Jättedyrt – två julklassiker rusar i pris
2023 12 05
Svenska folket får räkna med att julmaten blir dyrare än vanligt i år.
Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.
– För några av de klassiska varorna visar prisutvecklingen en bred uppgång jämfört med i fjol, konstaterar SCB.
Statistikmyndigheten pekar särskilt ut två julklassiker som rusat i pris:
Gravad lax och sill.
Varorna har stigit med hiskeliga 32 respektive 25 procent jämfört med i fjol.
– Livsmedelspriserna har ökat mer jämfört med den generella prisutvecklingen i samhället under året. Bland julmaten kan vi se att gravad lax och sill hör till de varor som har stigit i pris, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Se hela prisutvecklingen på julmat 2023 längst ner i artikeln.
Prisökning på 72 procent
Kraftiga prisökningar noteras även för ägg och choklad.
Dessutom har priset för en populär julfrukt skjutit i höjden.
– Alla som gillar frukt kan också konstatera att priset på apelsiner har gått upp med 72 procent sedan december i fjol. Men det här är en vara som brukar sjunka i pris just i december. Så har det i alla fall sett ut de senaste sex åren, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.
Ökar i december
Det hör till vanligheterna att priserna för julmat ökar när december närmar sig. Skinkan har till exempel gått upp i pris varje år de senaste 13 åren.
Årets prisökningar sticker dock ut.
– Från december i fjol till och med oktober i år steg livsmedelspriserna i Sverige med 5,3 procent. Det kan jämföras med prisutvecklingen på alla varor och tjänster under dessa månader, som ökade med 3,1 procent, framhåller SCB.
Prisutvecklingen på julmat 2023
| Produktgrupp | Prisförändring i procent, december 2022 - oktober 2023 | 
| Potatis | 0,9 | 
| Sillkonserver | 25,0 | 
| Färsk lax | 1,4 | 
| Nötter och torkad frukt | 6,7 | 
| Griskött | 6,7 | 
| Gravad/rökt laxfisk | 32,2 | 
| Ägg | 15,8 | 
| Konfektyr | 9,2 | 
| Choklad | 15,9 | 
| Brännvin | 3,8 | 
| Apelsiner | 72,3 | 
| Konsumentprisindex, KPI | 3,1 | 
Källa: SCB
Foto: Gothia Towers
Text: Redaktionen

