Stort larm om svenska storbanker

2023 11 02

Nuvarande regelverk och bankernas interna kontroller räcker inte för att stoppa kriminella aktörer från att utnyttja banker. 

Det fastslår Finanspolisen i en ny rapport om vilka metoder kriminella aktörers använder för att utnyttja de finansiella systemen.

Syftet med rapporten är att höja bankernas medvetenhet om hur de används som brottsverktyg.

En ökad medvetenhet kommer underlätta för motåtgärder mot den grova brottsligheten, framhåller Finanspolisen.

– I den aktuella våldsvågen är det tydligt att inga banker är opåverkade.

– Det pågår ett aktivt målsökande av sårbarheter i de finansiella systemen i stort sett mot alla banker och finansiella verksamheter i Sverige. De kriminella nätverken vet hur de ska ta sig runt de kontroller som finns, säger Lena Palmklint, chef för finanspolisen

Infiltrerat bankerna

Enligt Finanspolisen är det bråttom att få fram nya verktyg mot de kriminella gängen.

I rapporten varnar man för att kriminella lär sig bankernas olika regelverk för att utnyttja dem med lägre risk att upptäckas.

I vissa fall har gängen lyckats infiltrera bankerna.

– Externa målvakter används systematiskt för att förflytta pengar, exempelvis genom att låna ut BankID mot betalning, framhåller Finanspolisen och tillägger:

– Informationen visar också att det inte bara är externa målvakter som används, utan även interna: det vill säga bankanställda som agerar på uppdrag av kriminella mot betalning.

Kontrollfrågor till bankerna

Med anledning av den ökade brottsligheten har Finanspolisen tagit fram exempel på kontrollfrågor för banker att ställa sig som ett led i deras skyldigheter att identifiera hur de utnyttjas av kriminella aktörer.

Frågorna handlar bland annat om kundkännedom, transaktionsmönster, användning av bankidentifikation och metoder för att försvåra intern penningtvätt.

Måste knäcka gängens ekonomi

– Banker och finansiella institut har en betydelsefull roll i att upptäcka och förebygga brott. Genom att höja bankers kunskap om hur de utnyttjas systematiskt hoppas vi på att underlätta deras brottsförebyggande arbete. Om vi inte knäcker gängens ekonomi kan inte den grova kriminaliteten bekämpas. Därför behöver vi arbeta tillsammans för att upptäcka, förebygga och på så sätt förhindra penningtvätt, säger Lena Palmklint.

Polischefen tillägger att övriga delar av samhället även måste vara på tårna.

– För att bryta våldsvågen behövs flera parallella åtgärder mot nätverkens ekonomi. Ögon ute bland privata bolag, offentliga verksamheter men också allmänheten och föräldrar kan hjälpa till att upptäcka allt från barn som agerar målvakter till professionella penningtvättare som hjälper nätverken. På lång sikt ger det en möjlighet att komma åt själva drivkraften inom organiserad brottslighet: den kriminella ekonomin.

Foto: E. Soares

Text: Redaktionen


Astronaut i rymden slår larm till jorden – Nasa har ingen förklaring

2024 09 02

Nasa-astronauten Butch Wilmore är strandad på Internationella rymdstationen, ISS.

Tillsammans med kollegan Suni Williams anlände de till stationen i juni för ett åtta dagar långt uppdrag.

Astronauterna är dock fortfarande kvar.

Och nu har den förstnämnda av dem börjat rapportera hem till jorden om mystiska ljud som förbryllar Nasa, rapporterar Fox News.

– Han hörde ett “konstigt ljud” från rymdfarkosten Boeing Starliner, framhåller tv-kanalen.

Pulserande ljud

Det konstiga ljudet, som beskrivs som “bisarrt” av medierna, tycks komma från en högtalare ombord på farkosten.

– Det låter ungefär som ett pulserande ljud, nästan som ett sonarljud, säger man från Mission Control efter att Butch Wilmore hållit upp en telefon mot högtalaren för att spela in ljudet och förmedla det till jorden.

Sonar är en teknik som ofta används för att till exempel upptäcka andra farkoster.

Ska undersöka

Enligt Wilmore kommer ljudet från högtalaren inuti den Starliner som för närvarande är dockad vid ISS.

