FHM: Vi kan ha begått covid-misstag
2023 11 24
Folkhälsomyndigheten kan ha gjort en felbedömning av smittspridningen.
Den 7 november drog höstens vaccinationskampanj igång i Sverige.
Men redan nu kan toppnoteringen för spridningen av covid-19 ha passerat – och då är enbart 40 procent av folk över 80 år vaccinerade med det uppdaterade vaccinet.
Ett misstag kan därmed ha varit att sätta igång vaccinationerna alldeles för sent.
– Vi får se i slutändan, det är väldigt svårt att bedöma det. Om det var för sent vi började och man skulle ha börjat lite tidigare, eller om det var helt perfekt, säger Magnus Gisslén, Sveriges statsepidemiolog, till Sveriges Radio.
Blev mycket kraftig
Nya siffror visar också att enbart en tredjedel av åldersgruppen 65-79 år har fått den nya dosen.
Detta samtidigt som smittspridningen alltså håller på att plana ut – men det uppdaterade vaccinet levererades redan i mitten av september.
Ändå väntade Folkhälsomyndigheten med att sätta igång vaccinationerna, trots att länder som Norge, Tyskland och Storbritannien inledde sina kampanjer betydligt tidigare.
Och under hösten blev alltså smittspridningen mycket kraftig.
Bland annat tvingades sjukhus upp i stabsläge för att klara av trycket det orsakade.
– Vi vet att effekten är som bäst i början när man tagit den, sedan avtar effekten med tiden, så det gäller att optimera tiden när man tror att smittspridningen kommer igång, sade Magnus Gisslén i oktober om varför man väntade.
"Bör ske inför säsongen"
När höstkampanjen lanserades underströk statsepidemiologen att vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död, men inte lika bra mot att bli infekterad.
Han påtalade även vikten av att vaccinera i rätt tid.
– Vaccinationerna bör ske inför säsongen för att öka skyddet under den period då sjukdomarna sprids som mest, sade Magnus Gisslén vid tillfället.
En till två veckor
Enligt Folkhälsomyndigheten tar det cirka en till två veckor efter vaccinering att få ett bra skydd mot virussjukdomar som covid-19 och influensa.
I många fall har sprutorna getts samtidigt under höstens kampanj.
– Det är en relativt stor andel i befolkningen som har en ökad risk för allvarlig sjukdom, och för dem är det viktigt att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa, sade Magnus Gisslén.
Foto: CDC resp Lena Katarina Johansson
Text: Redaktionen