Nödlarm från Livsmedelsverket – enorm köttskandal uppdagas

2023 11 22

Under gårdagen kom larmet.

Skåne Kebab Döner har förvarat kebabkött på bord med såväl mögel som ingrodda fettrester.

Livsmedelsverket inledde en granskning av företagets anläggning. Myndigheten noterade att det fanns listeria i den färdigstekta kebaben, vilket är en farlig bakterie för bland annat gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

Efter larmet utfärdades ett totalstopp av köttförsäljning från den inspekterade anläggningen.

Men Skåne Kebab Döner har trotsat förbudet.

Nya uppgifter

I dag, tisdag, kommer nya uppgifter om den massiva köttskandalen.

En ny kontroll från Livsmedelsverket visar att Skåne Kebab Dröner har fortsatt att sälja omfattande mängder kött, trots totalförbudet.

Sju ton förbjudet kebabkött har sålts till grossister och restauranger i södra Sverige.

Det motsvarar ungefär 50 000 kebabrullar, rapporterar SVT Nyheter Skåne som tagit del av Livsmedelsverkets nya granskning.

Nödlarm utfärdat

Med anledning av de nya uppgifterna har Livsmedelsverket utfärdat ett så kallat RASFF.

RASFF är ett meddelande om att det har gått ut produkter på marknaden som inte ska finnas där. Det är EU:s system för snabb varning om livsmedel som utgör eller kan antas utgöra en risk för människors hälsa. 

–  Vi kommer nu att meddela de verksamheter som berörs av detta så att köttet återkallas så fort som möjligt, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket, till SVT.

Säljs på marknaden

Enligt Miljöförvaltningen i Malmö finns det en betydande risk för att det förbjudna köttet säljs på marknaden just nu.

Miljöförvaltningen har därför inlett ett samarbete med Livsmedelsverket.

Nu väntar man på mer information om köttleveranserna.

– Vi väntar på information om vilka verksamheterna är här i Malmö och då kan vi agera så att köttet återkallas och förstörs.

Det säger Arvid Nordland, som är avdelningschef på miljöförvaltningen i Malmö, till SVT.

Företaget kommenterar

Skåne Döner Kebab har kommenterat upptäckten av listeria-bakterien på sin hemsida.

– Det har nyligen skett ett missöde gällande bakterien listeria i vår tillverkningsfabrik vilket vi genast har vidtagit åtgärder för att återställa och förhindra att liknande incidenter händer igen. Vi har sett över våra rutiner och uppdaterat våra processer så att de även följer med i utvecklingen.

– De åtgärder vi vidtagit är: grundlig städning av hela lokalen, uppdatering av kemikalier för städ, uppdaterade städrutiner i enlighet med standard, ny kompetens av personal och uppdatering av HACCP.

Fakta Listeria

- Listeria monocytogenes kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida. Den kan få fäste i lokaler och på utrustning och på så sätt förorena de livsmedel som tillverkas där. Bakterien kan föröka sig i kyla och utan syre. Den kan därför orsaka problem i vissa ätfärdiga kylvaror som gravad och rökt fisk med flera veckors hållbarhet.

- Symtom på sjukdomen varierar beroende på vem som drabbas. Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte sjuka.

- Personer med nedsatt immunförsvar och sköra äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. För dessa personer är listerios en mycket allvarlig sjukdom med dödlighet mellan 20 och 30 procent. Det förekommer även klassiska mag- och tarmbesvär, som diarré och kräkningar.

Källa: Livsmedelsverket

Text: Redaktionen


Nya regler vid årsskiftet – ett nytt avfall ska sorteras

2024 11 21

Den 1 januari 2025 träder nya regler om sopsortering i kraft.

Beslutet, som fattades redan för ett drygt år sedan, innebär att textilavfall från och med årsskiftet nu måste sorteras separat.

Med andra ord får du inte längre slänga sådant som kläder, hemtextil, väskor eller inredningstextilier i restavfallet.

– Textilier och textilavfall måste återvinnas på ett mer ansvarsfullt sätt, eftersom de orsakar stora skador både på miljön och de bidrar också till att förvärra klimatförändringarna i hela världen. Det är helt ohållbart, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Därför ser vi nu till att råmaterialet från kläder och andra textilprodukter återvinns på ett bättre sätt

Kommunerna får ansvaret

Idag utförs insamling av textil och textilavfall huvudsakligen av frivilligorganisationer på uppdrag av kommunerna.

Nu blir det kommunerna som själva kommer att ansvara för att samla in textilavfall som är kommunalt avfall.

En av alla kommuner som förbereder sig på förändringen är Örebro, som likt resten av landet nu behöver förhålla sig till ett nytt system.

– Det är för att ta hand om materialet och återvinna det, förhoppningsvis till nya textilier, säger enhetschefen Ola Eklöf på Örebro kommun till Sveriges Radio.

– Precis som när det gäller förpackningar, farligt avfall eller matavfall så är det ett avfall som ska sorteras ut. Då ska man lämna det till det insamlingssystem som kommunen tillhandahåller.

Knappt en procent återvinns

I Sverige konsumeras drygt 14 kilo textil per person och år. Kläder utgör omkring tio av dessa.

Samtidigt är andelen textilavfall som materialåtervinns mindre än en procent, enligt Naturvårdsverket.

Att de nya reglerna nu snart träder i kraft syftar till att ändra detta. Dessutom hoppas regeringen se en ökad livslängd på redan producerade kläder.

Kommunerna har också fått ansvar för att informera om vikten av att hushålla med råvaror och energi så att textil kan återanvändas samt att textilavfall förebyggs.

Vi måste ta tillvara på de resurser vi har, minska utvinningen av nya råvaror och minska våra avtryck på miljön och klimatet, säger Romina Pourmokhtari.

Detta är textilavfall som ska samlas in:

  • kläder av textil
  • hemtextil
  • inredningstextil
  • väskor av textil
  • accessoarer av textil

Källa: Naturvårdsverket

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Populärt kaffemärke rasar i försäljning

2024 11 21

I april 2023 fick Ica nog.

Sveriges största livsmedelskedja valde att plocka bort flera av Gevalias produkter från sina hyllor.

Anledningen: Kaffejättens priser nådde Icas smärtgräns.

– I detta läge har Ica ett dubbelt samhällsansvar.

– Det innebär att vi ska säkerställa att svenska matproducenter får skäligt betalt, samtidigt som det är viktigt att värna om bästa möjliga pris till våra konsumenter, framhöll Rickard Gustafsson, chef för kolonial på Ica Sverige, i en kommentar till TV4 Nyheterna.

Rasar i försäljning

Nu syns konsekvenserna av Icas bojkott.

Gevalias försäljning backar kraftigt i Sverige, rapporterar Dagligvarunytt med hänvisning till bolagets årsredovisning för 2023.

Enligt rapporten omsatte Gevalias svenska verksamhet 1,2 miljarder kronor under fjolåret. Det är ett tapp på cirka 400 miljoner kronor jämfört med 2022, då bolaget omsatte 1,6 miljarder kronor i Sverige.

Gevalia nämner inte Icas bojkott i årsredovisningen.

– Det har inte förekommit några händelser som på ett väsentligt sätt påverkat bolagets verksamhet under räkenskapsåret, framhåller bolaget enligt Dagligvarunytt.

Fakta Gevalia

- 1914 registrerades namnet Gevalia, men det var först på 1920-talet som namnet verkligen etablerades: då fanns det tryckt på de röda, färdigpackade kaffepaketen man började sälja. 

- 1957 började Gevalia vacuumpacka kaffet, vilket innebar att man kunde transportera och lagra det färdiga kaffet utan att smaken och kvalitet påverkades. Gevalias popularitet växte och 1966 blev kaffet från Gävle det mest druckna i landet. 

- 2021 stod Gevalia för cirka 40 procent av den totala försäljningen av bryggkaffe i Sverige. Därefter kom Zoegas med en marknadsandel på 20 procent, följt av Löfbergs Lila med en marknadsandel på cirka 15 procent.

Källor Gevalia resp expertvalet.se  

Foto: A. Padurariu

Text: Redaktionen