Viruspanik i flera länder – förbereder för skräckscenario
2023 11 28
Ett flertal länder väljer att agera dramatiskt efter det senaste smittoubrottet i Kina.
Rapporterna om en mystisk sjukdom som börjat sprida sig i Kina kom redan förra veckan.
En odiagnosticerad luftvägssjukdom tycks drabba barn i hög utsträckning och Världshälsoorganisationen, WHO, krävde omedelbart att landet skulle redovisa vad det är som pågår.
– Det enda som kan konstateras är en ökning av luftvägssjukdomar på grund av flera sedan tidigare kända smittämnen, var beskedet från kinesiska myndigheter enligt AFP.
Några ovanliga eller nya smittämnen hade inte upptäckts, enligt Kina.
Räcker inte
Men den kinesiska försäkringen räcker inte.
I spåren av pandemin har nu ett flertal länder vidtagit åtgärder för att förbereda sig mot smittspridning av just luftvägssjukdomar.
Taiwan, Indien och Vietnam finns bland nationerna som nu är på tårna efter att WHO konstaterat att utbrottet i Kina nyligen förvärrats, rapporterar Newsweek.
Kräver mer information
Det indiska hälsodepartementet har nyligen uppmanat landets stater att utvärdera sjukhusberedskapen för att kunna stå redo för ett utbrott.
– Landet vidtar åtgärder för att säkerställa att det finns tillräckligt med förnödenheter tillgängliga om ett liknande utbrott skulle inträffa i Indien, som att bedöma tillgången på mänskliga resurser, sjukhussängar, medicinering, syre, personlig skyddsutrustning och testkit, rapporterar den amerikanska tidskriften.
Även Vietnam har krävt ytterligare information från WHO.
Förbereder sig för det värsta
De asiatiska länderna förbereder sig på det värsta trots att Världshälsoorganisationen alltså försökt mana till lugn.
– Detta är inte samma situation som vi var i under december 2019 och januari 2020, säger Maria Van Kerkhove, tillförordnad chef för WHO:s avdelning för epidemi- och pandemiberedskap och förebyggande, i ett uttalande.
Hon tillägger emellertid att den kinesiska prövningen påminner om den som de flesta länder hanterade för ett eller två år sedan.
FHM har uttalat sig
Folkhälsomyndigheten i Sverige kommenterade förra veckan det mystiska smittoutbrottet.
Statsepidemiolog Magnus Gisslén konstaterar att myndigheten följer smittspridningen i Kina noga.
– Det är väldigt lite som vi vet. Därför är det svårt att säga något säkert.
– Men utifrån de rapporter vi fått hittills så handlar det om små skolbarn som ligger på sjukhus. När det var covidpandemin var det framför allt äldre som var inlagda, säger han till SR Ekot.
Gisslén tillägger att Folkhälsomyndigheten inte har någon information om hur svårt sjuka barnen är.
Foto: J. Stenuit
Text: Redaktionen