Fartkameror kan aktiveras – med helt ny funktion

2023 12 06

Strax över 40 000 hastighetsöverskridande bilister fångades på bild förra året.

Samtliga blev fotograferade av flertalet av landets cirka 2 400 fartkameror som finns uppsatta längs med vägarna i Sverige.

Men det finns en brist i dagens system. Bilderna går enbart att begära ut i efterhand.

Det vill nu regeringen och Sverigedemokraterna ändra på, rapporterar Göteborgs-Posten.

Koppla upp sig i realtid

Förändringen är en del i ett större förslag om att ge polisen nya verktyg att bekämpa den organiserade brottsligheten.

I det ingår utökade befogenheter för kameraövervakning och ansiktsigenkänning – bland annat genom livebevakning av vägar med hjälp av fartkameror.

– Det vi nu ska titta på är möjligheten att i realtid kunna få koppla upp sig och exempelvis följa en misstänkt kriminell som för fram ett fordon, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till GP.

Inga tillstånd

En så kallad “snabbspårsutredning” ska nu utreda möjligheterna inom sex månader.

Då ska det även kommas fram till om polisen i större utsträckning ska kunna använda sig av drönare – samt om kommuner själva ska kunna sätta upp kameror i offentligheten utan att söka tillstånd.

Många kommuner vill investera i kamerabevakning i högre grad än idag. Och då finns det en ganska byråkratisk ordning där man måste kräva tillstånd och det är långa tider i den processen, säger Gunnar Strömmer.

Räddar 20 liv per år

Fartkamerorna, eller trafiksäkerhetskameror som är det formella begreppet, är ett komplement till polisens övriga trafiksäkerhetsarbete.

Enligt Trafikverket räddas omkring 20 liv per år och över 70 personer från att bli allvarligt skadade i trafiken tack vare kamerorna.

– Kamerorna är placerade för att sänka hastigheten och rädda liv på de vägar där vi har höga hastigheter och risken för olyckor är stor, framhåller myndigheten på sin hemsida.

– Mätningar visar att det fungerar väl, trafikanterna väljer att sänka hastigheten när man kör på en väg med trafiksäkerhetskameror.

Bearbetas manuellt

När en fartkamera fångat ett fordon på bild bearbetas fotot alltid manuellt.

Det inleds en utredning där möjliga förare kontrolleras i olika register, exempelvis jämförs bilderna med pass- eller körkortsfoto.

Stämmer bilden skickas ett “underrättelsedokument” till föraren i fråga.

Går det inte att identifiera föraren så skickas en förfrågan till fordonets ägare om vem som har kört fordonet vid den aktuella tidpunkten, informerar polisen på sin webbplats.

Foto: Holger Ellgaard

Text: Redaktionen


Går till rasande attack: “de är utom kontroll – verkar hata Trump”

2025 04 17

USA:s president Donald Trump går till hårt angrepp mot hela det amerikanska domstolssystemet.

En federal domare satte i dagarna stopp för Trumpadministrationens order att återkalla juridisk status och arbetstillstånd för de cirka 530 000 migranter som kom till USA från Kuba, Haiti, Nicaragua och Venezuela under Joe Bidens tid i Vita huset.

Samtliga fall måste enligt domaren prövas var för sig.

Det får nu Trump att se rött och ta ut ilskan via sociala medier.

– Kan ni tro det? En domare dömde mot oss om 530 000 illegala migranter (...) och sade att de inte kan ses som en grupp, utan att varje fall måste prövas individuellt, framhäver han på Truth Social och fortsätter:

– Baserat på domstolssystemet skulle det ta ungefär 100 år. Vad händer med våra domstolar? De är helt UTOM KONTROLL. De verkar hata “TRUMP” så mycket det går!

Trump beordrade stopp

De berörda migranterna kom till USA under det så kallade CHNV-programmet, ett humanitär villkorligt program där medborgarna i de fyra länderna, samt deras närmaste familjemedlemmar, kunde vistas i USA i uppemot två år om en person i landet ansvarade för deras ekonomiska försörjning.

Syftet var enligt Bidenregeringen att minska illegal invandring vid södra gränsen och få bättre kontroll över de som tar sig in i landet.

Programmet pausades under tre veckor i augusti 2024 för att utreda bedrägeri, men återupptogs senare under sommaren. 

I samband med Donald Trumps installation i Vita huset i januari i år avslutades satsningen genom en presidentorder.

“Var är RÄTTVISAN???”

Men domaren Indira Talwani, utsedd av tidigare presidenten Barack Obama, har alltså blockerat ordern, rapporterar bland annat Fox News.

– Vi försöker ta tillbaka vårt land från förstörelsen som orsakats av demokraterna och den kriminella Joe Biden, rasar Trump.

– Jag vann med en policy om sunt förnuft, och vilket sunt förnuft har vi om vi måste ha 530 000 rättegångar? Denna radikaliserade domare säger att sömniga Joe Biden kan flyga mer en än halv miljon människor till USA, PÅ EN DAG, men vi måste ägna många år av långa och tråkiga prövningar för att flyga var och en av dem tillbaka hem. Var är RÄTTVISAN här??? skriver Trump.

LÄS MER: Stämmer Trumpadministrationen – “Ska inte kunna göra detta”

Foto: Gage Skidmore, Flickr

Text: Redaktionen


Invasion i svenska hem – uppmanas söka hjälp

2025 04 17

Myrorna har börjat dyka upp inomhus igen – men de allra flesta är helt ofarliga, enligt Anticimex.

Nu är det vår igen – och myrorna invaderar svenska hem.

Förra veckan ökade antalet samtal om myror i hemmet till Anticimex med hela 70 procent jämfört med föregående vecka, rapporterar SR.

Lämnar spår: “Tar sig in”

Jörgen Schroeder är skadedjursexpert på Anticimex Skåne. 

Han berättar hur det brukar gå till när myrorna letar sig in i hemmen.

– Man kan ha spillt en liten klick sylt eller marmelad på golvet. De tar sig in, och hittar de något gott lämnar de även doftspår efter sig, så att deras kompisar hittar dit också, säger Schroeder till radiokanalen.

“Större gäng problematiskt”

Allt som oftast är myrorna ofarliga, men problemen blir flera i takt med att ytterligare myror ansluter.

– När det blir ett större gäng så blir det så klart problematiskt för oss, men det är ingen fara, framhåller Schroeder.

Läs mer: Svenskt fenomen hyllas över hela världen – “Briljant”

Då ska du söka hjälp

Vanliga trädgårdsmyror är ingen fara – men upptäcker man större myror såsom hästmyran, som är en så kallad träskademyra, behöver man söka hjälp.

Annars riskerar man skador i hemmet.

– De äter sakta upp virket i byggnaden, säger Schroeder.

Varnar för svartmyror

Anticimex varnar också för just hästmyror – men också för svartmyror – på sin officiella webbplats.

– Det finns flera myrarter i Sverige. Några av dessa, som hästmyrorna, räknas som skadedjur eftersom de angriper virke och trä, vilket kan påverka säkerheten i våra byggnader. Andra myror, som svartmyrorna, räknas som skadedjur eftersom de många gånger invaderar våra hem under vår och sommaren i jakt på föda, skriver Anticimex.

Läs vidare: Domarens besked – Trump kan åtalas

Foto: J. Eriksson samt Anticimex (pressfoto)

Text: Redaktionen