Ryssland har attackerat matbutik – dödssiffran rusar

2023 10 05

En rysk robot har träffat en livsmedelsbutik i Ukraina.

Det uppger landets president Volodymyr Zelenskyj.

Flera civila har förlorat livet. 

Enligt Zelenskyj har minst 48 personer bekräftats döda.

Dödsiffran väntas stiga.

Intensiv rysk beskjutning

I ett inlägg på Telegram skriver den ukrainske presidenten att det är en by i den nordöstra Charkiv-regionen som attackerats.

Charkiv har drabbats av intensiva ryska robotattacker sedan Ukraina lyckades befria stora delar av regionen i en lyckad motoffensiv förra året.

Sexårig pojke dödad 

Vid 15.30-tiden kommer nya uppgifter om den ryska terrorattacken. 

En sexårig pojke uppges finnas bland dödsoffren.

Minst 49 personer har bekräftats döda. 

Charkiv-regionens guvernör Oleh Synehubov uppger att ett kafé och en butik attackerades i byn Hroza som ligger i Kupiansk-distriktet i Charkiv.

– Många civila var där vid tidpunkten, uppger guvernören. 

Uppgifter: Siktade på sjukhus

Den ryska robotattacken inträffar kort efter ett massivt ryskt drönaranfall mot Ukraina under natten mellan onsdag och torsdag.

Ett ukrainskt sjukhus uppges ha varit en av måltavlorna för de nattliga ryska terrorbombningarna. 

Den ukrainska tidningen Kyiv Independent skriver att ett sjukhus i Cherson-regionen träffades av en rysk drönare. 

Två i sjukhusarbetare skadades, enligt den lokala guvernören Oleksandr Prokudin. 

Sköt ner 24 drönare 

Ukrainas flygvapen uppger att landets luftförsvar har skjutit ner 24 av 29 iransktillverkade drönare som Ryssland avfyrat mot Odesa- Mykolaiv- och Kirovohrad-regionerna.

Andriy Raykovych, chef för Kirovohrads regionala administration, uppger att en infrastrukturanläggning i regionen träffades och att räddningstjänsten ryckte in för att släcka en brand.

Ingen person uppges ha skadats. 

Texten uppdateras…

Foto: 

Text. Redaktionen


Klassisk dryck plockas bort – butikskedjor säger nej

2025 05 09

Sveriges kanske mest klassiska läsk är numera en utmaning att hitta i butikerna.

Detta trots ett kraftigt uppsving för intresset de senaste månaderna.

"Valt att plocka bort"

Drycken det handlar om är Cuba Cola, klassikern från 1953 som även var Sveriges första cola på läskmarknaden. Först efter lanseringen kom den amerikanska bjässen Coca-Cola till svenska butiker.

Men idag är det få som erbjuder Cuba Cola i sortimentet.

Flera butiker har plockat bort kultläsken, rapporterar Dagligvarunytt.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa konsumenter att hitta Cuba Cola i butik. Dock har flera dagligvarukedjor valt att plocka bort Cuba Cola ur sortimentet på grund av tidigare låg rotation för Cuba Cola, säger Annika Svensson, chef för externa relationer på Spendrups som tog över läsken 2020, till tidningen.

Hon tillägger att man på grund av ovanstående behövt skära ned på sortimentsbredden.

– Cuba Cola finns i dag inte alltid i handeln i de förpackningar som konsumenter önskar – vilket såklart är beklagligt. Får vi förbättrade listningar hos kedjorna så har vi kapaciteten att lösa det. 

Vanlig missuppfattning

Trots sitt namn har Cuba Cola ingenting med landet Kuba att göra.

Syftet när läsken kom fram på 50-talet var att ge varumärket “en exotisk och internationell känsla”.

Det kändes trist med svensk cola, trots att den alltså är svensk. Borås Cola låter till exempel lite mindre spännande än Cuba Cola, framhåller företaget om namnet.

En annan vanlig missuppfattning är att drycken skulle ha kopplingar till vänsterpolitik.

– Nej, varumärket har inga kopplingar till politik oavsett läger. Däremot sägs det att många trodde att varumärket hade vänstersympatier under 70-talet med tanke på landet Kuba och dess politik, förklarar Cuba Cola.

Hade höga ambitioner

För fem år sedan köptes Cuba Cola upp av Spendrups. Ambitionen var då att “skaka om den svenska läskmarknaden och pigga upp svenska konsumenter”.

Cuba Cola är ett varumärke med stor potential, många känner till varumärket men få kanske vet att det var Sveriges första cola. I och med köpet av Cuba Cola vill vi varsamt förädla och utveckla denna nationalklenod till en modern klassiker, sade Anna-Stina Hallberg, då marknadschef och numera marknadsdirektör på Spendrups, i ett uttalande i samband med uppköpet 2020.

I samband med att bojkotter mot amerikanska varor fått uppmärksamhet under våren har ett nyfunnet intresse visat sig för drycken.

Läs mer här: “Explosionsartat intresse" för Cuba Cola – istället för Coca-Cola och Pepsi

Foto V. Caricatte resp S. Hamal

Text: Redaktionen


Danmark har läxat upp USA

2025 05 09

Enligt uppgifter till The Wall Street Journal avser USA att öka spionaget mot Grönland, som tillhör det danska kungariket.

Uppgifterna har väckt starka reaktioner i Danmark. Den danska underrättelsetjänsten, PET, har konstaterat att det föreligger ett ökat hot om spionage efter att artikeln publicerats.

Nu har Danmark kontaktat USA.

Det bekräftar statsminister Mette Frederiksen.

– Det här är rykten i en internationell tidning, och som ni vet har vår utrikesminister redan haft ett samtal med USA. Självklart kan man inte spionera på en allierad, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.  

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen betonar att den danska regeringen har varit mycket tydlig i sin kommunikation.

– Det avgörande är att vi signalerat mycket tydligt till amerikanerna att kungarikets interna angelägenheter är kungarikets interna angelägenheter. Vi betraktar oss inte bara som en nära allierad till USA, vi är en nära allierad. Och därför kan vi naturligtvis inte tolerera om folk börjar spionera på varandra, säger han enligt TV2.

Utrikesministern betonar att det danska budskapet förmedlats till  den tillförordnade amerikanska ambassadören i Danmark, Jennifer Hall Godfrey, och att detta budskap nu sprids vidare i Washington.

Hotbild kvarstår

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen framhållit att han vill se Grönland som en del av USA. Presidenten har dessutom vägrat att utesluta användning av militärt våld för att ta kontroll över världens största ö.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, har Trump utryckt på sin sociala medieplattform Truth Social.

USA har i dag en stor militär närvaro på Grönland. År 1951 ingicks ett försvarsavtal med Danmark som gav USA en betydande roll i försvaret av territoriet, inklusive rätten att bygga och upprätthålla militärbaser.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen