Myndighet larmar: Svenska folket handlar för dåligt
2023 10 02
I takt med att livsmedelskostnaderna har skjutit i höjden har svenska folkets köpbeteende förändrats.
Hushållen väljer bort frukt och grönt.
Samtidigt ökar försäljningen av sötsaker.
Läsk- och godisförsäljningen har ökat markant under 2022.
Det visar Statistiska centralbyråns årliga rapport om livsmedelsförsäljningen.
– Försäljningen av godis ökade både räknat i volym och i löpande priser.
– Under 2022 såldes godis för 2 527 kronor per person i löpande priser, vilket är en ökning med 215 kronor. Samtidigt minskade försäljningen av både färsk frukt och färska grönsaker per person, både i volym och i kronor.
Det säger Louise Eklund, statistiker på SCB.
Livsmedelsverket slår larm
Nu varnar Livsmedelsverket för att hushållens nya köpbeteende kan få stora effekter för folkhälsan i Sverige.
Framför allt på lång sikt.
– Det här är väldigt oroande. Matvanorna leder till en stor del av den sjukdomsbörda som finns. Folk kommer att må sämre och det kommer att öka kostnaderna för samhället, säger Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket, till SR Ekot.
Ökar risken
Effekterna av hushållens nya köpvanor väntas ge konsekvenser på lång sikt.
– Det här är ingen som vi ser resultat av redan i morgon. Men på lång sikt har det betydelse för folkhälsan. Att äta mycket frukt och grönt minskar risken för att drabbas av både fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer, framhåller Karin Fritz till radion och tillägger:
– Äter vi mer godis, läsk och snacks ökar det risken för fetma, vilket i sin tur ökar risken för att drabbas av sjukdomarna.
Nya rekommendationer
Livsmedelsverket har fastslagit att svenska folket bör äta mer frukt och grönt.
I mars uppdaterade myndigheten sin välkända ”Matcirkel” – ett verktyg som används för att visa hur man kan få i sig varierad kost och en mix av näringsämnen varje dag.
Numera får växtbaserade alternativ mer plats på bekostnad av animaliska produkter.
– Den nya Matcirkeln har kompletterats med bland annat vego-drycker, nötter och fröer. Och baljväxterna har fått en mycket mer framträdande roll, eftersom de är livsmedel med egenskaper som gör att de passar in i fler grupper, framhåller Livsmedelsverket på sin hemsida.
Foto: Tara Clark resp Daria Volkova
Text: Redaktionen