I MORGON LÖRDAG: Postnord går ut med varning till allmänheten

2023 11 10

I morgon, den 11 november, drar e-handelns högsäsong igång på riktigt.

”Singles Day” äger rum på lördagen och betraktas traditionellt som den dag som inleder julhandelns e-handelsboom.

Svenska folket väntas i sedvanligt ordning ta del av butikernas erbjudanden på nätet.

Men det gäller att vara uppmärksam.

Det betonar Postnord i ett nytt uttalande.

Företaget varnar för att en omfattande bedrägerivåg kommer att inledas när julhandeln drar igång.

– Sveriges position som en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa ökar risken för att konsumenter blir måltavlor för avancerade bedrägeriförsök.

Uppmanar: Var extra vaksamma

Postnord framhåller att lördagens bedrägeriförsök kan ske genom att bedragare påstår sig representera Postnord eller andra logistikföretag.

De skickar sedan ut falska leveransmeddelande via sms och e-post.

Postnord uppmanar därför e-handlande konsumenter att vara extra vaksamma.

–  Vi tar kundens säkerhet på största allvar. Att skydda integritet och förebygga bedrägerier är en ständig utmaning, speciellt när bedragarna kontinuerligt finjusterar sina metoder.

– Även om vi inte kan stoppa alla bedrägeriförsök, strävar vi efter att stärka våra kunders förmåga att själva upptäcka dem. Att vara välinformerad, kritisk och ha en sund skepsis är det mest effektiva skyddet vi kan erbjuda, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Använd appen

Postnord uppmanar konsumenter att använda företagets egen app när julhandeln drar igång. Via appen kan konsumenter hålla koll på paket som man har köpt online, och minimera risken för bedrägerier genom oauktoriserade meddelanden.

– E-handel ska vara enkel och säker. Men med den bekvämlighet som e-handel erbjuder, följer också vissa risker. Bedragare använder falska länkar och meddelanden för att lura konsumenter. Det är därför viktigt att vara vaksam och skeptisk mot okända länkar. Vid den minsta tveksamhet, bör man verifiera avsändaren genom att kontakta företagets kundservice, säger Alexis Larsson.

Postnords uppmaningar: Så blir du inte lurad

Så skyddar du dig mot bedragare:

- Var vaksam med mejl och sms som verkar komma från PostNord. Vi skickar vanligtvis inte meddelanden med länkar till betalsidor. Det enda undantaget är när du tar emot försändelser utifrån EU som kan kräva betalning av moms och tull, varvid länkarna pekar till postnord.com eller postnord.se.

- Använd PostNords app för att säkert se alla meddelanden direkt från oss, vilket eliminerar risken för bedrägerier via oauktoriserade meddelanden.

- Innan du klickar på en länk, kontrollera alltid noggrant dess destination. Om du är det minsta osäker på ett meddelandes äkthet, kontakta vår Kundservice för bekräftelse.

- Undvik att klicka på länkar i meddelanden om du är osäker på vart de leder och öppna inga bilagor.

- Svara inte på meddelanden som du misstänker är bluffar. Om du inte väntar på något paket från utlandet och får ett misstänkt meddelande, är det troligtvis en bluff.

- Var kritisk till det du ser: granska logotypen, stavfel, konstiga formuleringar och avsändarens e-postadress för att bedöma meddelandets legitimitet.

- Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, som att få elektronik helt gratis, är det sannolikt en bluff.

- Ge aldrig ut personliga uppgifter såsom lösenord, kortnummer eller BankID-uppgifter.

- Om du tror att du har blivit utsatt för bedrägeri, agera direkt. Spärra ditt bankkort, byt lösenord och kontakta polisen utan dröjsmål.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen


25-åring har förlorat livet

2024 05 19

En ung man har dött utanför Stockholm.

Det var sent på lördagskvällen som polisen larmades till Nacka utanför Stockholm.

Detta då en person hittats i vattnet.

Personen fördes till sjukhus med allvarliga skador, meddelade polisen då.

Tog sig dit fort

Flera resurser tog sig till platsen kort efter larmet.

– Polis beordras till Järla med anledning av en person i vattnet, framhöll polisen.

– Polis, räddningstjänst och sjukvårdspersonal larmas till Järla med anledning av en person i vattnet. Personen har tagits upp och förs med ambulanshelikopter till sjukhus.

Gick inte att rädda

Nu bekräftar polisen att mannen inte gick att rädda.

– Den person som hittades i vattnet har avlidit och det rör sig om en man i 25-årsåldern, meddelar polisen via sin webbsida.

– Det finns för närvarande ingen brottsmisstanke. 

Även i Eskilstuna

Samtidigt har en person hittats död i Eskilstunaån.

Det var allmänheten som slog larm om kroppen som hittades i Eskilstunaån, nära Ekeby våtmark.

– Vi misstänker inget brott, men skriver en anmälan utan misstanke om brott, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Magnus Holmström till SVT.

Det råder i nuläget stora oklarheter angående dödsfallet och polisen kommer att undersöka händelsen vidare framöver för att ta reda på exakt vad det är som har hänt.

Har legat länge

Polisen bekräftar vidare att kroppen har legat vid platsen under en längre tid.

– Det var en kvinna som var ute på en sup-bräda som larmade. Vi har dragit in kroppen till strandkanten, där polis och räddningstjänst har tagit över, säger Mikael Lundqvist vid polisen.

Svenska livräddningssällskapet framhåller att drunkningsolyckor är ett underskattat samhällsproblem.

– Drunkning är en kraftigt underskattad folkhälsoutmaning.

– FN antog år 2021 resolutionen A/RES/75/273 som bekräftar det faktum att drunkning drabbar samtliga samhällsnivåer, i hela världen. Även WHO uppmanar nationer att mer fokuserat belysa samhällsutmaningen och arbeta för att ingen ska drabbas av drunkning. 

Arkivfoto: Polisen

Text: Redaktionen