Dussintals döda – huvudstad utlyser undantagstillstånd

2023 11 17

Minst 50 människor har redan förlorat livet.

Problemet har nått gigantiska proportioner.

Över 7 000 personer beräknas ha smittats av en mycket allvarlig mag- och tarmsjukdom.

Situationen i miljonstaden Harare är kraftigt pressad och nu är det absolut nödläge, rapporterar BBC.

– Vi har utropat undantagstillstånd på grund av kolera, säger Ian Makone, borgmästare i Zimbabwes huvudstad.

"Här för att hämnas"

Kolera är en akut diarréinfektion som orsakas av att man får i sig mat eller vatten som är förorenat med bakterien Vibrio choleare.

Det senaste utbrottet har framkallat fasansfulla minnen i Zimbabwe från 2008 då över 4 000 människor dog och minst 100 000 personer blev smittade.

Situationen då ledde till en total förlamning av bärande samhällsfunktioner i landet.

– Kolerautbrottet är här för att hämnas, säger Ian Makone och hänvisar till det historiska avtal som dåvarande president Robert Mugabe slöt med sin långvariga rival Morgan Tsvangirai vid det förra stora utbrottet.

Brist på rent vatten

I veckan meddelade Zimbabwes hälsoministerium att landet registrerat 7 398 misstänkta fall och 50 bekräftade dödsfall.

Epicentrum för det senaste utbrottet tros vara förorten Kuwadazana, som står för nästan hälften av de inrapporterade fallen, enligt BBC.

Situationen är särskilt allvarlig då Zimbabwe kämpar med tillgången till rent vatten.

Otillräcklig hjälp

Den hjälp som för närvarande tas emot är otillräcklig, vilket är en av anledningarna till att Harare utlyst undantagstillstånd.

Internationella Röda Korset är på plats, men bristen på sjukvårdspersonal är för stor för att kunna hantera alla som insjuknat.

Samma sak gäller bristen på förnödenheter för att stoppa smittspridningen.

Finns inte i Sverige

Kolera förekommer framför allt i Afrika, Asien och Nord- och Sydamerika.

Sjukdomen finns inte i Sverige, men enligt Folkhälsomyndigheten kan bakterien isoleras från utlandsresenärer som smittas vid vistelse där kolera finns.

Bakterierna kan överleva länge i kalla, rena vatten men tillväxer dåligt i flertalet livsmedel. Nuförtiden finns knappast förutsättningar för någon smittspridning i Sverige, informerar myndigheten på sin hemsida.

Foto: T. Magipoti

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen