UPPGIFTER: Besked i dag – tidigarelägger kritiserat förslag
2023 10 12
Regeringen och SD har under eftermiddagen träffat övriga riksdagspartier, med anledning av den eskalerande våldsvågen i Sverige.
Under mötet har oppositionens partiledare fått en uppdaterad lägesbild av situationen i Sverige av polisen och andra berörda myndigheter.
Regeringen ska även ha presenterat sina förslag på åtgärder för att bekämpa den grova brottsligheten.
Oppositionssidan har i sin tur fått möjlighet att föra fram sina idéer.
Tidigarelägger flera förslag
Efter mötet har regeringen kallat till pressträff.
Statsminister Ulf Kristersson (M) deltar tillsammans med vice statsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och justitieminister Gunnar Strömmer (M).
På pressträffen ger regeringen besked om att man kommer skynda på arbetet med flera lagförslag i kampen mot den grova brottsligheten.
Ett av lagförslagen som kommer att tidigareläggas är införandet av visitationszoner.
Införandet kommer att tidigareläggas med ungefär ett år.
Ett system med visitationszoner innebär att det blir möjligt att inrätta särskilda zoner där vissa tvångsmedel – såsom kroppsvisitation och husrannsakan i fordon – får användas utan att det finns någon brottsmisstanke.
Polisiärt vistelseförbud
Även förslaget om polisiärt vistelseförbud ska genomföras ungefär ett halvår tidigare än planerat.
Polisiärt vistelseförbud innebär att åklagare, på begäran av polisen, kan utfärda ett förbud mot att vistas i en viss zon i upp till ett år.
Förbudet kan utfärdas mot kriminella som exempelvis är involverade i gäng eller som säljer droger.
"Ökar tempot rejält"
– Regeringens mål är de nya lagstiftningarna ska träda i kraft i februari nästa år och i mars nästa år. Om ny lagstiftning ska komma på plats så kommer det krävas mycket av många inblandade. Självklart av regeringen som ökar tempot rejält, från utredning till lagrådsremiss till proposition, säger statsminister Ulf Kristersson och tillägger:
– Vi har i dag även bett riksdagens partier att medverka till en snabbare lagstiftning genom att påskynda själva riksdagsarbetet. Allt vi gör ska vara noga genomtänkt, men just nu råder fara i dröjsmål. Vi vill ha ny lagstiftning på plats snabbare än som tidigare var aviserat.
Har kritiserats
Förslaget om att införa visitationszoner har kritiserats, både av oppositionen och experter.
– Visitationszoner innebär att du underförstått misstänkts för att du har en viss hudfärg, för att du bor i ett visst område, för att du har ett visst utseende. Du behöver inte längre vara misstänkt för brott för att visiteras. Det bryter mot alla rättsstatens principer, framhöll Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i en intervju med SvD under förra veckan.
Jacob Öberg, docent och universitetslektor i straffrätt vid Örebro universitet, menar att visitationszoner kan strida mot Europakonventionen.
– Det är högst tveksamt ur ett moraliskt perspektiv. Det finns också risk att polisens arbete skulle försvåras eftersom det kan uppstå misstankar om diskriminering och godtycklighet. Juridiskt kan det strida mot Europakonventionens artikel 8 om rätten till privatliv, sa han till DN i december.
Dansk polis är positiv
Danmark har infört visitationszoner.
Torben Svarrer, biträdande enhetschef vid danska polisens nationella utredningsenhet, anser att metoden fungerar.
Polischefen har beskrivit visitationszoner som ett ”effektivt sätt att kyla ned en konflikt”.
– Framför allt är det spontana händelser ute på gatan vi försöker undvika. Vår känsla efter många års erfarenhet är att vi lyckas på den punkten, har Torben Svarrer sagt till DN.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen