Traumatisk natt i svensk stad: ”Det är fruktansvärt”

2023 11 10

Invånare i Örebro har haft en tuff natt.

Hela staden stinker, rapporterar den lokala tidningen Nerikes Alehandla.

Flera örebroare uppger för tidningen att de inte fått någon nattsömn på grund av den vedervärdiga stanken.            

SOS Alarm har fått in flera samtal under natten.

– Vi har fått väldigt mycket samtal. Vi vet ännu inte vad det är, men vi tror att det är en industri i norr. I nuläget är inget bekräftat, men vi utgår i från det, säger SOS larmoperatör i räddningsregion Bergslagen till NA.

Lugnande besked

Räddningstjänsten har inte lyckats lokalisera stanken.

Trots det försäkrar man att det inte ska vara någon fara för allmänheten.

– Inte mer än att det luktar fruktansvärt. Det luktar till och med inne på vår central, säger operatören till NA.

”Luktar kattpiss”

På sociala medier vittnar flera personer om den fruktansvärda stanken.

– Vaknar av att det luktar surströmming och stänger fönstret, men går ut och känner att det luktar surströmming utomhus i Örebro. Va fasen är det som luktar, eller ja det stinker snarare. Har aldrig känt denna lukt förut i Örebro, fy fan alltså, skriver en användare på X.

– Vaknade precis av samma, luktar riktigt illa, svarar en annan.

En tredje skriver att det ”luktar kattpiss”.

Andra gången på kort tid

Det är andra gången på kort tid som Örebro stinker.

I lördags spreds sig en unken lukt i staden.

Då hade räddningstjänsten en förklaring.

– En av våra styrkor har varit runt och kört och de säger att det är en typisk lukt som kommer från Fortum avfallsanläggning i Kvarntorp. Samtidigt har vi ett väder som lägger sig som ett lock och håller kvar luften vid marknivå, sa Charlotte Winberg, insatsledare på räddningstjänsten, till SVT och tillade:

– Det är inget farligt. Folk ringer och är oroliga, men vi har varit ute och undersökt det här och har inga indikationer på att det är farligt.

Foto: E. Akyurt

Text: Redaktionen


Experter avråder: ladda aldrig din mobil så här

2024 10 03

Folk förstör sina mobiltelefoner genom att ladda dem på fel sätt.

En gång om dagen, och gärna på natten eller på jobbet.

Det är laddrutinen för många mobilanvändare.

Men det kan vara ett stort misstag, flaggar flera experter.

Såväl i Sverige som utomlands avråds nu folk från att ladda sin telefon under lång tid – och man bör även undvika att låta den ladda ur helt.

– Om du låter din telefon vara inkopplad eller låter den dö, minskar batteriets livslängd snabbt. Istället bör du sikta på att hålla din laddningsnivå mellan 20-80 procent.

Det säger Kewin Charrion, chef för den avdelning som lagar begagnade mobiler på företaget Back Market, till Daily Mail.

Brandkåren: Ha den inte i soffan

Åsikten delas av räddningstjänsten i Sverige. Från deras perspektiv handlar dock rekommendationen om att inte ladda telefonen under natten främst om brandsäkerhet.

– Det som kan hända med batterierna är att det sker en termisk rusning i batteriets celler. Batteriet värmer upp sig själv så pass att det kan antända och då bildas den här gasen som är så giftig, har Kristian Gissler från brandkåren i Attunda sagt till TV4 Nyheterna tidigare.

– Undvik att ha den i sängen eller soffan, hellre på ett bord. Och det ska finnas en fungerande brandvarnare i varje hem – det är jätteviktigt.

Kan sno bilder via sladden

Det finns dock fler vanliga misstag folk begår när de laddar sina telefoner.

Och de har ingenting med brandrisker eller att man sliter ut batteriet att göra.

Istället handlar det om att telefonen kan utsättas för skadlig programvara om man inte är försiktig, vilket bland annat FBI, USA:s federala polismyndighet, återkommande varnat om.

Dessutom kan bilder från telefonen föras över till andra enheter.

Den risken finns när du laddar på offentliga laddningsstationer som blir allt vanligare, till exempel på köpcentrum eller flygplatser.

Även sms, e-post och kontaktuppgifter är då i farozonen.

Ta med din egen laddare och USB-sladd och använd ett eluttag istället, framhåller FBI på X.

Foto: A. Haslinger

Text: Redaktionen


Uppmanas till akutåtgärd – chockhöjning väntar hushållen

2024 10 02

I slutet av oktober ändras elmodellen i Sverige.  

Svenska kraftnät ska införa en ny elhandelsmodell, en så kallad flödesberäkningsmodell som gör det möjligt att tillhandahålla mer effekt i elnätet. Syftet är att öka elöverföringen mellan länder.

Tanken är att den nya modellen ska vara i linje med EU-förordningen, men den medför också att elpriset kommer att beräknas på ett nytt sätt.

– Det är positivt för elproducenterna som kan exportera mer el, men för konsumenterna, speciellt i norra Sverige, kan den ökade exporten innebära en höjning av elpriset, framhåller elhandelsbolaget Bixia i ett uttalande.

Enligt experter som Svenska Dagbladet pratat med kommer elpriserna i genomsnitt att stiga i hela landet. Detta eftersom ett ökat flöde mellan elområden medför ökad export av el – något som ger dyrare räkningar här hemma.

Enligt Jan Rönnback, som är energimarknadsexpert på Fortum, kan den nya modellen leda till markant dyrare elpriser.

– Den 5 januari till exempel, var det höga priser generellt sätt, men med den flödesbaserade modellen var priset tre gånger högre, sade han till SvD under gårdagen.

Vill sätta stopp

Nu ger sig Socialdemokraterna in i debatten.

Oppositionspartiet vill pausa den nya elmodellen. Det meddelar Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för S.

– Pausa och gör en bättre och bredare analys. Höjda elpriser är inte vad Sverige behöver, framhåller Olovsson i ett inlägg på X.

Om den nya elmodellen blir verklighet anser Olovsson att regeringen måste kompensera elanvändare ekonomiskt.

Malin Johansson, energiexpert på Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM, vill gå steget längre än Socialdemokraterna.

Hon kräver att den nya modellen ska stoppas helt och hållet.

– Värna Sverige AB genom att välja en bättre tajmning eller en annan modell. Regeringen måste stoppa chockhöjningen av elpriserna, skriver Johansson i en debattartikel i Sydsvenskan.

Svenska kraftnät: Nya modellen har flera fördelar

Svenska kraftnät, som ansvarar för elförsörjningen i Sverige, framhåller att den nya modellen ar testats och utvärderats under cirka 1,5 år.

– Resultatet ger en bra bild av hur priserna påverkas från timme till timme och dag till dag. Resultaten går dock inte att använda som prognos över längre perioder, eftersom utbud och efterfrågan på el utvecklas och förändras hela tiden, framhåller myndigheten som undersökt hur elpriserna i augusti skulle påverkats av den nya beräkningsmodellen.

– Under augusti 2024 hade elpriset i elområde 1 varit fyra procent dyrare med den nya metoden. I elområde 2 hade priset varit oförändrat, i elområde 3 fem procent dyrare och i elområde 4 26 procent billigare. Tidigare månader skulle skillnaderna ha varit större mot dagens elpriser, men ett mönster genom hela testperioden är att elområde 4 ofta hade haft billigare el med den nya metoden.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen