Branschen larmar om årets julskinka – “kommer bli ramaskri”

2023 10 20

Med två månader kvar till jul är julbordets största klassiker i fara.

För många är julskinkan obligatorisk på julbordet och en central del av julfirandet.

Men i år kan många hushåll tvingas att hitta en ersättare till klassikern.

Det råder nämligen kraftig brist på julskinka – så pass att den är på väg att ta slut redan i år, rapporterar SVT.

"Det blir en utmaning"

Larmet kommer direkt från slakterierna och branschorganisationen Svenska köttföretagen.

Det finns inte tillräckligt med slaktgrisar och en direkt konsekvens är att produktionen av julskinka minskar betänkligt.

– Vi närmar oss jul nu och vi ser att det blir en utmaning, säger branschorganisationens vd Hans Agné till SVT Väst.

Lagret är tömt och allting har redan gått ut på marknaden. Inga volymer finns kvar i frysarna och det blir därför en mycket begränsad tillgång i år.

"Kommer bli ramaskri"

Antalet slaktade grisar har minskat rejält sedan 1995 då Sverige gick med i EU. När Ryssland invaderade Ukraina förra året var det dessutom spiken i kistan för många svenska grisproducenter som inte mäktade med de skenande driftkostnaderna.

Det går inte heller att importera grisar för att lösa problemet eftersom andra länder lider av samma brist.

Nu riskerar därmed många svenska julbord att bli utan julskinka.

– Jag tänker att det kommer bli ramaskri. Att det är väldigt viktigt för folk med julskinka, säger kunden Hilding Sandgren som SVT intervjuat.

Andra betonar att det kommer att gå att anpassa sig, och även om det är ett tråkigt besked finns det värre saker i världen.

Äter mindre kött

Det finns dock en chans att bristen dämpas av att svenska folket generellt äter mindre kött än förr.

En sådan rekommendation finns sedan tidigare i år formellt i de nya nordiska näringsrekommendationerna.

– Forskningen är tydlig med att det bästa för klimat och miljö är att minska köttkonsumtionen. Det skulle också vara bra för hälsan, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, till myndighetens hemsida.

Även sillen i fara på sikt

Julskinkan är inte den enda julbordsklassikern som nyligen uppmärksammats med anledning av att den riskerar att försvinna.

För bara några dagar sedan rasade Sverige mot EU med anledning av det fiskeförbud som unionen vill införa i Östersjön och Bottniska viken.

– Här finns den lokalt inlagda sillen som alltid varit självklar på julbordet och midsommarfesten, framhöll landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) med representanter från övriga Tiödavtalspartier i Aftonbladet.

LÄS MER: Sverige och EU i storbråk – "självklar tradition på julbordet"

Foto: P. Kratochvil

Text: Redaktionen


Natojätte bjuder in Ryssland – “Har chockat alla”

2024 05 20

Natojätten Frankrike har väckt ilska bland dess allierade i västvärlden.

– Alla blev chockade.

Det säger en anonym europeisk diplomat till Politico efter att det blivit känt att Frankrike bjudit in Ryssland till 80-årsjubileet av landstigningen i Normandie den 6 juni.

Inbjudan har skickats mitt under processen då Ryssland inleder en ny offensiv mot Ukraina och har inte tagits emot väl bland Frankrikes allierade.

USA och Storbritannien är två av jättarna som uttryckt kraftig oro över den symboliska karaktären och det diplomatiska engagemanget efter den franska inbjudan.

Ifrågasätter Macron

Kritiken mot Frankrike är benhård.

En brittisk regeringstjänsteman menar att Natolandet och dess president Emmanuel Macron ger intryck av att själv befinna sig “ovanför kriget”.

Det syftas då även på att Paris nyligen tog emot den kinesiska diktatorn Xi Jinping samt skickade en representant till Vladimir Putins presidentinstallation häromveckan.

– Han är fullständigt malplacerad, säger tjänstemannen till Politico, och menar att Macron blivit någon slags “fredsmäklare” i Ukraina.

"Sysslar inte med historierevisionism"

Arrangören bakom jubileet, Mission Libération, leds av Frankrikes tidigare ambassadör i Washington Philippe Etienne. Han försäkrar att Putin själv är portad från evenemanget.

Men det hindrar inte Ryssland som nation att delta.

– Till skillnad från Kreml sysslar inte Frankrike med historierevisionism, framhåller arrangören i ett uttalande.

– Historiskt sett har Frankrike alltid bjudit in länder vars trupper landade i Normandie. En inbjudan har tidigare skickats till den Ryska Federationen.

Har varit på plats tidigare

Den 6 juni 1944 var dagen då den västallierade invasionen av det europeiska fastlandet inleddes under andra världskriget.

Operationen kallades “Operation Overlord" och ett par veckor senare inleddes marschen mot Nazityskland. Ungefär samtidigt inledde den sovjetiska armén en offensiv österifrån.

När 60-årsdagen respektive 70-årsdagen efter D-dagen uppmärksammades fanns Putin på plats. Vid det senare tillfället hade det gått flera månader efter ockupationen av Krimhalvön.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen