Otäck video på Putin cirkulerar – “väldigt obehagligt”

2023 12 05

Ett anmärkningsvärt klipp med Vladimir Putin har fått spridning på sociala medier.

Videon i fråga har en skrämmande inramning.

Den visar hur den ryska diktatorn besöker en paviljong i Moskva innehållandes en utställning av sovjetisk teknik och konstnärlig utveckling.

Länk till videon finns längst ned i artikeln.

I ett särskilt klipp presenteras Putin för “uppkomsten av kärnfysik och atomvapen”, enligt den oberoende ryska tidningen Meduza.

Han får då betrakta hur en kärnvapenattack skulle se ut i verkligheten.

– De här bilderna på Putin som tittar på en, väldigt realistisk, simulerad atombombsexplosion är obehaglig, framhåller Meduza-reportern Kevin Rothrock på X, tidigare Twitter.

Ett "Oppenheimer-ögonblick"

Klippet beskrivs av Newsweek som ett “Oppenheimer–ögonblick fångat på kamera”, en referens till filmen om atombombens fader Robert Oppenheimer.

På videon syns hur Putin, genom ett hål i väggen, tittar på det karakteristiska svampmolnet som uppstår efter en atombomb.

– Var inte rädd, den är högljudd, säger en av männen som visar kontrollpanelen för diktatorn.

I tystnad står den ryska ledaren och betraktar explosionen innan rundturen går vidare till en återskapad variant av Joseph Stalins kontor.

Han får då lyssna på en förklaring om hur “Europa bröt efterkrigsfreden genom att attackera Japan med atombomber”, rapporterar Meduza.

Hotar världen med kärnvapen

Besöket i modellen av atombunkern sker i en mycket orolig tid i världen.

De senaste två åren har Putin vid flera tillfällen antingen hotat med att använda kärnvapen själv eller varnat för att risken för att kärnvapenkrig ökat i världen.

– Ingen ska ha den minsta tvekan om att en direkt attack mot vårt land kommer att leda till nederlag och fruktansvärda konsekvenser för alla potentiella angripare, sade diktatorn kort efter invasionen av Ukraina.

– Om någon attackerar Ryssland skulle de inte ha någon chans att överleva, sade han sedan i höstas.

Båda uttalanden har av experter tolkats som kärnvapenhot mot västvärlden.

Lämnat kärnvapenavtal

Under hösten har Ryssland fattat beslut om att dra sig ur det så kallade provstoppsavtalet (CTBT) som förbjuder kärnvapenprov.

Det innebär i praktiken att Putinregimen har skapat sig förutsättningar att utföra test av kärnvapen eller provocera USA och Kina till att göra samma sak.

Somliga fruktar nu att Putins observation av den simulerade kärnvapensprängningen från ett hål i väggen ska inspirera diktatorn till att begå ett fruktansvärt misstag som hela världen får lida för.

– Jämförde han den med sin egen bunker? frågade sig samtidigt Anton Gerashchenko, Ukrainas rådgivare för inrikesfrågor, på X.

Se videon på Putin och atombombssimuleringen genom att klicka här (länk till X, tidigare Twitter).

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nytt förbud – ska införas på alla pizzerior

2024 09 28

EU sätter ned foten med ett nytt förbud som bland annat påverkar Sveriges pizzerior.

Alla pizzakartonger måste förändras för att möta nya krav.

Det beslutet har nu formellt fattats av EU-kommissionen.

Förbudet gäller en grupp så kallade PFAS-ämnen, ett samlingsnamn för industriellt framställda kemikalier, som bland annat finns i vanliga pizzakartonger.

Ett av ämnena som stoppas kallas för PFHxA, som även hittas i exempelvis kläder och smink.

– Begränsningen kommer att förbjuda försäljning och användning av PFHxA i konsumenttextilier såsom regnjackor, livsmedelsförpackningar såsom pizzakartonger, konsumentblandningar såsom vattentätande sprayer, kosmetika såsom hudvårdsprodukter samt i vissa skumsläckare som för utbildning och testning, utan att kompromissa med säkerheten, bekräftar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Giftigt för miljö och hälsa

Skälet till att ämnena förbjuds är på grund av risker för miljö och hälsa. Rester från PFHxA tar nämligen extremt lång tid att brytas ned.

Kemikalieinspektionen i Sverige, som är ett av länderna som drivit på förändringen, välkomnar beslutet.

– Det är ett positivt steg framåt även om vi hade velat gå ännu längre, men det är bra att det händer något, säger Bert-Ove Lund, docent, från myndigheten i en kommentar till Sveriges Radio.

"Vår tids mest problematiska"

Förbudet är följden av flera år av påtryckningar, både från politiken och föreningslivet.

I dag innehåller mängder av livsmedelsförpackningar PFAS, vilket är ett hot mot människors hälsa. Sverige borde driva på EU, och även införa ett nationellt förbud av PFAS kopplat till livsmedel, framhöll exempelvis Karin Lexén från Naturskyddsföreningen i DN 2019.

Regeringen meddelade förra året att man ställde sig bakom EU:s framtagna förslag om att stoppa användning av kemikalierna.

– PFAS är några av vår tids mest problematiska ämnen, och dessa giftiga ämnen sprids tyvärr till människor, djur och övrig natur. Därför tycker jag att det är väldigt positivt att vi nu tar ett steg närmare ett beslut om en EU-harmoniserad begränsning av PFAS, för att skydda människors hälsa och miljön, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i februari 2023.

Tillåts i industrin

Förbudet är dock inte helt omfattande.

Ämnena kommer att vara fortsatt tillåtet inom industrin, till exempel i elbilsbatterier, bränsleceller och halvledare.

Foto: J. Oladujoye

Text: Redaktionen


Häftigt fenomen på himlen i helgen – händer bara vart 80 000:e år

2024 09 27

"Århundradets händelse” på natthimlen är här.

Det framhåller vetenskapsjournalisten Alex Hughes från BBC.

Han syftar på den enorma komet som nu närmar sig jorden – för första gången på 80 000 år.

– Det är inte vilken komet som helst, detta förväntas bli det bästa och mest synliga på hela året, betonar Hughes för den egna kanalen.

Då ska du gå ut

Kometen i fråga, som går under namnet Comet C/2023 A3 eller “Tsuchinshan-ATLAS”, är med andra ord extremt sällsynt.

Den uppskattas vara mellan en och två kilometer bred och består av miljardtals mindre isklot.

Och nu finns alltså chansen att se den med egna ögon från och med 27 september.

– Kometen kan vara synlig cirka 60 till 30 minuter före soluppgången under de sista tre till fyra dagarna av september, förklarar Illustrerad vetenskap på sin hemsida som också uppmärksammar händelsen.

Titta mot horisonten

Blicken ska riktas lågt mot horisonten i ostsydostlig riktning. Det gäller att tajma kometen bra – för om solen hinner gå upp försvinner den i ljuset om kometen inte lyser tillräckligt starkt.

En som är mycket entusiastisk över fenomenet är astronauten Matthew Dominick som skriver på X att han skrek rakt ut när han insåg att han fångat kometen på bild.

– Kometens svans är märkbart längre för varje dag, skriver han på sociala medier.

Kan bli bättre chans i oktober

Enligt BBC bör kometen förbli synlig fram till den 2 oktober, även om det blir svårare att se den för varje dag.

Men den som råkar vara drabbad av moln på himlen kommande dagar ska inte hänga läpp. Det kommer en ny chans senare i oktober, men missar man den är det kört för resten av livet.

– Vid det här laget kommer kometen att försvinna. Men allt hopp är inte ute. Den kommer tillbaka runt den 12 oktober då den borde bli ännu ljusare, förklarar Alex Hughes.

– Kometen besöker det inre solsystemet ungefär vart 80 000:e år, vilket gör detta bokstavligt talat till en en gång i livet-möjlighet.

Se video här

Den aktuella kometen upptäcktes först i januari 2023 av Tsuschinstan-observatoriet.

Senare identifierades den av det sydafrikanska ATLAS-teleskopet. 

Kometen är nu så nära jorden att den går att se med blotta ögat – eller ännu bättre en stjärnkikare.

Se en video på kometen genom att klicka här (länk till Matthew Dominicks X, tidigare Twitter).

Foto: L. Marconnet

Text: Redaktionen