McDonalds vandaliserat i flera länder – på grund av missförstånd

2023 10 26

I ett flertal arabiska länder har det rapporterats om vandaliserade McDonaldsrestauranger.

Detta efter en kampanj på McDonalds i Israel som väcker vrede i många länder i den aktuella regionen.

En av landets restauranger har nämligen börjat erbjuda  rabatter till israeliska soldater och säkerhetsstyrkor efter Hamas chockattack den 7 oktober som dödade 1 400 personer.

Hittills har över 100 000 gratismåltider delats ut, rapporterar CNN.

Lokala skillnader

Den amerikanska hamburgerkedjan förlitar sig internationellt i regel på franchiseoperatörer.

Det innebär att restaurangerna drivs av lokala ägare med egen kontroll över verksamheten.

Att så är fallet har nu flera McDonalds-operatörer i arabländer gått ut och försökt kommunicera. Vad som sker på McDonalds i Israel gäller inte överallt.

– McDonalds Pakistan är ett pakistanskt företag som ägs och förvaltas av SIZA foods, framhåller bland annat Pakistans restauranger på X, tidigare Twitter.

Stöttar Gaza

Flera andra länder i regionen gick ut med liknande uttalanden.

– McDonalds Kuwait är ett 100 % lokalt ägt och drivet kuwaitiskt företag, ägt av Al Moausherji Catering Company, framhåller restauranger i Kuwait på samma plattform.

– Som står med våra bröder och systrar i Palestina, särskilt i Gaza.

McDonalds i båda länderna och också gått ut med att man donerat uppemot 250 000 dollar för att bidra till hjälpinsatser i Gaza.

Förvirrande för kunder

Trots alla avståndstaganden från den israeliska restaurangen har det alltså förekommit flera sönderslagna lokaler med det symboliska gula M:et, enligt CNN.

Och enligt Michael Seid, vd för MSA Worldwide som erbjuder rådgivning inom franchisetjänster, kan de lokala skillnaderna orsaka förvirring för kunder som bara ser McDonalds som McDonalds.

– Allt McDonalds har gjort är att licensiera ett system. Det systemet kommer inte säga till en franchisetagare: “Förresten, vi har en konflikt i USA eller det finns en konflikt i Israel, och vi vill inte att du ska göra följande”. De har inte den kontrollen, säger han till CNN.

– I normala fredliga tider är det varumärkeskännedomen som gjorde dem attraktiva för kunder i hela världen. Men nu kan den enhetligheten bli en börda.

Foto: J. Kenda

Text: Redaktionen


Sverige riskerar smäll på 1 700 miljarder kronor

2024 11 30

Arlandas svaga utveckling har kostat Sverige uppemot 300 miljarder kronor.

Det framhålls i en ny analys av WSP som gjorts på uppdrag av Transportföretagen.

Slutsatsen är att ett “systematiskt underutnyttjande" av flygplatsen har orsakat gigantiska samhällsekonomiska förluster för Sverige.

Utebliven utveckling har enligt rapporten lett till ett produktionsbortfall på 192-303 miljarder kronor de senaste 20 åren.

Fortsätter trenden kan den totala förlusten uppgå till 1 700 miljarder kronor år 2050.

– Detta är en väckarklocka för Sverige, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, i ett uttalande.

"Bromskloss för hela ekonomin"

Rapporten beskrivs som “unik i sitt slag”.

I den analyseras Arlandas betydelse för Sveriges ekonomiska utveckling. Den jämförs även med nordiska motsvarigheter som Kastrup och Gardemoen.

Resultatet bedöms vara tydligt. Enligt Transportföretagen levererar Arlanda i betydligt sämre utsträckning i frågan om att omvandla ekonomisk tillväxt till förbättrad flygtrafik.

– Arlanda är en avgörande pusselbit för landets tillgänglighet och den systematiska underutvecklingen innebär färre möjligheter för investeringar, forskning och handel. Det drabbar jobb, innovation och välstånd i hela landet. Arlandas svaga utveckling har blivit en bromskloss för hela ekonomin, säger Marcus Dahlsten.

"Står vid ett vägskäl"

Under 2023 bedöms produktionsförlusten ha uppgått till 16-26 miljarder kronor.

Hade Arlanda utvecklats i samma takt som de stora flygplatserna i Norden hade man förra året hanterat 31 miljoner passagerare. Det vore 35 procent fler än vad som faktiskt var fallet.

Flygplatsen hamnar även i bottenskiktet när Europas 50 största flygplatser rankas i frågan om att öka tillgängligheten i takt med den ekonomiska tillväxten.

– Vi står vid ett vägskäl där vi måste prioritera Arlandas utveckling för att säkerställa Sveriges tillväxt och internationella konkurrenskraft. Nu är hög tid att sluta utreda Arlanda och gå från ord till handling. Många förslag ligger redan färdiga på bordet, säger Fredrik Kämpfe, Branschchef på Transportföretagen Flyg.

Regeringen: Ska förbättras

I december förra året tillsatte regeringen Peter Norman som samordnare för Arlanda. Samordnaren ska föreslå åtgärder som kan öka kapaciteten och förbättra tillgängligheten för flygplatsen som beskrivs ha "stor betydelse för hela landet".

– Arlanda flygplats är Sveriges i särklass största flygplats och spelar en central roll för det svenska transportsystemet. Regeringens ambition är att stärka Arlandas konkurrenskraft och bidra till att flygplatsen får bättre möjligheter att utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt, sade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) vid tillfället.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Våga säg ”förbjudna ordet” – ÖB uppmanar svenska folket

2024 11 30

Sverige överbefälhavare Michael Claesson anser att allmänheten måste vänja sig vid ett ord som tidigare har väckt upprörda känslor.

Det var under konferensen Folk & försvar i Sälen som Claessons företrädare Micael Bydén fick kritik efter att ha använt ”k-ordet” på scen, det vill säga ordet krig.

– När den svenske överbefälhavaren Micael Bydén på Folk och försvar uppe i ett iskallt Sälen slår fast att svenska folket ”mentalt måste förbereda sig för krig” – då är det nog inte bara jag som hör en hemlig längtan efter att äntligen få pröva de svenska stridskrafterna, skrev bland annat den socialdemokratiska debattören Göran Greider i Dagens Nyheter.

Barn blev rädda

Barnrättsorganisationen Bris riktade också kritik.

– För barn som har lätt att känna oro eller redan är oroliga för att det ska bli krig, blev det svårt när de möttes av inlägg i sociala medier och hörde vuxna på nyheterna prata om krig. Det har varit många år nu med stora händelser som påverkat barns vardag negativt med pandemi, krig i Ukraina, ekonomisk kris, ökat våld i kriminella nätverk och kriget i Gaza, sade Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

– Många barn bär på en grundoro som blev värre av den här nyheten.

Måste våga säga ordet

Sveriges nya ÖB Michael Claesson förstår inte kritiken.

Han anser att det är Försvarsmaktens plikt att informera om risken för krig. Att våga använda och lyssna till ordet ingår i en mental upprustning av allmänheten, menar ÖB.

– Varje gång vi sätter oss på ett flygplan är det en säkerhetsgenomgång där personalen pratar om vad vi ska göra om planet störtar. Ingen blir särskilt upprörd. Jag betraktar inte omvärldsutvecklingen som en tågkrasch i slow motion, men jag gör fel i min befattning om jag inte tänker det värsta, säger han till Di och fortsätter:

– Då menar jag också att kommunicera om det. Inte för att skrämma eller för att vi ska få mer pengar, utan för att vi inte kan bortse från delar av utfallsrummet som faktiskt kan inträffa.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen