Hemland tvärvänder – Sverige genomför massutvisning
2023 09 27
På tisdagsmorgonen avgår ett första plan med människor som inte får lov att vara kvar i Sverige.
Det är inledningsvis 30 personer som utvisas genom att mot sin vilja ha satts på ett chartrat plan med destination Bagdad i Irak.
Någonting liknande har inte skett sedan 2012.
Anledningen till att det sker nu är för att Irak har gjort en helomvändning i sin inställning till att ta emot medborgare som nekats asyl men inte accepterat frivillig utvisning, erfar Sveriges Radio Ekot.
Början på "massutvisning"
Radiokanalen beskriver morgonens chartrade plan som början på en “massutvisning” då beslutet öppnar för ännu fler tvångsutvisningar i framtiden.
Samma begrepp har använts tidigare för liknande grupputvisningar, exempelvis i det försök om att utvisa drygt 40 afghaner med flyg 2020 som stoppades i sista stund.
Men det aktuella beslutet präglas också av flera frågor, just eftersom Irak tidigare vägrat att välkomna hem personer som tvingas tillbaka till landet.
Det är också det som gjort att det hittills varit omöjligt för Sverige att neka och utvisa de som inte vill åka tillbaka till Irak.
Ställer krav på Sverige och Irak
Enligt Ekot har samtal mellan Sverige och Irak förts en längre tid.
Och nu ställs krav på att länderna redogör vad det är som har gjort att förutsättningarna nu förändras.
– Det borde redovisas öppet, säger advokaten Majeed Alnashi, som representerar flera av de utvisade irakierna, till radion.
– Irakiska företrädare ska berätta om det och säga varför de accepterar det nu. Men svenska myndigheter ska också berätta vad man har gjort och hur man har fått Irak att ändra sitt sätt att tänka.
Sker med tvång
Den aktuella gruppen som utvisas görs alltså så med tvång.
För den som istället av egen vilja väljer att återvända till Irak införde Migrationsverket sedan juni 2023 en utökad stödinsats på uppemot 5 000 euro per person.
Stöder gäller fram till och med 31 januari 2024.
– Möjligheten att ansöka om utökat stöd gäller även dig som tidigare har haft en negativ inställning till att återvända, men som nu väljer att återvända självmant, framhåller Migrationsverket på sin hemsida.
Ansträngd relation
Relationen mellan Sverige och Irak har varit ansträngd under de senaste månaderna.
Stora protester har skett i Irak med anledning av koranbränningarna och i juli stormades den svenska ambassaden i Bagdad – för andra gången på en månad.
– Ambassadskansliet intogs, vandaliserades och sattes i brand, framhöll utrikesminister Tobias Billström (M).
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen