Falukorvsvarning utfärdas i Sverige – “alla forskare överens”

2023 10 19

Många betraktar falukorven som en av de svenskaste symbolerna som finns.

Det påtalade inte minst Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch när hon viftade med korven i en debatt i förra årets valrörelse för att belysa de skenande matpriserna.

– Det här är också symbolen för allt som är fel med Sverige nu, därför att en falukorv brukade kosta 25 kronor för ett år sedan, nu kostar den 40 kronor, sade Ebba Busch vid tillfället.

"Alla forskare överens"

Nu har dock det omåttligt populära livsmedlet blivit föremål för särskild granskning av forskarvärlden.

Falukorv ingår nämligen i det som kallas för ultraprocessead mat – som enligt nya studier kan vara kraftigt beroendeframkallande.

Enligt den aktuella studien kan så många som 14 procent vuxna och 12 procent barn vara beroende av ultraprocessad mat, rapporterar TV4.

– Vi är vana vid begreppet sockerberoende, men det finns inga diagnoser på matberoende överhuvudtaget. Med det sagt är alla forskare överens om att det finns ett beroendeliknande beteende, säger Kristina Andersson, näringsfysiolog och utbildad vid Karolinska institutet, till tv-kanalen.

Tre ingredienser

Inom begreppet ultraprocessad mat ingår livsmedel som görs industriellt och som ofta innehåller socker, fett och salt – samma ingredienser som forskarna kopplar till beroendet.

– Det är lite fiber och väldigt energitätt, så vi får väldigt mycket kalorier per tugga. Vi vet att det inte är så vi ska äta, säger Kristina Andersson.

Gäller även pasta

Det finns flera exempel på andra vanliga maträtter som också klassas som ultraprocessad mat och som därmed ingår i samma varning.

Färdigmat som liknar det man skulle kunna laga själv, exempelvis soppa, fylld pasta, smörgås eller wrap, fryst pizza eller dumplings, framhåller Livsmedelsverket på sin hemsida.

Industriellt tillverkat fullkornsbröd, sojaburgare, fettreducerad majonnäs är andra exempel som myndigheten ger.

Följer forskningen

Enligt Livsmedelsverket har många studier visat att ultraprocessad mat framför allt kopplas samman med fetma och kroniska sjukdomar.

– Bland de livsmedel som räknas till ultraprocessade finns många som vi sedan tidigare vet inte främjar hälsan – exempelvis läsk, godis, choklad, chips, glass, kakor och bakverk samt processat kött som korv, understryker myndigheten som samtidigt betonar att man följer den pågående forskningen i frågan.

Besked till oroliga föräldrar

Flera skolor har den senaste tiden infört makaroner och köttbullar – det vill säga ultraprocessad mat – som alternativ skollunch varje dag.

– Jag tänker att alla sätt att få barn att äta är värda att testa, sade rektorn Helene Morin Hansson på Kilbergsskolan i Bollnäs, som var först med metoden, till SVT.

Enligt Kristina Andersson bör dock föräldrar inte vara oroliga då det handlar om “helheten” och vad man även äter i övrigt.

Foto: Mario Mylnek resp Håkan Dahlström 

Text: Redaktionen


Skatteverket: Växande misstag i deklarationen – nästan alla har gjort fel

2024 05 16

En relativt ny form av redovisning har börjat dyka upp i folks deklarationer.

Och det handlar om stora vinster värda miljardbelopp som inte beskattas.

"Många svenskar"

Så sent som 2013 handlade det enbart om drygt 100 personer per år. Sedan dess har utvecklingen gått i rasande fart.

Omkring 8 000 personer på åtta år deklarerar nu försäljning av kryptovalutor. 

Totalt har deklarerade försäljningsbelopp stigit från 36 miljoner år 2013 till hisnande 19 miljarder kronor 2021. De sammanlagda deklarerade vinsterna har samtidigt ökat från 10 miljoner till 2,7 miljarder under samma period.

– Många svenskar har gjort stora vinster på kryptovalutor under samma period men få har skattat för vinstpengarna, konstaterar dock Skatteverket i en ny rapport.

