Riksbankschefen ger besked om räntan
2023 11 01
Svenska folket bör inte räkna med några kraftiga räntesänkningar den närmaste tiden.
Styrräntan kommer att behöva hållas hög.
Det framhåller riksbankschef Erik Thedéen i en intervju med Dagens industri.
Han hänvisar till inflationstakten i september, som blev en besvikelse enligt Erik Thedéen.
Kärninflationen landade på 6,9 procent – en bit över Riksbankens prognos.
– Den var något högre än vad vi hade hoppats på och den spär på den här risken lite, att är det så att vi verkligen kommer ned inte bara snabbt utan uthålligt? Vi får helt enkelt utvärdera den och kommande siffror och se var vi landar, säger riksbankschefen till tidningen.
”Håller korten tätt”
I september meddelade Thedéen att det är sannolikt att Riksbanken återigen höjer styrräntan i november.
Huruvida bedömningen fortfarande gäller med tre veckor kvar till nästa beslut vill inte riksbankschefen svara på.
Thedéen höjer dock ett varningens finger för att det finns en risk med att ”ta i för mycket” i ett läge där inflationen är på väg ner och ekonomin bromsar in.
– Det är klart att det finns risker. Vi måste hålla huvudet kallt nu. Vi måste se fakta här och nu. Och fakta är att inflationen är för hög, men att den kommer ned och att den verkar lite trögrörlig. Men fakta är också att penningpolitiken verkar, och verkar relativt starkt om du tittar på husbyggande och hushållens konsumtion, säger han till Di.
Måste ta i väldigt kraftigt
Vice riksbankschef Per Jansson har tidigare utryckt att han har en god förhoppning om att inflationen snart kan återgå till inflationsmålet på 2 procent.
– Om vi tillåter inflationen att vara hög under lång tid kan vi tappa förtroendet för inflationsmålet.
– Då måste man förr eller senare ta i väldigt kraftigt med räntan för att återfå trovärdighet. Och detta innebär mycket stora realekonomiska kostnader i form av högre arbetslöshet och lägre produktion.
Det sa Per Jansson när han talade på Medlingsinstitutets konferens Samhällsekonomiska förutsättningar för lönebildningen i Stockholm den 25 oktober.
I sitt tal konstaterade vice riksbankschefen att inflationen är på väg ned.
Samtidigt höjde även han ett varningens finger.
– Att KPIF-inflationen sjunkit så pass mycket beror framför allt på att energipriserna fallit kraftigt. Bortsett från energipriserna är inflationen fortfarande nästan 5 procentenheter över inflationsmålet. Och inflationstrycket här och nu är fortfarande för högt.
Foto: Johanna Hanno Riksbanken resp M Lis
Text: Redaktionen