I NATT: Natoland varnar för rysk ”attack”

2023 11 17

Finlands regering har beslutat att  stänga en del av Finlands östra gräns.

Gränsövergångsställena i Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra och Niirala stängs från och med den 18 november 2023.

Detta efter ett ökat antal migranter utan giltiga resedokument har försökt ta sig in i Finland via Ryssland.

Personerna har tillåtits korsa Ryssland, trots att de saknar  Schengen-visum eller uppehållstillstånd.

– Vi har agerat beslutsamt och snabbt för att läget vid östgränsen inte ska försämras. Under förra valperioden gjordes ändringar i gränsbevakningslagen just med tanke på denna typ av situationer. Nu har vi använt verktygen i lagen, säger Finlands statsminister Petteri Orpo.

Den finska regeringen betonar att det finns tecken på att en främmande stats myndigheter eller andra aktörer har bidragit till att personer olagligt kommit över gränsen till Finland.

– Genom att stänga gränsövergångsställen vid östgränsen sätter vi stopp för olaglig inresa till Finland. Regeringen är redo att vid behov vidta mer kraftfulla åtgärder, säger inrikesminister Mari Rantanen.

Natoland slår larm

Nu varnar ett nytt land för samma sak som Finland.

Natomedlemmen Estland har noterat att antalet papperslösa migranter ökat markant vid landets östra gränsövergångar. Personerna försöket ta sig in i landet via Ryssland.

Egert Belitšev, biträdande chef för estniska gränsstyrkorna, beskriver flyktingströmmen som en slags hybridkrigsföring från Ryssland.

– Indikationen från våra finska kollegor är att dessa människor får hjälp från den ryska sidan, antingen av myndigheter eller av den organiserade brottsligheten, som också organiserar transporter till gränsen, säger han till nyhetskanalen ERR.

Beskrivs som rysk ”attack”

Egert Belitšev beskriver situationen vid gränsen som en rysk ”migrationsattack”.

Nu går han ut med en varning till den ryska sidan.

– Vi övervakar situationen noga. Vi är redo att reagera och vidta åtgärder om det behövs, säger han och tillägger:

– Vi har genomfört många övningar och tränat för att hantera dessa situationer. Planerna finns på plats.

"Migrantvapen"

Ryssland har tidigare styrt ett stort antal migranter mot sin västra gräns. Senast år 2015.

– Nu försöker man eventuellt igen utöva påtryckning med ett migrantvapen av det här slaget.

Det säger Sinikukka Saari, forskningschef vid Utrikespolitiska institutet i Finland, till Yle.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


KRAVET: Sverige borde betala – när USA vägrar

2025 07 19

Sverige borde betala mer när USA vill betala mindre, anser Human Rights Watch.

USA:s president Donald Trump har skurit ner kraftigt på den amerikanska biståndsmyndigheten USAID.

Konsekvenserna blir allvarliga, inte minst i ett land där det pågår en stor flyktingkris – och nu borde istället Sverige betala mer, tycker Human Rights Watch.

”Ett mycket osäkert tillstånd”

Situationen för flyktingarna i Myanmar i Sydostasien är på väg att bli väldigt akut, enligt Human Rights Watch.

Nu ifrågasätter organisationen varför Sverige inte ökar sitt bistånd – när USA skär ner, rapporterar SR.

– Alla länder, tyvärr, alla givare – Sverige, Storbritannien, Australien, Japan – har också skurit ner på sitt stöd, i linje med USA:s ståndpunkt. Så situationen i flyktinglägren längs gränsen är i ett mycket osäkert tillstånd, vilket gör människors liv mycket riskfyllda, säger seniorforskaren Sunai Phasuk på Human Rights Watch till radiokanalen.

”Katastrofal situation”

Nedskärningarna i USAID har fått allvarliga konsekvenser, och därför måste andra länder rycka in – däribland Sverige, anser organisationen.

Enligt forskaren Nadia Hardman så kommer 90 000 flyktingar i lägren kring Myanmar att vara utan mat inom två veckor, vilket beskrivs som en konsekvens av de amerikanska nedskärningarna i biståndet.

– Så det är en katastrofal situation, säger hon till radiokanalen.

Biståndsminister Benjamin Dousa framhåller att Sverige redan betalar runt 200 miljoner per år i humanitärt stöd till Myanmar samt har betalat 1,49 miljarder miljarder till UNHCR.

”Grymt beslut”

Myanmar har präglats av decennier av politisk instabilitet, väpnade konflikter och etniska motsättningar, enligt UNHCR.

Det har lett till en av världens mest allvarliga och utdragna humanitära kriser, och många flyktingar bor permanent i flyktingläger.

Även Amnesty International har varnat för att nedskärningarna i USAID får allvarliga konsekvenser, bland annat avseende den humanitära situationen kring Myanmar.

– Trump-administrationens grymma beslut att omedelbart stoppa internationellt bistånd har en omedelbar och förödande inverkan över hela världen, och i Myanmar drabbar det människor i ett särskilt mörkt ögonblick, sade Joe Freeman, Amnesty Internationals Myanmar-utredare, i ett uttalande i mars i år, då landet även drabbades av en enorm jordbävning.

Foto: Johannes Frandsen Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Oväntat besked om Trump – ”Mest framgångsrika sedan Roosevelt”

2025 07 19

Nu kommer ett oväntat besked om Donald Trumps presidentskap.

Hur framgångsrik har Donald Trump varit under sina första sex månader som president?

Det beror nog väldigt mycket på vem man frågar.

Men enligt en utvärdering gjord med hjälp av AI har Trumps första halvår varit det mest framgångsrika sedan Franklin D. Roosevelts dagar.

Mest framgångsrika sedan Roosevelt

Det är tidningen Newsweek som har gjort en analys av Donald Trumps första sex månader som president sedan han återvände till Vita huset.

Tidningen har tagit hjälp av ChatGPT för att utvärdera alla presidenters första sex månader i Vita huset under 1900- och 2000-talet.

Målet var att analysera vem som objektivt sett har varit mest framgångsrik med att få med sig kongressen och få igenom den lagstiftning man vill.

Resultatet visar att Donald Trump utifrån dessa kriterier har varit den mest framgångsrika president sedan Franklin D. Roosevelt, som var president 1933-45.

Fått igenom mycket

Enligt AI-analysen har Trump varit framgångsrik såtillvida att han har lyckats få igenom många av sina prioriteringar i form av lagstiftning.

Han har bland annat fått igenom sin omtalade ”Big Beautiful Bill”, och även de så kallade ”Laken Riley Acts” som berör invandrings- och integrationspolitik.

Trump har fått stor hjälp av den republikanska majoriteten och drabbats av relativt få hinder från den konservativt dominerade Högsta domstolen, enligt analysen.

Dafydd Townley, expert på amerikansk politik vid University of Portsmouth i Storbritannien, tycks dock inte lägga så stor vikt vid resultatet av analysen.

– Även om Donald Trump har uppnått vissa lagstiftningsframgångar, återspeglar de mer det partiska stödet i kongressen. Inte alla presidenter i modern tid har haft ett sådant endimensionellt parti som stödjer hans lagstiftningsagenda, säger Townley.

– Demokratiska partiet har länge varit en koalition av olika röster, vilket gör det svårt att blidka varje kongressledamot. Både Bill Clinton och Barack Obama upptäckte detta under sin första mandatperiod, tillägger han.

Biden också högt rankad – Clinton sämre

Men sammantaget bedöms Trump alltså ha fått mycket gjort under sitt första halvår som president.

En annan som rankas högt är Joe Biden, som också fick mycket gjort under sina första sex månader, enligt analysen.

Sämre gick det för bland annat Bill Clinton, som enligt analysen bara fick igenom en större reform under sitt första halvår som president 1993.

Foto: White House official photographer Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sina bilder

Text: Redaktionen