90 procent gör fel

Det växande skattefelet är enormt i sitt eget sammanhang. Drygt 90 procent bedöms gör fel, vilket motsvarar 1,5 miljarder kronor. 

De deklarerade försäljningarna av kryptotillgångar utgör ungefär en tiondel av de uppskattade totala försäljningarna, säger Lina Andersson, analytiker och rapportförfattare på Skatteverket, i en kommentar.

Enbart 5 procent deklarerar alls

Och det är de som gör störst vinster som i störst grad missar att deklarera ordentligt. Enligt Skatteverket står personerna med de tio procent högsta försäljningsbeloppen för nästan tre fjärdedelar av skattefelet, medan de 50 procent lägsta beloppen bara står för “en försumbar” del av felet.

– Antal personer som redovisar försäljning av kryptovalutor har ökat fram till 2021 men det är fortfarande bara 5 procent av de svenskar som sålt kryptovalutor som deklarerat sin försäljning, säger Anna Olofsson, specialist kryptobeskattning på Skatteverket.

Viktigt för Skatteverket

Även om det fortfarande är en relativt liten grupp är de nya uppgifterna av mycket högt värde för Skatteverket. 

Hittills har myndigheten haft begränsad kunskap om omfattningen av skattefel kopplat till redovisning av kryptovaluta.

– Den är också intressant för andra länders skattemyndigheter då Skatteverkets analysenhet är en av de första att bedöma skattefelet från handel med kryptovalutor och rapporten därför kan användas som underlag för andra skattemyndigheters bedömningar, säger Lina Andersson, analytiker på Skatteverket.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


Oväntat hälsolarm i Turkiet – turister panikslagna

2024 05 15

En hälsovarning har utfärdats på en populär turistort i Turkiet. 

Marmaris i södra Turkiet är ett av svenskarnas favoritresmål när sommarsemestern ska bokas.

Platsen var dock i veckan föremål för ett plötsligt hälsolarm efter att en samling brittiska turister orsakade “panik” bland strandbesökare på den Egeiska kusten, rapporterar Daily Mail.

Turisterna hade nämligen vadat ut i havet vid en folkrik strand och börjat sprida askan av en död släkting i vattnet.

– Hälsomyndigheterna inledde en hastig undersökning och tog vattenprover efter reaktioner från den oroliga lokalbefolkningen efter måndagens ceremoni, uppger den brittiska tidningen.

Utredningen har skyndats på efter att man även varnat för att askan i skulle kunna äventyra hälsan bland andra som badar i samma vatten.

Inte lagligt

Turistgruppen från de brittiska öarna hade med avsikt rest till den aktuella platsen, som går under namnet Uzunyalistranden.

Enligt de anhöriga var det en särskild plats för den avlidna familjemedlemmen.

Men kremering är inte lagligt i Turkiet och det finns dessutom restriktioner för att begränsa införsel av aska till landet.

De som har försökt gå den lagliga vägen har ofta stött på stort byråkratiskt motstånd.

– Det tog mig nästan två år att få tillstånd från den brittiska flygplatsen, flygbolaget, den turkiska flygplatsen, den turkiska regeringen, turkiska lokala tjänstemän, de viktigaste moskérepresentanterna, den turkiska polisen och de lokala hamnmyndighetenra, framhåller en annan britt som ville sprida sin frus aska i Turkiet.

Kremerades av misstag

Det turkiska svenskparadiset beskrivs av resebyråer som “Turkiet när det visar sig från sin allra vackraste sida”.

Marmaris lockar årligen mängder av besökare, såväl inhemsk som internationell, med sköna bad längs vackra grovkorniga sandstränder, en charmig marina och en trevlig stad med ett tilltalande folkliv, skriver exempelvis Solresor.

Bakgrunden till att kremering inte är tillåtet i landet hittas i islamisk lag. Det blev exempelvis väldigt känsligt när en turkisk man av misstag kremerades på ett sjukhus i tyska Hannover 2022.

Foto: S. Dincer

Text: Redaktionen