Regeringen presenterar plan för den muslimska världen
2023 10 05
Sveriges relation till den muslimska världen är för närvarande mycket ansträngd.
Sommarens koranbränningar påverkade bilden av Sverige rejält.
I ett flertal länder muslimska länder demonstrerade tusentals personer och den Islamiska samarbetsorganisationen, OIC, kallade till krismöte med 57 utrikesministrar.
Bland annat manade Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif sina medborgare till att demonstrera mot Sverige.
– När det kommer till Koranen är nationen enig, sade han i ett uttalande i somras.
Kapat banden
Utöver protesterna har Irak kapat de diplomatiska banden med Sverige, svenska ambassadörer har kallats upp och Sveriges ambassad i Bagdad stormades under våldsamma omständigheter.
Därtill har det sedan tidigare pågått en desinformationskampanj riktad mot flera muslimska länder där det påstås att Socialtjänsten kidnappar barn.
Arbetet har inletts
Enligt utrikesminister Tobias Billström (M) kommer det att ta lång tid att återställa det muslimska förtroendet och tilliten till Sverige.
Men arbetet pågår – och inleddes på allvar i samband med FN-toppmötet i New York i september.
Det kommer också att intensifieras ytterligare med planerade resor till Oman, Saudiarabien och Algeriet inom kort.
– Min bild är att vi, genom intensivt diplomatiskt arbete, har kommit en bit på vägen. Vi har kunnat föra samtal med flera stater om hur vi ser på situationen i Sverige den här sommaren, säger Tobias Billström till Göteborgs-Posten.
Försöker förklara
Ett steg på vägen att återställa förtroendet är att man ser över den svenska ordningslagen.
Regeringen jobbar också med att förklara för muslimska länder att Sverige tar koranbränningarna på allvar.
– Men att vi också har för avsikt att förbli ett land där man kan kritisera religion även på ett sätt som en troende har anledning att ogilla, säger Tobias Billström och betonar att man även har många vänner i den muslimska världen.
Kan påverka Natoprocessen
Bilderna på när den svenska flaggan brändes i exempelvis Pakistan kablades ut över hela världen i somras.
Men enligt Susanne Dahlgren, chef på Finlands Mellanösterninstitut, har relationerna mellan muslimska länder och Sverige varit dåliga redan före koranbränningarna.
– OIC uteslöt redan Sverige från sina möten tidigare i år, men egentligen spelar det inte så stor roll. Sveriges förhållande till enskilda muslimska länder spelar en större roll, speciellt med tanke på Sveriges Natoansökan, säger experten till Svenska Yle och påpekar att Turkiet ännu inte formellt har godkänt det svenska medlemskapet.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen