Ändrar lagen för uppehållstillstånd
2023 09 26
Regeringen har i dag beslutat om en proposition med förslag som innebär lagändringar för anhöriginvandring och möjligheten att få uppehållstillstånd av humanitära skäl i Sverige.
Villkoren skärps ordentligt.
I propositionen föreslår regeringen bland annat att åldersgränsen för att neka uppehållstillstånd på grund av anknytning höjs från 18 till 21 år.
Möjligheterna till undantag från försörjningskravet vid anhöriginvandring, när anknytningspersonen är alternativt skyddsbehövande, begränsas också.
Vidare föreslår regeringen att bestämmelserna om uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter tas bort.
Barn ska i stället få beviljas uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter, även om omständigheterna inte har samma allvar och tyngd som för vuxna.
”Viktig del i paradigmskifte”
– Förslagen som vi har beslutat i dag utgör en viktig del i det paradigmskifte som nu genomförs inom svensk migrationspolitik. Sverige står inför stora utmaningar med ett växande utanförskap, vilket senare års omfattande invandring i kombination med bristande integration har bidragit till.
– Syftet med förslagen är bland annat att minska antalet asylsökande som söker sig till Sverige och skapa bättre förutsättningar för ett bra mottagande och en fungerande integration.
Det säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i ett pressmeddelande.
Då träder ändringarna i kraft
De nya förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 december 2023.
Maria Malmer Stenergard har tidigare uttalat sig om regeringens och SD:s nya förslag.
Läs mer här:
Officiellt datum: Då sker stort skifte gällande invandring
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen