Riksbanken tvärvänder – ger besked om räntan
2023 11 23
Riksbanken har gett besked om styrräntan i Sverige.
Räntan lämnas oförändrad på 4,0 procent.
Det meddelar Sveriges centralbank på torsdagsmorgonen.
– Inflationen har sjunkit och inflationstrycket har dämpats tydligt. Direktionen har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent, framhåller Riksbanken.
Oväntat besked
Dagens besked är oväntat.
Riksbanken har tidigare flaggat för att räntan skulle höjas i november.
– Prognosen för styrräntan visar att den kan komma att höjas ytterligare. Liksom tidigare är bedömningen att penningpolitiken behöver vara åtstramande under en längre period för att inflationen ska falla tillbaka och varaktigt stabiliseras nära målet på 2 procent, framhöll Riksbanken efter räntehöjningen i september.
Inför dagens räntebesked var även flera bedömare och experter överens om att Riksbanken skulle gå fram med en höjning.
Åtta av tolv ekonomer i Infronts enkät trodde på en räntehöjning.
Flaggar för nya höjningar
Styrräntan lämnas oförändrad, men Riksbanken varnar samtidigt för att inflationen fortfarande är för hög och det kvarstår risker att den inte ska sjunka tillräckligt snabbt framöver.
Vidare flaggar Riksbanken för att priserna på tjänster ökar i en snabb takt och bidrar mycket till den totala inflationen.
– Därtill är kronan fortsatt omotiverat svag, vilket håller uppe prisökningstakten på varor, skriver banken.
Med utgångspunkt i ovanstående framhåller Riksbanken att styrräntan återigen kan behöva höjas i framtiden.
– Direktionen bedömer att penningpolitiken behöver vara åtstramande och har beredskap att höja styrräntan ytterligare om inflationsutsikterna försämras.
LO-ekonomerna: Sänk räntan
LO-ekonomen Torbjörn Hållö är kritisk till den höga räntan i Sverige.
Han vill i stället se rejäla räntesänkningar i Sverige.
Hållö pekar på att LO-ekonomernas beräkningar visar att en fjärdedel av den svenska inflationen drivits av hög efterfrågan under det gångna året.
– På den biter inte räntevapnet. Tyvärr är det är inte första gången som Riksbanken begår policymisstag. De gjorde samma misstag inför finanskrisen 2008 då man var den sista centralbanken i hela världen som höjde räntan innan allt kraschade, vilket de fått mycket kritik för i efterhand, säger Torbjörn Hållö till SVT.
Nationalekonomen Lars Calmfors delar inte LO-ekonomernas bedömning.
Han menar att den höga räntan har fungerat som inflationsdämpande och att LO-ekonomerna gör det ”lite för lätt för sig”.
– Det grundläggande problemet är ju att det varit vad vi kallar för utbudsstörningar som påverkat oljepriser, livsmedelspriser och energipriser. Om utbudet minskar och efterfrågan hålls hög, då blir det inflation. Och vill man prioritera att hålla den nere, som jag tycker har varit nödvändigt, då tvingas man ta till räntehöjningar, säger Calmfors till SVT.
Foto: Johanna Hanno Riksbanken resp M Lis
Text: Redaktionen