Svenska folket säger tvärnej – det här får inte försvinna från julbordet
2023 12 08
Det experimenteras allt mer med det klassiska julbordet.
Tacos, chorizo, panacotta och ärtskott är bara några exempel på nymodigheter som letat sig in bland svenska julfirare när familj, släkt och vänner sätter sig ned till bords i december.
Vad som ska och inte ska vara på julbordet kan vara en riktig vattendelare – och en otroligt viktig fråga.
Till exempel tog regeringen strid för en riktig klassiker när EU ville införa ett partiellt fiskeförbud i Östersjön och Bottniska viken.
– Här finns den lokalt inlagda sillen som alltid varit självklar på julbordet och midsommarfesten, framhöll bland annat landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i en debattartikel i oktober.
Brist på julskinka
Andra rätter hotas av helt andra skäl.
Till exempel varnades det inför vintern att det råder kraftig brist på julskinka – så pass att den var på väg att ta slut långt före jul.
– Det blir en utmaning, konstaterade Hans Agné, vd för branschorganisationen Svenska köttföretagen, till SVT.
Intresset minskar
Det kan också vara så att vissa klassiker försvinner från julbordet för att de anses ur tiden och efterfrågan minskar.
Till exempel dalar intresset för lutfisken och ålen varje år, enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen.
Men det finns två saker som aldrig får försvinna – åtminstone inte enligt svenska folket som vägrar acceptera ett sådant scenario.
Svenska folket slår fast: här är favoriterna
Och det gäller förstås julskinkan, som för elfte året i rad är den mest prioriterade produkten på julbordet, enligt en undersökning från just Livsmedelsföretagen.
– Är det jul så ska det finnas julskinka, den är fast rotad på förstaplatsen. Så har det varit sedan vårt gamla bondesamhälle, säger organisationens presschef Daniel Emilson till Aftonbladets receptsajt “Godare”.
Hack i häl på julskinkan finns Janssons frestelse – som ökar i popularitet jämfört med förra året.
– Jag tror faktiskt att Janssons kommer att fortsätta öka och börja knappa in mer och mer på julskinkan de kommande åren, säger Daniel Emilson.
Foto: Wolfgang and Wilhelm
Text: Redkationen