Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet
2023 12 09
Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.
Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.
Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.
– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.
Vädjar till statsministern
Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.
I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.
Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.
– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.
– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.
Två alternativ
IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.
Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.
– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson
– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.
"Regeringen ska inte förvänta sig"
Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.
– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.
– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.
Foto: Armin Dröge Regeringskansliet
Text: Redaktionen