Intern kritik mot Vänsterns partiledning

2021 08 26

– Det verkar som att partiledningen fortfarande är ängslig.

Det säger Björn Alling (V), kommunpolitiker i Linköping, till SR. Han är en av dem som engagerat sig i uppropet som handlar om att man vill att Vänsterpartiet ska lägga mer fokus på klimatfrågan.

– Det verkar som att partiledningen fortfarande är ängslig för att den radikala politik som krävs för att ställa om Sverige i tid till ett klimatneutralt föregångsland, i linje med Parisavtalet, att det skulle skrämma bort väljare. De pratar om att vi fortfarande behöver bredda stödet för en klimatomställning. Men jag ser det som att det är fel. Det kan ha stämt för tio år sen, säger Alling (V).

Ekot avslöjar att över 140 medlemmar i Vänsterpartiet skrivit på klimatuppropet som sänts till alla ledamöterna i V:s partistyrelse. Bland annat krävs följande i uppropet:

▪V bör ta ledartröjan i klimatpolitiken

▪V bör kräva att regeringen skärper klimatmålen

▪V bör vara mer på hugget i media  om klimatet

ANALYS

Det stämmer att Nooshi Dadgostar lagt mindre fokus på klimatfrågan medialt jämfört med Jonas Sjöstedt. Samtidigt kan man inte ha fokus på alla frågor samtidigt och hon har lyckats mycket bra med bostadsfrågan under sin första tid som partiledare.

Men rent generellt är min bedömning att V:s nya partiledning har mindre fokus på klimatfrågan än under Sjöstedts tid alldeles oavsett om bostadsfrågan varit i centrum eller inte. När det gäller själva politiken så är det emellertid ingen skillnad - där har V fortsatt en omfattande och offensiv klimat- och miljöpolitik. Det är istället det mediala fokuset som skiftat.

Sannolikt får uppropet en effekt på partiledningen som nu kan väntas inleda någon typ av klimatkampanj framöver. Men min bedömning är att det trots allt inte är klimatfrågan som kan lyfta V i valet 2022, även om den också är viktig för partiet. I stället är det ekonomiska rättvisefrågor och framförallt följande frågor som kan locka fler väljare till V:

✅ Kampen mot privatiseringar

✅ Nya jobb

✅ Sjukvården

✅ Äldreomsorgen

En av orsakerna är att V enklare kan skaffa sig en unik position i dessa fyra frågor. Nya jobb kan dessutom vara nya gröna jobb. Det är viktigt för V att inte framstå som allt för radikala för att locka nya väljargrupper

Foto: Riksdagen 

[yop_poll id="515"]

JUST NU: Elon Musk lanserar strategi – mot Trump

2025 07 04

Elon Musk lanserar en ny strategi med ”laserfokus” på att förändra USA.

Efter månader av samarbete har Elon Musk och Donald Trump hamnat i luven på varandra.

Samtidigt är Musk fast besluten att förändra det amerikanska samhället.

Nu överväger han en oväntad strategi för att ställa till problem för bland annat Donald Trump.

Lanserar strategi

Det är sedan tidigare känt att Musk överväger att starta ett nytt parti.

Men nu avslöjar Musk en mycket specifik strategi som han och det eventuella partiet skulle kunna ha för att förändra den amerikanska politiken.

Enligt Musk handlar det om att lägga laser-fokus på ett specifikt mål om partiet bildas och ställer upp i val.

– Ett sätt att genomföra detta vore att laserfokusera på bara 2 eller 3 platser i senaten och 8 till 10 distrikt i representanthuset, skriver Musk på X.

Enligt Elon Musk skulle han och det nya partiet, som han överväger att starta, alltså kunna söka en roll som vågmästare.

Det skulle räcka för att kunna få stor påverkan på politiken, menar han.

– Med tanke på de rakbladstunna legislativa marginalerna skulle det räcka för att fungera som den avgörande rösten för omtvistade lagar, och säkerställa att de tjänar folkets sanna vilja, menar Elon Musk.

Vill bryta upp tvåpartisystem

Om Elon Musk väljer att starta det nya partiet, som i så fall skulle få namnet America Party, så skulle målet alltså vara att bli vågmästare mellan republikaner och demokrater, och på så vis spela en avgörande roll.

Syftet skulle vara att bryta upp det amerikanska tvåpartisystemet, som Musk sarkastiskt kallar för ett ”enpartisystem”.

I ett annat inlägg på X har Musk gjort en omröstning om det nya partiet.

– Självständighetsdagen är det perfekta tillfället att fråga om ni vill ha självständighet från tvåpartisystemet (vissa skulle säga enpartisystemet). Borde vi bilda America Party? frågar han sina följare.

Elon Musk har varit starkt kritisk till Donald Trumps nya budget, och bland annat hävdat att den satsar pengar på föråldrade industrier samt går emot effektiviseringsmyndigheten Doges syfte att minska slöseriet med skattepengar.

Musk och Donald Trump har riktat hårda ord mot varandra efter att Musk lämnade sin roll som inofficiell ledare för just Doge.

Foto: Daniel Oberhaus (2018) resp Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


JUST NU: Regeringen skärper kontroller – angrips av S

2025 07 04

Regeringen angrips av S efter besked om skärpta kontroller.

Regeringen meddelar på fredagen att de kommer att skärpa kontrollerna av svenskt bistånd.

Samtidigt angrips regeringen av Socialdemokraterna, som anklagar Tidöpartierna för ett ”präktigt självmål”.

Angrips av S

Biståndsminister Benjamin Dousa (M) meddelar att Sida nu har ombetts att stärka kontrollen av svenskt bistånd, rapporterar TV4.

Man ska bland annat stärka arbetet mot jäv och penningtvätt, samt motverka terrorfinansiering.

Detta mot bakgrund av uppgifter om korruption i så mycket som åtta procent av biståndsprojekten, enligt kanalen.

Men regeringen angrips nu av S.

Partiet är kritiskt till regeringens hantering av bistånd och menar att åtgärderna är otillräckliga. Dessutom anklagar de regeringen för att ha påverkat Sida att bevilja pengar till SD:s biståndsstiftelse Hepatica.

– Här har regeringen precis tvingat Sida att betala ut 14 miljoner kronor till Sverigedemokraternas stiftelse Hepatica, trots att den egentligen inte skulle ha haft pengar, för den kvalificerar sig inte för de krav som finns, säger Morgan Johansson (S).

”Ljuger oblygsamt”

Benjamin Dousa anklagar i sin tur S för att ljuga.

– Det är som vanligt med Socialdemokraterna. De ljuger helt oblygsamt och sprider felaktigheter, säger Dousa, enligt kanalen.

Biståndsministern understryker att inga pengar ska betalas ut till organisationer som inte använder dem ansvarsfullt, och menar att S, snarare än SD, länge har haft en priviligierad ställning.

Bråket om SD:s biståndsstiftelse Hepatica har pågått en längre tid.

Bråket har uppstått efter att Sida ändrat sitt beslut att neka Hepatica pengar, vilket DN har rapporterat. Enligt uppgifter till tidningen har Sida ändrat sig efter att Björn Söder (SD) klagat hos Benjamin Dousas statssekreterare.

Detta har lett till anklagelser åt båda håll.

I samband med bråket om Sida och Hepatica gick Björn Söder ut och krävde att Sida skulle läggas ned.

– Det vore bra om Sida lades ner, så man kan bygga upp en ny myndighet. Sida är full av aktivistiska tjänstemän och för stort också, har Björn Söder tidigare sagt till tidningen.

Foto: Niklas Forsström Regeringskansliet

Text: Redaktionen