SVERIGE: Riktar uppmaning till alla som storhandlar
2023 10 01
De som storhandlar kan behöva se över sina vanor.
I takt med att priserna på livsmedel har stigit ordentligt har även frågan om matsvinn blivit aktuell.
De nordiska länderna skickar över 3,5 miljarder ton mat i soporna årligen, och det Nordiska ministerrådet har för avsikt att halvera den siffran till 2030.
Nu går Livsmedelsverkets matsvinnsexpert Karin Fritz ut med en uppmaning till alla som storhandlar.
Det rapporterar Sveriges Radio.
“Det är bättre”
Fritz framhåller att storhandla i många fall kan leda till ökat matsvinn, och riktar en uppmaning till de som storhandlar om att ändra sina vanor.
– Det är bättre att handla oftare och ha lite koll på vad man har hemma, och köpa hem precis vad man behöver, säger hon till SR.
Ny rapport
I en ny rapport från Livsmedelsverket om matsvinn framgår att det främst är frukt och grönsaker som hamnar i soptunnan i onödan.
Därefter följer bröd, matrester, korv och köttpålägg.
Svenska folket slänger ungefär 33 kilo mat och dryck per person och år i hushållet.
36 procent
Frukt och grönt utgör omkring 36 procent av det totala matsvinnet.
– I rapporten lyfts vilka kategorier mat som är vanligast att hushållen slänger i onödan. Frukt och grönt utgjorde 36 procent av matsvinnet, följt av bröd och brödprodukter med 19 procent, förklarar Livsmedelsverket.
– Efter dessa följde kategorin ”övrigt” med 15 procent, matrester samt kött och köttpålägg som vardera utgjorde 12 procent av svinnet. Analysen gjorde det också möjligt att på detaljnivå identifiera exakt vilka livsmedel vi ofta slänger.
Kunskapsluckor ett problem
Livsmedelsverket förklarar vidare att deras undersökningar har avslöjat stora kunskapsluckor, bland annat om hur länge mat egentligen håller.
– Tyvärr ser vi att mycket mat slängs på grund av bristande kunskap. Många behöver de där enkla vardagstipsen som kan göra stor skillnad för att minska sitt matsvinn. Att få lära sig något nytt och göra några små förändringar i vardagen kan ge det där viktiga självförtroendet, fortsätter Fritz.
Foto: J. Gow ICA-gruppen
Text: Redaktionen