemitiden.   

Det nya köpbeteendet leder i sin tur till höga priser. En stor efterfrågan pressar upp kostnaderna.  

– Man kan se säsongstoppar under sommar och jul. Framför allt såg vi att priserna stack iväg sommaren 2023. Det blev mycket höga toppar i somras och när det är hög efterfrågan på resor sticker priserna iväg, säger Carl Mårtensson till GP.  

Foto: 

Text: Redaktionen


Ryssland varnar för panik – uppgifter sprids om mystiskt virus

2025 04 01

Rykten om ett okänt virus har tagit fart i Ryssland.

De senaste dagarna har uppgifter börjat spridas på ryska sociala medier om ett “oidentifierat virus” som får patienter att hosta blod och insjukna i långvarig feber.

Ryktena har förstärkts av att drabbade patienter visat svåra luftvägssymtom men samtidigt testat negativt för influensa och covid-19.

Ryssland förnekar

Nu slår den ryska diktaturen tillbaka mot uppgifterna. Enligt Ryssland har inga nya patogener upptäckts.

I ett uttalande från hälso- och konsumentmyndigheten Rospotrebnadzor framhålls att det "inte finns några bevis på att ett nytt eller oidentifierat virus cirkulerar inom Ryska federationens territorium”, rapporterar Newsweek.

Men trots att Ryssland förnekar förekomsten är nyheten inte utan betydelse.

– Att virala rykten i en sådan hastighet kan utlösa allmänhetens oro är en växande utmaning för hälsotjänstemän i Ryssland och globalt, framhåller den amerikanska tidningen.

"Skäl att tvivla"

Det faktum att uppgifterna fått spridning i Ryssland anses göra saken ännu känsligare. Enligt Newsweek finns det skäl att generellt vara skeptisk till besked från ryska myndigheter.

– Det har länge funnits en utbredd misstro mot ryska myndigheter när det kommer till transparens, skriver tidningens reporter Jordan King.

Han syftar bland annat på när flera läkare under coronapandemin sade att de inte litade på det covidvaccin som lanserades i Ryssland och som hyllades av diktatorn Vladimir Putin.

Varnar för panik

Ryktena om ett “okänt virus” dök först upp den 29 mars på SHOT, en nyhetskanal på appen Telegram som hänvisar till olika federala myndigheter i Ryssland.

Det påstods då att patienter i flera ryska städer rapporterade hög feber, värk i kroppen och svår hosta som höll i sig i flera veckor. Läkare påstods dessutom ha beskrivit symtomen som en "akut övre luftvägsinfektion av ospecificerat ursprung".

Ryska myndigheter menar dock att situationen är under kontroll. Fallen ska ha hänförts till vanliga luftvägsinfektioner, inklusive mykoplasma.

Men man varnar strängeligen för fortsatt ryktesspridning.

– Spridning av obekräftad information om folkhälsan kan leda till onödig panik, framhäver Rospotrebnadzor enligt Newsweek.

– Under den pågående epidemiologiska övervakningen och genomiska övervakningen i Ryska federationen har inga nya virus eller virus med betydande mutationer upptäckts, tillägger myndigheten.

LÄS MER: Ryssland tar fram mystiskt vaccin – Putin själv påstås vara drabbad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Regeringen fördömer attack – “fruktansvärda uppgifter”

2025 04 01

Sveriges regering reagerar starkt på FN:s uppgifter om att 15 hjälparbetare i Gaza har avrättats av Israel.

FN meddelar under måndagen att 15 hjälparbetare i Gaza, varav minst en FN-anställd, har avrättats av Israel och därefter kastats i en massgrav.

Nu väljer den svenska regeringen att fördöma attacken.

– Det här är fruktansvärda uppgifter, och Sverige fördömer attacker mot hjälppersonal, uppger biståndsminister Benjamin Dousa (M) för Omni.

“Fruktansvärda förhållanden”

Dousa beskriver vidare situationen i Gaza som “förödande” – och påpekar att Israel har ett ansvar för att se till att humanitära internationella lagar efterföljs.

– Kvinnor och barn lever under fruktansvärda förhållanden och enligt internationell humanitär rätt har Israel ett ansvar att säkerställa humanitärt tillträde för såväl hjälparbetare som förnödenheter, säger Dousa till SR.

Besköts trots tydlig markering

Enligt FN:s kontor för humanitära frågor, Ocha, var palestinska hjälparbetare på uppdrag för att rädda kollegor som blivit beskjutna tidigare under dagen när deras tydligt markerade fordon besköts av Israelisk militär.

Attacken ska ha skett den 23 mars.

– För sju dagar sedan anlände ambulanser till platsen. En efter en blev sjukvårdarna och civilförsvarsarbetarna skjutna. Deras kroppar samlades sedan ihop och begravdes i en massgrav, uppger Jonathan Whittall, chef för Ocha i Palestina, för The Guardian.

"Var här för att rädda liv"

Enligt Whittall visade det sig att hjälparbetarna fortfarande var iklädda sina uniformer när man grävt fram dem.

– De var här för att rädda liv. I stället hamnade de i en massgrav, säger Whittall.

Philippe Lazzarini är chef för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Han uppger att en FN-anställd fanns bland de 15 döda som hittades, enligt den engelska tidskriften.

Foto: Regeringskansliet - Ninni Andersson

Text: Redaktionen