Sverige ifrågasätts – “Skyddar inte medborgare”
2023 10 29
Bilden av den svenska demokratin har ändrats radikalt.
Det har varit ett hektiskt år för Sverigebilden utomlands.
Koranbränningar och kampanjer om att Socialtjänsten felaktigt omhändertar barn har lett till att uppfattningen om Sverige som ett förebildsland har förändrats.
Utöver det har även det dödliga gängvåldet, utanförskap och problem med integrationen ställt till det ordentligt vad gäller omvärldens uppfattning av Sverige.
Det rapporterar Svenska Dagbladet.
“Skyddar inte medborgare”
Julia Agha, som arbetar vid tidskriften Alkompis, har följt hur Sverigebilden utvecklats i arabiska medier.
Hon menar att bilden av Sverige som en positiv kraft inte längre gäller i samma utsträckning.
– I stora drag handlar det om uppfattningen att den svenska demokratin inte skyddar alla medborgare, särskilt inte muslimer, säger hon till SvD.
Negativ spiral
Agha får medhåll av Andreas Carlander, som är forskare vid Göteborgs universitet.
Uppfattningen av att svenska produkter ses som en kvalitetsstämpel kan vara på god väg att gå förlorad.
– Fallet från toppen där Sverige setts som duktigt, lite präktigt och malligt land är hårt. Vi är nu i en negativ spiral som kan påverka den goodwill Sverige haft i världen, säger han.
Beroende av omvärlden
Myndigheten Svenska institutet, som bland annat arbetar med Sverigebilden utomlands, framhåller att det är mycket viktigt att omvärlden uppfattar Sverige som ett bra land.
– Sverige är ett litet land vars ekonomi är helt beroende av vår relation med omvärlden. För att Sverige och svenska aktörer ska kunna verka utomlands behöver andra länder ha en positiv inställning till oss, förklarar myndigheten.
– Det gäller för diplomatiska relationer, för näringsliv och handel, inom säkerhetsområdet samt andra utbyten som är viktiga för Sverige.
“Medvetet provokativa”
Även ekonomer har uttryckt oro över att utländska investerare vänder sig bort från Sverige på grund av bland annat gängvåldet och de diplomatiska kriser som varit under året.
Flera aktörer har tidigare uppmanat till bojkott av svenska produkter.
– Även sättet som koranbränningarna omnämndes var lika vid de två tillfällena. Bränningarna kallades islamofobiska, rasistiska och hatiska. De beskrevs som medvetet provokativa, som en aggression, och som en kriminell handling, framhåller Svenska institutet.
Foto: ilzidedesigns
Text: Redaktionen