MINA TANKAR: 11 punkter om Afghanistans nuläge och framtid

2021 08 16

Det är en sorgens dag för hela världen. Ett helt land har fallit i händerna på en av vår tids grymmaste islamistgrupper.

År 2021 hade man hoppats att det inte ens skulle finnas den typen av gräsliga grupperingar men nu har de till och med genomfört en statskupp och störtat Afghanistans president som omvaldes i presidentvalet 2019.

Jag har många tankar kring det som har hänt och som så ofta kan flera saker gälla samtidigt. Detta är mina främsta slutsatser:

1, En sorgens dag

Ett helt land har tagits över av brutala islamister. Ett skräckvälde kan återigen bli verklighet i Afghanistan. Det är hemskt för landets redan hårt plågade invånare som lidit enorma förluster under årtionden av krig. Talibanernas sjuka sociala regler, extrema ojämställdhet och grymma straff är en skam för hela världen som inget land borde kunna acceptera. Dessutom livnär de sig på narkotikaodling och riskerar förvandla landet till ett träningscenter för terrorister. Det är ett hot mot inte bara Afghanistans befolkning utan mot hela världen.

2, 40 miljoner drabbade

Man ska ha i åtanke att det är inget litet land vi talar om. Afghanistan har 40 miljoner invånare och staden Kabul 6,3 miljoner invånare. Det är väldigt många människor som drabbats.

3, USA har gjort ovärderliga insatser

USA har gjort enorma insatser för Afghanistan. Bush ledde Natoinsatsen som befriade landet från talibanernas grymma extremdiktatur 2001. Sedan dess har flickor åter välkomnats i skolan, ökad jämställdhet, friare medier, en bättre sjukvård, halverad barnadödlighet och enorma ekonomiska insatser har gjorts.

4, Stora uppoffringar

USA:s folk och skattebetalare har gjort enorma uppoffringar. Nästan 4 000 liv har gått förlorade och 10 biljoner USA-dollar har spenderats i Afghanistan.

5, Alltid gnäll

En del gnäller alltid på USA – de fick skäll när de gick in i landet, när de byggde upp landet och när de nu lämnar landet. Men ingen kan ta ifrån den glädje som många afghaner fått uppleva när deras döttrar åter kunnat gå i skolan och när talibanerna drevs på flykten under 20 år tid. Allt gick inte rätt – men ambitionen var klar.

6, USA begick även fel

Samtidigt måste man belysa andra sidan av myntet. En hel del gick fel och det handlar inte bara om att vinna kriget utan också att vinna freden, och där har USA och Väst misslyckats kapitalt. Det har varit många motgångar. Och den allra största ser vi nu – så fort USA lämnade i somras så kom talibanerna tillbaka. Det är uppenbart att USA och Väst har misslyckats med bygga upp Afghanistans militärmakt och landets myndighetsstrukturer. Samtidigt ska man medge att uppgiften var ytterst svår och komplex. Läs mer om USA:s insats här.

7, Korruption förgiftar

Det största problemet är sannolikt korruptionen – ett av världens största globala problem. När statligt anställda inte kan lita på att lönen kommer i tid, att lagar och rättssäkerhet följs och att landets ledning verkligen investerar i folket i första hand så kan man inte skapa stabilitet och tillräcklig motståndskraft.

8, Europa har också lyckats - och misslyckats:

Det är inte bara USA som bör ha kritik – de försökte mer än de flesta andra länder. Kanada, Australien, många EU-länder inklusive Sverige har också funnits på plats i Afghanistan och vi har inte heller lyckats ända fram. Samtidigt har de allierade som ingått i bland annat ISAF-styrkan gjort ovärderliga insatser, däribland Sverige. Fem svenskar förlorade livet i Sveriges insatser för fred och säkerhet i Afghanistan. Basker av. 

9, Tumme ned för Ryssland och Kina:

Det finns länder som man lätt glömmer bort i sammanhanget men som misslyckats mest av alla, ja som till och med uttalar sig positivt om talibanernas framfart.

10, Förståelse:

Man kan förstå att USA och Väst inte ville stanna för alltid i Afghanistan. Därmed inte sagt att det var rätt att lämna nu i somras, men det finns ingen garanti för att det hade blivit ett bättre utfall om man lämnat om 1 år, 3 år eller 5 år. Det var trots allt 20 år sen talibanerna drevs på flykten men ändå är de redan tillbaka.

11, Viss optimism:

Jag är optimist – det må vara nattsvart just nu. Ja, riktigt otäckt. Men det finns några ljuspunkter som kanske kan visa sig ha betydelse framöver. Afghanistans folk har de senaste åren i alla fall delvis fått känna hur det är att ha ett land där det funnits ambitioner avseende frihet, demokrati, fria val och mänskliga rättigheter. Ett land där flickor tillåtits att gå i skolan, kvinnor kunnat arbeta, media varit mycket friare och politiska partier har kunnat verka. En fläkt av allt det goda som många i Väst tar för givet. Det innebär att folket vet att det finns en mycket, mycket bättre värld än den som talibanerna kan erbjuda.

En ljusare framtid

På sikt tror jag att vi kommer att få se en ljusare framtid i Afghanistan. Inte idag, inte i morgon – men en gång i framtiden och det handlar inte om 10 år fram i tiden utan betydligt tidigare än så är min prognos.

Foto: A. Klimke resp. S. Gyhasi

[yop_poll id="484"]

JUST NU: Ny regel vid bolån införs imorgon

2025 06 30

Imorgon, tisdag den 1 juli, införs en ny regel för bankerna i Sverige.

Många bolånekunder har de senaste åren slagit larm om plötsliga räntesmällar.

Det kan handla om flera tusen kronor per månad.

Skälet är att kunden inte har blivit varse om att en ränterabatt löpt ut och att en ny ränta därefter börjar gälla från en månad till en annan.

– De tjänar pengar på dem som har dålig koll, har en kritisk bolånekund, som råkat ut för ökningen flera gånger, tidigare sagt till SR.

Nytt krav införs

I våras gick Finansinspektionen, FI, ut med ett förslag om nya allmänna råd som ska tvinga bankerna att informera sina bolånetagare när en ränterabatt på bolån är på väg att löpa ut.

Nu blir förslaget en regel.

Och den börjar gälla redan imorgon.

– Nu blir villkoren tydligare och bolånetagare kommer få en ärlig chans att förhandla om sin ränta. Då kan konsumenter undvika otrevliga överraskningar med högre räntesatser, säger FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark i en kommentar.

Kan förhandla ned istället

Finansinspektionen har tidigare slagit fast att banker inte alltid går ut med den informationen.

Alla bolåneföretag kommer nu att omfattas av det nya kravet.

Det öppnar även dörren för att kunden ska få en chans att förhandla om sin ränta innan en ny automatiskt träder i kraft, vilket kan innebära en lägre kostnad på bolånet.

– Om ränterabatten tar slut utan att kunden uppmärksammar det kan kunden automatiskt få betala en högre ränta än om kunden hade fått chans att förhandla. Det kan handla om stora pengar och det är därför viktigt med klara spelregler, framhåller FI.

LÄS MER: Fullständig mardröm för Coop – “en flopp”

En månad i förväg

Enligt de nya allmänna råden ska bolåneföretagen meddela skriftligt minst en månad i förväg när rabatten på bolåneräntan är på väg att löpa ut.

Finansinspektionens förhoppning är att det stärkta konsumentskyddet även kommer att bidra till bättre konkurrens på bolånemarknaden.

– Dessutom har FI beslutat om nya allmänna råd om beräkningen av ränteskillnadsersättning, det vill säga den ersättning som konsumenter som förtidsbetalar bundna bolån kan behöva betala till bolåneföretaget, meddelar myndigheten.

LÄS MER: Plötslig vändning – Trumps ilska har gett resultat

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


JUST NU: Enorm bro planeras i Europa – Trump kan säga nej

2025 06 30

Natoallierade Italien har för avsikt att bygga en enorm bro.

Bron ska gå från fastlandet till Sicilien och uppskattas kosta omkring 13,5 miljarder euro – motsvarande drygt 150 miljarder svenska kronor. 

Regeringen avser att gå vidare med planerna och definiera bron som en militär utgift. Detta för att kunna uppnå Natos nya mål på att 5 procent av medlemmarnas BNP ska gå till försvaret, rapporterar Politico.

Förra året spenderade Italien blott 1,49 procent av dess BNP på militären.

– Vi kommer att få italienarna att förstå att säkerhet är ett bredare koncept än bara stridsvagnar, säger Italiens utrikesminister Antonio Tajani till Milano Finanza.

– För att uppnå detta kommer vi att fokusera på infrastruktur som också har civila användningsområden, såsom bron över Messinasundet, vilket faller inom försvarsbegreppet med tanke på att Sicilien är en Natoplattform.

Trump kan sätta stopp

Bron har varit under diskussion från och till under flera år i Italien.

Den skulle uppskattningsvis bli 3,3 kilometer lång, vilket i så fall skulle göra den till världens längsta hängbro.

– Bron representerar en fördel för militär rörlighet, eftersom den möjliggör snabb transport av tunga fordon, trupper och resurser både på väg och järnväg, framhåller den italienska regeringen.

Det är dock inte säkert att Nato eller USA:s president Donald Trump håller med om att bron ska kunna definieras som ett militärt projekt, skriver Politico.

Under Natotoppmötet i Haag förra veckan ville amerikanska tjänstemän inte kommentera saken.

LÄS MER: Planerar jättebro till Sverige – 317 miljarder kronor

"Ett hån mot Nato"

Oppositionen i Italien köper inte logiken i att klassa bron som en militär utgift. Inte heller behovet av att bygga den.

– Det är ett hån mot medborgarna och mot de åtaganden som gjorts inom Nato. Jag tvivlar på att denna bluff från regeringen kommer att accepteras, säger Giuseppe Antoci, EU-ledamot i vänsterpopulistiska Femstjärnerörelsen, enligt den amerikanska tidningen.

– Regeringen borde lägga ned och undvika att göra sig till internationellt åtlöje, vilket skulle förlöjliga Italien.

LÄS MER: Trump fly förbannad – överväger nytt tvång för medier

Arkivfoto: WMrapids

Text: Redaktionen