Stort tillslag på Arlanda

2023 11 10

Polisen har under de senaste två veckorna gjort flera stora tillslag på Sveriges största flygplats, Arlanda.

I ett uttalande framhåller polisen att man omhändertagit mer än två miljoner kronor i brottsvinster eller skulder till staten.

Lagen om polisiära befogenheter, som trädde i kraft den 1 augusti, har underlättat polisen arbete.

Lagen gör det enklare för polisen att plocka pengar från kriminella. Polisen kan , utan brottsmisstanke, kroppsvisitera resenärer och göra husrannsakan i fordon i gränsnära område.

De nya befogenheterna har kommit till användning på Arlanda flygplats.

– Lagstiftningen ger oss möjlighet att arbeta med fler verktyg både på Arlanda och utanför den fysiska flygplatsen, säger Robert Alvrud, operativ samordnare för polisen på Arlanda.

Stora summor

Polisen har stor kännedom om att kriminella för ut stora belopp med pengar från Sverige till utlandet.

De senaste veckorna har man dagligen beslagtagit stora summor kontanter i bagaget hos resenärer. Vid återkommande tillfällen har polisen anträffat kontanter på summor mellan 50 000 och 600 000 kronor.

Polisen utnyttjar även en ny lagstiftning som gör det möjligt för Kronofogden att, med hjälp av polisen, utmäta tillgångar från personer med skulder utan att själva vara på plats.

– Vid kontroll av resenärer som har skulder till staten, och där de innehar klockor eller andra värdeföremål som betingar stora värden, omhändertas dessa för Kronofogdens räkning, skriver polisen.

Slår till mot gängens ekonomi

Robert Alvrud betonar att polisen kommer fortsätta att bevaka Arlanda och andra liknande områden.

– Resultatet av de stora beslagen visar på en enorm frekvens av kriminella vinster som lämnar Arlanda. Av det skälet jobbar vi och kommer jobba ännu mer mot kriminell ekonomi, säger Robert Alvrud.

 

Foto: Swedavia

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen


Stort glädjebesked för alla solälskare

2024 05 19

Det varma vädret ser inte ut att försvinna den närmaste tiden.

Det är många som har varit ute och tagit vara på det fina vädret på sistone.

Svenskarna har i vanlig ordning vallfärdats till uteplatser och parker för att njuta av solen.

Nu kommer dessutom ett stort glädjebesked för alla solälskare, rapporterar TV4.

“Inga bakslag”

TV4:s meteorolog bekräftar att det inte finns någonting som pekar på att värmen kommer att försvinna den kommande tiden.

– Jag ser inget tydligt bakslag, säger meteorolog Linda Eriksson.

– Sommarvärmen finns kvar i söder med temperaturer som i allmänhet ligger mellan 20-25 grader även nästa vecka och det ser ut att bli övervägande soliga dagar. 

Svalare sen varmare igen

I början av nästa vecka väntas det bli något svalare, men sedan återvänder värmen igen.

– På måndag blir det svalare även längre söderut med 16-22 grader på de flesta håll i Götaland och södra Svealand. Över Västkusten kan dock temperaturen lokalt ändå nå 25 grader, framhåller SMHI.

– Vädret stabiliseras dock när ett nytt högtryck växer in över landet och det blir klart till halvklart och gott om sol i nästan hela landet.

Även norrut

Efter slutet på helgen kommer även värmen att etablera sig norrut.

– Tisdag-torsdag etableras högtrycket allt mer och placerar sig strax öster om landet. Det gör att den varma luften i söder åter strömmar norrut över landet med 20-25 grader. 

– Fram på torsdagen når den varma luften återigen upp över nordligaste Norrland. Det väntas bli gott om sol i landet med bara lokala skurar.

Fortsätter dominera

Längre fram är prognosen något mer osäker, men SMHI pekar på att det lär bli fortsatt varmt.

– Det mesta tyder på att högtrycket och varmluften fortsätter att dominera i någon form. Möjligen kan dock områden med skurar ta sig in söderifrån eller västerifrån, och i alla fall tillfälligt blir det svalare i norr.

Det tycks därmed fortsatt vara så att förutsättningarna för fint väder ser bra ut, men läkare varnar samtidigt för trender som uppstår i samband med att solen visar sig.

Det kan du läsa mer om här.

Text: Redaktionen