Och inspelningen förbryllar Nasa, som nu ska undersöka ljudet för att försöka identifiera vad det är som fått astronauten att slå larm.

– Jag ska göra det en gång till för att ni alla ska klia er i huvudet och se om ni kan lista ut vad det är som händer, säger Wilmore till Mission Control och spelar upp ljudet på nytt.

LÄS MER: Obehaglig video från rymden orsakar panik – Nasa svarar

Kan bli kvar till februari

Besättningen, som vid det här laget är duktigt försenade till sin planerade hemkomst, är tänkt att föras hem med hjälp av autopilot och landa i New Mexico, USA.

Men Nasa har besltuat att det är för riskabelt att ta hem dem.

Butch Wilmore och Suni Williams kan nu behöva förbereda sig på att behöva vänta ända till februari innan de får lov att komma hem.

Fel på framdrivningsanordningen och heliumläckor är två anledningar som gjort att de fortfarande sitter fast på ISS.

Det kan också bli så att det blir konkurrenten SpaceX som får rädda astronauterna, vilket skulle betraktas som en prestigeförlust för Boeing Starliner, företaget bakom den aktuella farkosten.

Foto: NASA

Text: Redaktionen


Två banker bekräftar missräkning – inte hänt barnfamiljer på 50 år

2024 09 02

Sveriges barnfamiljer skulle egentligen haft ett högre barnbidrag än vad de har idag.

Den slutsatsen drog Swedbank redan i våras.

Bidraget, vars syfte är att ge stöd för kostnader som uppkommer när man får barn, har inte justerats sedan 2018.

– Barnbidraget täcker i år endast 25 procent av de nödvändiga kostnaderna för en 10-åring. Under de över 50 år som Swedbank har följt hushållens ekonomi har nivån inte varit lägre, sade Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom, i april.

Nästa bank slår larm

Enligt storbankens uträkning skulle barnbidraget idag ha legat på 1 600 kronor i månaden istället för dagens 1 250 kronor utifrån hur inflationen har förändrats.

Nu ansluter ytterligare en bank, Länsförsäkringar, till debatten. Man drar exakt samma slutsats som Swedbank.

Barnbidraget har urholkats och tappar relevans. Barn kommer med stora utgifter, som exempelvis mat, kläder och fritidsaktiviteter. Men eftersom barnbidraget inte skyddats mot inflationen tär utgifterna alltmer på familjens ekonomi, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressutskick på måndagen.

1,5 miljoner familjer

När barnbidraget justerades 2018 höjdes det från 1 050 kronor till 1 250 kronor per månad och barn.

Inflationen har sedan dess varit totalt 28 procent, utan att bidraget har förändrats på nytt. 

Därmed har 1,5 miljoner familjer fått ett barnbidrag som “tappat betydligt i köpkraft”, framhåller Länsförsäkringar.

– Barnbidraget tappar relevans och täcker en allt mindre del av de utgifter som kommer med att ha ett barn. Det skapar stora bekymmer för barnfamiljer. Att ha 1 250 kronor eller 1 600 kronor varje månad per barn är en stor skillnad för många och kan bidra till att barnet inte får nya kläder eller kan delta på de fritidsaktiviteter som barnet vill, säger Stefan Westerberg.

Kostar 2 miljoner

Att försörja ett barn upp till 18 års ålder kostar nästan 2,3 miljoner kronor, enligt samma bank.

Drar man bort studie- och barnbidrag landar summan på cirka 2 miljoner. Det är barnets första tid som kostar mest pengar.

– Att få barn är en fantastiskt men det innebär också en ny ekonomisk situation för dig som förälder. Barn kostar betydande summor och det är viktigt att veta om att dagens barnbidrag endast täcker en liten och minskande del av de nya kostnaderna, säger Stefan Westerberg.

Banken: så mycket kostar det att ha barn per år

År/ålder Summa per år
1 år 189 756
2 år 135 086
3 år 153 656
4 år 140 456
5 år 140 456
6 år 152 056
7 år 156 256
8 år 156 256
9 år 97 456
10 år 104 656
11 år 108 456
12 år 118 016
13 år 92 360
14 år 99 800
15 år 107 000
16 år 108 200
17 år 113 000
18 år 122 000
Totalt 2 294 922

Källa: Länsförsäkringar

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen